Detalj sa utakmice (©Star Sport)
Detalj sa utakmice (©Star Sport)

Desetominutni sumrak u Atini, Zvezda skroz potonula i uprskala

Vreme čitanja: 5min | pet. 10.03.23. | 21:53

Ekipa Duška Ivanovića ispustila 16 razlike, pitanje je da li je i dalje u igri za četvrtfinale

Sve je izgledalo kao poručeno. Posle maksimalne kontrole dešavanja na parketu u uvodnih 20 minuta i to bez učinka Luke Vildoze i Fakunda Kampaca, prvi od dvojice Argentinaca je tačku na prvo poluvreme stavio ofanzivnim skokom pored Jorgosa Papajanisa i promašaj Filipa Petruševa sa linije slobodnih bacanja pretvorio u velikih 13 razlike (42:29). Još kada je Nikola Ivanović nastavak utakmice otvorio trojkom za maksimalnih +16, teško da je bilo ko mogao da zamisli ono što se dogodilo u sledećih 19 minuta utakmice...

Crvena zvezda doživela je potpuni sumrak, skoro osam minuta bila bez poena iz igre sve do trojke Ognjena Dobrića, a u desetominutnom intervalu sve se okrenulo naglavačke. Polaganje Petruševa za 53:37 uz faul Papajanisa i kasnije neiskorišćeno slobodno bacanje na pet i po minuta do kraja treće četvrtine odveli su Crvenu zvezdu u potpuni kontraritam, pa je na pet i po minuta do isteka vremena jer je Panatinaikos uspeo da stigne do 66:58. Tačnije, domaćin je ubacio 29 poena i rivalu dozvolio samo pet. Uzimajući samo ove parametre u obzir, ne čudi to što je Panatinaikos na kraju slavio rezultatom 75:66 (9:17, 20:25, 23:13, 23:11).

Izabrane vesti

Crvena zvezda je skroz uprskala. Ubedljiv trijumf nad Efesom trebalo je da bude materijalizovan večeras, umesto toga pitanje je da li je ekipa Duška Ivanovića više kadra za četvrtfinale, pošto joj rezultati ostalih utakmica nikako ne idu u korist...

Posle večerašnjeg neuspeha definitivno nije ni realno očekivati Zvezdu u daljoj kombinaciji za sledeću fazu takmičenja. Nešto se dogodilo sa Ivanovićevim sastavom jer Crvena zvezda koja je otišla na odmor u poluvremenu i ona koja se vratila na parket kao da nije bila ista. Bez trunke samopouzdanja, bez vere u sebe, pre svega šut i kvalitet koji je po svim merilima bio ispred Panatinaikosovog. Na papiru, na delu se to u odlučujem periodu utakmice nije videlo, posledica toga je totalni rezultatski zaokret i ovakav poraz, koji će pre svega mnogo zaboleti sve u timu. Posebno jer već za tri dana sledi peti večiti derbi, možda i ključni za prvo mesto u Jadranskoj ligi.

Teško je odgonetnuti šta se dogodilo sa Crvenom zvezdom i to verovatno najbolje zna svlačionica, a pre svih struka. Duško Ivanović je u kratkom obraćanju posle utakmice samo rekao: "Prestali smo da igramo košarku". Nije bilo potrebe da doda bilo šta više, rekao je sve u pet reči.

Ako je nakon prvog poluvremena bilo čak i pohvalno to što je Crvena zvezda vodila glavnu reč na parketu bez realizacija Kampaca i Vidloze, mada su podelili pet asistencija, u nastavku je taj detalj postao veliki problem za ekipu. Vildoza je stao na sedam poena i sva tri promašaja za tri, uz četiri asistencije, Kampaco se nije upisao u listu strelaca, a zabeležio je po četiri dodavanja i izgubljena poseda. Osim toga što je argentinski tandem ostao bez goriva, Nemanja Nedović je veći deo drugog poluvremena proveo na klupi, a stao je na 12 poena iz prvog dela. Nije poznato šta je razlog, da li povreda ili odluka trenera. Svakako, bez trojice asova koji daju najveću porciju koševa po utakmici Crvena zvezda se nije snašla.

--- Evroliga, 28. kolo ---

PANATINAIKOS – CRVENA ZVEZDA 75:66

/9:17, 20:25, 23:13, 23:11/

OAKA arena, Atina.

Sudije: Migel Anhel Perez, Emin Mogulkodž, Džozef Bisanž.

PANATINAIKOS: P. Kalaicakis -, Volters 9, Li 7, Papajanis 17 (7sk), Bohoridis -, Vilijams 13, J. Kalaicakis -, Tomas 11, Samodurov -, Ponitka 8 (5sk, 3as, 4iz), Grigonis 7, Mancukas 3.

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 7 (4as), Lazarević 2, Kampaco -, Mitrović 5, Martin -, Dobrić 8, Ivanović 6, Nedović 12, Marković 3, Kuzmić 6, Petrušev 12 (9sk), Bentil 5.

---------------------------

Gledajući statistiku, samo su Stefan Lazarević i Filip Petrušev na parketu proveli više od 19 minuta, što donekle ukazuje na umor i kontrolu potrošnje. No, takva postavka struke na kraju se negativno odrazila na rezultat, a Crvena zvezda je verovatno prokockala svoje šanse za Top 8.

Panatinaikos se izvukao iz gotovo bezizlazne situacije. Posle samo 29 poena za poluvreme i 1/14 za tri, PAO je prihvatio ruku spasa od svog protivnika i učinio da vidimo dva dijametralno suprotna dela. Jorgos Papajanis je lakim poenima pokrenuo domaćina, Elefterios Mancukas je dao veliku energiju u odbrani koja mu se vratila na drugoj polovini terena, dok je Met Tomas sa tri trojke dao veliki podsticaj ekipi što je Derik Vilijams još jednim dalekometnim hicem pretvorio u minimalni zaostatak.

Ni Dobrićeva trojka nije mogla da pokrene Zvezdu, ali je strela Nejta Voltersa najavila ono što se na kraju i dogodilo – rezultat koji verovatno sve ostavlja u šoku. Petruševu je jedan skok nedostajao za dabl-dabl, a poput Nedovića imao je 12 poena. Njih dvojica bili su jedini dvocifreni kod crveno-belih. Papajanis je uz sedam skokova imao 17 poena, Vilijams je dopisao 13, a Tomas 11 poena. Uz sve probleme sa kojima se susreo od dolaska na klupu, odsustva Dimitrisa Agravanisa i Arturasa Gudaitisa zbog povreda, trener Zelenih Hristos Serelis se pred utakmicu odlučio da iz postave izostavi Dvejna Bejkona. Na kraju je 48-godišnji stručnjak iz Lavrija stigao do evroligaškog prvenca.

Crvenoj zvezdi ostaje da se okrene potpuno večitom derbiju u ponedeljak (TV Arenasport, 20.30), svesna da ima mnogo toga da popravi u igri ako želi trijumf pred navijačima ljutog rivala...

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

Alba - Virtus 74:96

/Vims 22 - Smit 12/

Žalgiris - Asvel 85:67

/Brazdeikis 19 - Metjuz 18/

Olimpijakos - Bajern 102:74

/Vezenkov 18 – Bonga 16/

Olimpija Milano - Partizan Mozzart Bet 76:62

/Beron 14 – Panter 15/

Real Madrid - Valensija 95:91

/Dek 18 - Džons 19/

Petak

Efes - Makabi Tel Aviv 64:86

/Klajburn 12 - Boldvin 23/

Fenerbahče - Barselona 81:73

/Motli 16 – Mirotić 19/

Panatinaikos - Crvena zvezda 75:66

/Papajanis 17 - Nedović 12/

Baskonija - Monako 93:102

/Hauard 20 – Lojd 19/



tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja NedovićFilip PetruševDuško IvanovićEvroligaKK PanatinaikosMet Tomas

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara