Đorđevićev ugao: Bjelica je majstor, poslao je jaku poruku dolaskom ovde! Za Bogdana treba da rešimo detalje, poslušali smo stav Klipersa...

Vreme čitanja: 5min | ned. 02.09.18. | 15:10

"Imamo i taj problem da će se neki igrači pridruživati od sutra, pa do 8. septembra. Dragan Milosavljević će doći poslednji. Klubovi su ti koji nam postavljaju zahteve i probleme. Rešavaćemo ih onako kako i možemo - da se adaptiramo na celu situaciju i rešavamo situaciju koliko možemo"

Vedri, nasmejani, raspoloženi. Puni energije i elana, želje i volje da se ovo okupljanje završi trijumfalno.

Takav utisak odavala je kompletna ekspedicija košarkaške reprezentacije Srbije. Od ekonoma Jovice Aničića, odmornih i maksimalno fokusiranih igrača, do članova stručnog štaba i samog selektora - Aleksandra Đorđevića

Izabrane vesti

Vidno zadovoljan selektor je u društvu svojih najbližih saradnika Jovice Antonića i Miroslava Nikoliće, te tim menadžera Nebojše Ilića dočekao svoje izabranike u holu dobro poznate baze nacionalnog tima. Odnosno, bar one koji su se danas pojavili na okupljanju. Od 16 igrača sa spiska selektora Aleksandra Đorđevića pripeme je danas započelo devet košarkaša - Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Miroslav Raduljica, Nikola Kalinić, Stefan Jović, Vladimir Lučić, Nemanja Nedović, Marko Simonović i Ilija Đoković. Kako je i ranije najavljeno, Aleksa Avramović će iz Varezea doći u ponedeljak, Nikola Milutinov iz Olimpijakosa četvrtog, Vasilije Micić iz Efesa petog, Stevan Jelovac iz Bamberga šestog, a Dragan Milosavljević iz Unikahe osmog septembra... U međuvremenu čekaju se Dejan Todorović i Uroš Luković.
"Imamo i taj problem da će se neki igrači pridruživati od sutra, pa do 8. septembra. Dragan Milosavljević će doći poslednji. Klubovi su ti koji nam postavljaju zahteve i probleme. Rešavaćemo ih onako kako i možemo - da se adaptiramo na celu situaciju i rešavamo situaciju koliko možemo", poručio je Đorđević novinarima po okupljanju tima u hotelu Kraun Plaza.

Posle onih koji će doći, Đorđević se osvrnuo ka onima koji su se u sunčano nedeljno popodne pojavili, ali i onima koji neće doći. Pre svih - Miloš Teodosić i Boban Marjanović
"Ja sam bio izuzetan optimista pre ovo okupljanje, nadajući se da će momci sa najvećim imenima kod nas biti prisutni i dobiti dozvole svojih klubova, da neće imati problema. Nažalost, neki su otkazali, neki su morali da poslušaju stav kluba... Zapravo, mi smo morali da poslušamo taj stav, kao što je slučaj kod Teodosića i Marjanovića i oni, nažalost, neće biti tu sa nama. U ovom trenutku treba reći što treba, zavšiti na tome i okrenuti se prvoj obavezi, a to je velika utakmica protiv Grčke".

Činjenica je da se Srbija nalazi u pomalo nezgodnoj situaciji na tabeli novoformirani grupe L, gde su se Nemačkoj, Gruziji i Srbiji priključili Grčka, Izrael i Estonija. Orlovi kaskaju za Nemačkom i Grčkom kao predvodnicima grupe s maksimalnim učinkom, što donekle ostavlja utisak da će se Srbija boriti za treće mesto zajedno sa Izraelom...
"Vi ste majstori tih stvari, mnogo veći nego mi. Mi smo fokusirani najviše na ono što nas čeka na početku trenažnog ciklusa, da dođemo u takmičarski ritam. Ja ne mogu toliko daleko da idem, moram da se koncentrišem na ono što nas sad čeka sada, da sa stručnim štabom i igračima radim na ove dve utakmice koje nam dolaze. O ostalim stvarima biće vremena za priču".

Malo i o narednom protivniku Srbije u prvoj utakmici drugog kruga kvalifikacija i teškom gostovanju Grčkoj na Kritu 13. septembra...
"Što se tiče Grčke, znam da će oni imati pomoć od nekih svojih evroligaških igrača, kao što su imali u prethodnom periodu, jer su klubovi to dozvoljavali. Oni su praktično, zajedno sa Nemačkom, jednim velikim korakom na Svetskom prvenstvu jer imaju maksimalne učinke. Zbog toga je još veća žal zbog poraza od Nemačke u Novom Sadu, zbog propuštene prilike, zbog poraza na način na koji se sve desilo... Po mom mišljenju, trebalo je da privedemo utakmicu kraju rutinski".

Otkrio je Đorđević plan i program rada državnog tima u narednom periodu. Radiće se dosta na dva koša, u realnim, takmičarskim situacijama, a za 8. septembar zakazan je meč protiv Mađarske (zatvorenog tipa), gde će se videti stanje kompletnog rostera. 
"Treba videti fizičku spremu igrača, svi mahom dolaze iz neke uvodne faze priprema, neki iz individualnog rada koji su imali. Treba to sve uskladiti, dovesti na isti nivo. To će biti naš glavni fokus, treninzi će biti bazirani najviše na igru na dva koša. Igrači imaju vrlo malo utakmica u nogama sada, vrlo malo takmičarskih situacija, s obzirom da su neki davno završili sezone... Neki nemaju utakmice još od aprila, kao što je na primer slučaj sa Bjelicom, Bogdanovićem i Raduljicom. Neki drugi su počeli pripreme sa svojim klubovima, ali im i dalje fali te takmičarske svežine. Rad će i biti baziran na tome, da igrače dovedemo do njihove individualne forme, do njihove zone komfora, kako bi se što više umanjio taj eventualni nedostatak automatizma u igri".

Zadovoljstvo predstavlja činjenica da su igrači na pripreme stigli odmorni, sveži i bez povreda...
"Videćemo večeras, mislim da su svi u redu. Niko nije imao problema, niko se nije požalio na povrede. Da kucnemo u drvo i poželimo da u narednom periodu imaju što manje sastanaka sa doktorima..."

Jedan od onih koji nije krio ogromno zadovoljstvo povratkom u reprezentativni sastav bio je Nemanja Bjelica, koga u timu zbog povreda nije bilo od Evropskog prvenstva 2015. Takav stav iskusnog asa oduševio je selektora Đorđevića
"Jako, jako, jako! Iznenađujuće, u pozitivnom smislu. To je svakako jaka poruka velikog majstora, veterana, koji toliko želi i hoće da igra za reprezentaciju. Jako sam mu zahvalan na tome. On će preneti svoje iskustvo i želju i biće jedan od lidera ovog tima u ovim utakmicama. Žao mi je što je što nije mogao da igra za nas u prošlom delu kvalifikacija, znamo da je bio tu s nama, da nas je pozdravio sve... Tada mi je to bilo jako drago. Opet, znate zašto on nije bio s nama prethodne dve godine - povrede su učinile svoje. Nadoknadiće, nadamo se".

Dolazak Nemanje Bjelice i Bogdana Bogdanovića iz Sakramenta idu na račun prvog operativca Kingsa - Vlada Divca
"Velika je njegova zasluga u svemu ovome. Izuzetno je pozitivan prema nama, razumljiv što se tiče naših obaveza, ima još malih detalja koje treba da rešimo za Bogdana, za Bjelicu je sve rešeno. Znate da je Bogdan imao intervenciju na kolenu po završetku sezone, zato moramo da ispratimo situaciju i dođemo do konačnog rešenja. Vlade zna u kakvim je problemima bio dok je igrao u NBA, izuzetno je zato voljan da nam pomogne. U poslednje tri-četiri noći smo se stalno čuli i pričali o tome. Jako mi je drago što su Bjelica i Bogdan u Kingsima, jer znam da će im Peđa (Stojaković) i on pomoći mnogo u daljim karijerama".

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


tagovi

Aleksandar Đorđevićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara