Da Velika Britanija ovog puta ne bude kobna

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.07.19. | 09:40

Mladi košarkaši žele da zabeleže i drugu pobedu na Evropskom prvenstvu u Grčkoj

Blistala je Srbija na otvaranju kontinentalnog šampionata za košarkaše starosti do 18 godina. Nemačka jeste pretila, ali je reprezentacija naše zemlje gotovo konstantno bila u prednosti, koja je u jednom trenutku iznosila i velikih 14 poena. Panceri su na kraju uradili taman toliko da je prepolove, pa je srpski sastav slavio pobedu rezultatom 75:68.

A kakve smo samo lidere imali. Poenterski, bez premca bilo kome na terenu bio je Đorđe Pažin, inače košarkaš beogradskog Partizana, koji je postigao čak 27 poena uz odličnih šest asistencija. Generalno najbolji učinak, odnosno indeks, imao je Aleksej Pokuševski, koji je prethodne sezone zabeležio i prve minute u Evroligi nastupajući za Olimpijakos, iako još nije ni punoletan. Košarkaš crveno-belih iz Pireja došao je do dabl-dabl učinka postigavši 16 poena, a uz to je uspeo da prikupi čak 13 skokova, od toga 12 defanzivnih.

Izabrane vesti

Valja tu pomenuti i hladnokrvnost Aleksandra Langovića i kreativnost Marka Andrića u ofanzivnom polju. Obojica igraju za mlađe kategorije Mega Bemaksa, a Langović je minulog februara bio proglašen za najkorisnijeg košarkaša ANGT turnira u Beogradu, koji je „ružičasti“ klub ujedno i osvojio. On je na jučerašnjem meču došao do devet poena, dok je Andrić zabeležio pet asistencija, većinu u trenucima kada se meč „lomio“.

Marko Andrić

Generalno gledano, svi su bili na veoma visokom nivou. Ne bi bilo pravedno izostaviti ni učinke Filipa Skobalja koji je samo jednom promašio iz igre, Marka Pavićevića koji je takođe došao do devet poena, kao ni Alekse Markovića koji je proveo 23 minuta na parketu i pritom bio sasvim solidan.

A danas je preko puta reprezentacija Velike Britanije, koja je pre samo nedelju dana zagorčala život dve godine starijim kolegama na minulom Evropskom prvenstvu u Izraelu. Tada se samo pokazalo da nikoga ne treba neozbiljno shvatati, te da se svakom meču mora pristupiti uz ogromnu dozu opreza. Selektor Slobodan Klipa je bez sumnje upozorio mlade košarkaše na potencijalnu opasnost, tako da danas ne bismo smeli da vidimo istu grešku.

Kompanija Mozzart je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

Britanci su u prvom kolu doživeli pravi debakl od reprezentacije Turske, pošto su poraženi sa više od 40 poena razlike, 102:61. Zato će danas sigurno imati dodatni motiv i pokušaće da ublaže loš utisak ostavljen tokom jučerašnjeg meča.

Njihov vođa tima je Kris Fini, a upravo je on, zajedno sa Tomivom Sulejmanom juče bio najefikasniji igrač na terenu, ubacivši deset poena. Međutim, imao je užasan procenat šuta koji je iznosio samo 19%, odnosno pogodio je samo tri puta iz čak 16 pokušaja.

Selektor Slobodan Klipa je pred početak turnira naglasio da jedino što ekipi nedostaje jeste visina, no to se nije previše odrazilo na meču protiv Nemačke, jer je sve nadoknađeno čvršćom igrom u odbrani. Bilo kako bilo, u slučaju pobede na ovom susretu, Srbija bi se u poslednjem kolu borila za prvo mesto na tabeli Grupe A protiv Turske, te tako obezbedila sebi lakši put ka završnici turnira.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE U KOŠARCI (U18) – 2. KOLO

Grupa A

Nedelja
13.30: (1,30) Turska (16,0) Nemačka (3,90)
15.45: Srbija – Velika Britanija

Grupa B

Nedelja
18.00: (1,70) Litvanija (14,5) Italija (2,30)
20.15: (1,70) Crna Gora (14,5) Rusija (2,30)

Grupa C

Nedelja
15.45: (4,40) Letonija (17,0) Slovenija (1,25)
20.15: (1,55) Francuska (14,5) Grčka (2,70)

Grupa D

Nedelja
13.30: (1,17) Hrvatska (20,0) Holandija (5,50)
18.00: Španija – Finska

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Eurobasket U18


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara