Nikola Jokić u trećem meču (©AFP)
Nikola Jokić u trećem meču (©AFP)

Denver profesorski odradio treći meč, Minesota sad mora da igra 'na život ili smrt'

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.05.24. | 15:48

Nikola Jokić i društvo imaju šansu da se potpuno vrate u život i preuzmu maksimalnu psihološku prednost

Boston je sinoć 'razbio' Klivlend i pokazao da je poraz iz druge utakmice neka vrsta slučajnosti, a Dalas je u još jednoj teškoj borbi došao do prednosti nad Oklahomom. Danas se igraju mečevi u preostale dve serije NBA plej-ofa, a posebno nam je zanimljiva ona u kojoj Denver pokušava da dođe do 2-2 protiv Minesote.

21.30: (1,50) INDIJANA (13,0) NJUJORK (2,95)

Izabrane vesti

Indijana je pobedila u trećoj utakmici ove serije, ali zadovoljni mogu biti i u Njujorku. Niksi su pre tog meča ostali bez još jednog povređenog igrača, O Dži Anunobija, a tokom meča je bilo vidljivo da je i Džejlen Branson i te kako načet i nije potpuno spreman. I takva je ekipa bila u igri praktično do pred sam kraj meča kada je Endrju Nembhard pogodio onu trojku kojom je rešeno pitanje pobednika.

Pitali smo se kako će Tom Tibodo rešiti pitanje rotacije bez Anunobija, a on se odlučio da u startnu petorku ubaci Prešusa Ačijuvu, a u rotaciju je ubacio i Džerika Simsa. No, najvažnija stvar za Tibodoa se dogodila kada je dobio dobru partiju od Aleka Burksa pa je u drugom poluremenu zaboravio na Simsa, a veću ulogu dao Burksu. Zaigrao je Tibodo sa niskom petorkom, a to Pejsersi nisu uspeli da iskoriste što je malo čudno s obzirom na to da bi, u teoriji, trebalo da imaju prednost u visini jer imaju Paskala Sjakama i Majlsa Tarnera.

Problem sa svim visokim igračima Indijane osim Sjakama je činjenica da oni nisu dobri u pozicionom napadanju reketa, takozvanoj igri leđima prema košu. Napadanje obruča, doduše, nije problem samo za visoke igrače Pejsersa nego praktično za sve koji se ne zovu Tajris Halibarton. U prošlom meču on je imao 16 slobodnih bacanja, a isto toliko su pucali svi ostali igrači Indijane zajedno.

Bez agresivnih ulaza pod koš će Indijana teško do još tri pobede u seriji osim ako Nju Jork ne ostane bez svih igrača zbog povreda šta nije nemoguće. Anunobi neće igrati ni ovaj meč, Džulijusa Rendla, Bojana Bogdanovića i Mičela Robinsona nema već neko vreme, a Niksi su i dalje tu. Svojom čvrstinom i agresivnošću nadoknadaju manjak ljudi i ne bi bilo čudno da dođu u finale Istoka.

02.00: (1,65) MINESOTA (13,0) DENVER (2,50)

Profesorski. Tako nekako bi se najlakše moglo opisati ono šta smo gledali u trećoj utakmici u ovoj seriji u koju je Denver ušao maksimalno napaljen i sa osećajem da moraju da pobede jer se niko nikada u istoriji NBA lige nije vratio nakon šta je gubio 0-3 u seriji. Gledali smo maestralnu izvedbu Nikole Jokića i društva koji su još jednom pokazali zašto su poslednjih godina tu gde jesu - u samom vrhu NBA lige.

Pisali smo pre te utakmice da Nagetsi imaju dovoljno snage i kvaliteta da pobede i da trebaju da nametnu svoju igru. To su i napravili pa su dobili odličan napadački učinak svih članova startne petorke, a dosta je važno da je i klupa odradila svoj deo. Posebno se to odnosi na Džastina Holideja koji se sada nametnuo kao šesti igrač tima jer odrađuje dobar posao u odbrani, a pogodiće otvorene trojke koje mu otvaraju Jokić i Džamal Marej svojim ubitačnim kombinacijama koje je ponekad nemoguće braniti.

Napad je funkcionisao odlično, a odbrana možda još i bolje jer je Denver odsekao i Entonija Edvardsa i Karla Entonija Taunsa. Edvards je izgledao kao smrtnik nakon prva dva meča serije nakon kojih su počeli da ga upoređuju sa Majklom Džordanom. Odbrana Nagetsa se koncentrisala na to da se Edvardsu oduzme lopta iz ruku, Kentavijus Koldvel Poup je dirigovao tom idejom, ali su mu pomagali i ostali saigrači. Denver je rizikovao da ih Minesota dobije baražom trojki s tim da strelac ne može da bude Tauns kojeg je Eron Gordon odlično čuvao. Taj plan se i ostvario jer su svi igrači Minesote koji se ne prezivaju Edvards ili Tauns kombinovano pogodili samo tri trojke, a kada je to tako, onda je odbrani Denvera sve bilo lakše.

Edvardsu je oduzeta lopta iz ruku, a Tauns nije bio agresivan prema košu što se najbolje vidi u činjenici da je u celoj utakmici imao samo sedam šuteva od čega ih je pet bilo za tri. Pogodio je on četiri, što je odličan procenat, ali smo od početka serije isticali da je agresivni Tauns na neki način ključ ove serije. Dok je on bio takav, Minesota je pobedila u prva dva meča. U trećem je imao samo dva pokušaja šuta za dva poena, oba neuspešna, a imao je i samo dva slobodna bacanja. Tako se ne može napadati šampione.

Šta Minesota treba da napravi da ponovo izbaci iz takta tim Denvera? Pre svega trebaju ovaj meč shvatiti kao da je sedma utakmica serije. Realno, ako večeras izgube ne samo da su izgubili ogromnu prednost, nego su je prebacili na Denver iako bi bilo tek 2-2. Ne kažemo da su u prošli meč ušli s 'lako ćemo' pristupom, ali psihološki aspekt je bio na strani Denvera. Nagetsi će i danas imati taj deo priče na svojoj strani. Šampioni su, znaju kako se pobeđuje u ovim mečevima. S tom idejom će da uđu u meč koji bi mogao da bude spektakularan.

NBA LIGA - PLEJ-OF

Nedelja:

21.30: (1,50) Indijana (13,0) Njujork (2,95)

Ponedeljak:

02.00: (1,65) Minesota (13,0) Denver (2,50) (2-1 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Denver NagetsMinesota TimbervulvsNikola JokićDžamal MariEron GordonEntoni EdvardsKarl Entoni TaunsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara