Decembarska raskrsnica

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.12.18. | 16:30

Crvena zvezda do kraja 2018. godine igra utakmice koje mogu u značajnoj meri da odrede nastavak sezone

Sećamo se niza Crvene zvezde iz sezone 2016/2017. Počeo je u decembru pobedama nad Makabijem i Real Madridom, mnogi su se divili košarci koju su crveno-beli tada igrali. Sve se kasnije nastavilo pobedom nad CSKA, kao i velikim trijumfima u januaru. Zvezda ove sezone neće imati baš toliko velike utakmice, ali iz ovog ugla imaće mečeve koji mogu u značajnoj meri da odrede kako će se cela sezona kretati.

I u Evrokupu i u ABA ligi.

Izabrane vesti

Prvi naredni izazov Zvezde u Evrokupu biće Breša u dvorani Aleksandar Nikolić 12. decembra od 19 časova. Biće to ujedno pretposlednja utakmica crveno-belih u grupnoj fazi, dok ih poslednja čeka sedam dana kasnije u Istanbulu protiv Galatasaraja.

Trenutno stanje na tabeli je takvo da Zvezda drži treću poziciju sa skorom 4-4. Druga je Andora sa 5-3, prvi Monako sa 6-2. Breša je četvrta sa 3-5, a isti skor imaju i Galatasaraj i Ulm. Dakle, pobeda bi Zvezdu praktično dovela blizu sledeće TOP 16 faze i obezbeđivanja jednog od prva četiri mesta koja vode dalje. Svakako će to dosta zavisiti od ostalih rezultata i kalkulacija koje nas čekaju. O tom-potom. Najvažnije za Zvezdu za početak je da dobije Brešu.

Zvezda je takmičenje počela sa četiri pobede i malo ko je mogao da očekuje da će crveno-beli u decembru morati da razmišljaju o tome da li će proći dalje, ali je jedna loša serija dovela do ovakve situacije. I dalje je to pozitivino po tim Milana Tomića jer je Breša tim koji je svakako pobediv na domaćem terenu. Podsetimo, Zvezda je u Italiji imala prednost od preko 20 poena razlike, ali je do kraja utakmice prosula sve i bila poražena sa 69:61.

Dakle, Breša je dužnik Zvezdi. A 12. decembar je datum kada bi mogla da “plati”.

Pređimo sada na ABA ligu. Tu i dalje traje reprezentativna pauza koja će biti prekinuta sutra, a Zvezda prvi naredni meč igra 9. decembra protiv Zadra kod kuće.

Biće to prva utakmica crveno-belih još od 24. novembra i večitog derbija protiv Partizana. Milan Tomić je imao skoro dve sedmice da radi sa svojim igračima, a Zadar bi trebalo da bude zagrevanje za sve što sledi. Posle Zadra ide pomenuti duel s Brešom, pa onda Mega (15. decembra), Galatasaraj (19. decembra), pa Cibona (22. decembra) i onda sledi šlag na torti i meč protiv Budućnosti 30. decembra.

Dovoljno je samo videti tabelu ABA lige pa da vam bude jasno zbog čega su duel s Megom i Budućnosti važni za crveno-bele. Jer, Zvezda je prva sa skorom 9-0, a Budućnost i Mega su drugi sa 7-2.

Pisali smo već kako je tim Milana Tomića do sada dobro odigrao protiv favorita u ligi savladavši Budućnost u Podgorici, Cedevitu u Beogradu i Partizan pred gostujućim navijačima. Mega je jedini klub iz vrha sa kojima Zvezda nije igrala, a odmeriće snage s timom Dejana Milojevića u gostima između dva meča u Evrokupu.

Duel protiv Budućnosti će biti specifičan po tome što se igra 30. decembra, Zvezda će imati domaći parket i probaće da završi 2018. godinu u stilu. Ono što je ranijih godina bila mana Zvezde, sada je prednost. Budućnost će ovoga puta biti umorna od Evrolige, tako da bi s te tačke crveno-beli trebalo da imaju prednost.

Dovoljno je samo reći da će tim Aleksandra Džikića, računajući večerašnji duel protiv Barselone, do kraja 2018. godine u Evroligi odigrati pet utakmica. To je zaista veliki broj utakmica, a gde su još sudari u ABA ligi…

Dakle, Zvezda bi s pomenutim utakmicama mogla da odredi sebi sudbinu u Evrokupu, kao i da eventualnim pobedama nad direktnim konkurentima zadrži pol-poziciju u ABA ligi što može da bude od velikog značaja u borbi za trofeje.

UTAKMICE CRVENE ZVEZDE DO KRAJA 2018. GODINE

EVROKUP

12. decembar: Crvena zvezda - Breša
19. decembar: Galatasaraj - Crvena zvezda

ABA LIGA

9. decembar: Crvena zvezda - Zadar
15. decembar: Mega Bemaks - Crvena zvezda
22. decembar: Cibona - Crvena zvezda
30. decembar: Crvena zvezda - Budućnost

TABELE

Evrokup

ABA liga

Foto: MN Press


tagovi

Milan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara