Domaći teren (ni)je prednost u večitom derbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.11.18. | 17:08

Mogu različito da se tumače brojke…

Kada Partizan ili Crvena zvezda igraju utakmice kod kuće u košarci imaju veliku prednost. Pionir je pravi Hram košarke u kom mnogi padaju. Padali su i najveći velikani evropske košarke pod noge oba tima. Od Real Madrida, Barselone, Fenerbahčea, CSKA, Makabija… Ipak, šta se dešava kada se Partizan i Crvena zvezda suoče u tom istom Pioniru?

Koliku tada ulogu ima domaći parket? 

Izabrane vesti

Ne računajući Kup Radivoja Koraća koji se igra na neutralnom terenu, ekipa koja igra na domaćem terenu u večitom derbiju dobila je 10 od poslednjih 15 utakmica. Sa te strane Partizan će imati prednost sutra uveče. Inače, Partizan u ABA ligi ima skor 11:8 protiv Zvezde kada ima ulogu domaćina.

Međutim, rezultat na poslednja četiri duela u ABA ligi i Superligi je 2:2. A oba meča u gostima je dobila Zvezda. Poslednji večiti derbi koji se igrao je Zvezda dobila u gostima 81:73. Crveno-beli su u poslednje vreme češće u gostima od crno-belih koji su poslednji put dobili na strani Zvezdu u junu 2016. godine.

Od tri Kup duela u ovom periodu, Partizan je dobio dva. I to su utakmice u kojima su prisustvovali navijači oba tima. Partizan je u sva tri meča imao ulogu nominalnog gosta.

Tezu da domaći teren ne mora nužno da znači i prednost izneo je danas kapiten Crvene zvezde Branko Lazić. On je govoreći pred ovaj susret istakao da to vrlo često nije odlučujuća stvar u susretima dva najveća srpska kluba.
Prvi derbi u novoj sezoni, igraćemo ga kao gosti, ali ta činjenica vrlo često u ovakvim mečevima nije bila presudna, već su odličivali neki drugi detalji. Imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za ovaj meč nakon povratka iz Andore i očekujem dobru utakmicu”, rekao je kapiten crveno-belih koji ima veliko iskustvo igranja ovakvih mečeva u kojima je akter još od 2011. godine.

Negde u tom smeru idu i kvote pred ovaj duel. Kvota na Partizan je 2,70, a na Crvenu zvezdu 1,55.

Od dolaska Andree Trinkijerija na klupu Partizana privukao je pažnju mnogih pristalica bivšeg šampiona Evrope. Na utakmicama ima dosta navijača koji prave sjajnu atmosferu, pa ne treba sumnjati da će ih biti i na ovom susretu u velikom broju. Karata u slobodnoj prodaji neće biti, a u halu je moguće ući samo sezonskim kartama Partizana ili sa dnevnim propusnicama za sponzore i prijatelje kluba.
Iz bezbednosnih razloga, razmene karata sa gostujućim navijačima neće biti, a iz istog razloga će i kapacitet dvorane biti smanjen”, ističe se na sajtu crno-belih.

Dakle, ukupne brojke kažu da je domaći teren generalno bio dosta važan (10:5), ali dve pobede Crvene zvezde na poslednja dva gostovanja kažu da to ne mora nužno da bude slučaj u poslednje vreme.

Kako će biti sutra od 17 časova?

ABA LIGA I SUPERLIGA - POSLEDNJIH 15 MEČEVA

Partizan - Crvena zvezda 73:81
Crvena zvezda - Partizan 87:62
Crvena zvezda - Partizan 86:74
Partizan - Crvena zvezda 84:100
Partizan - Crvena zvezda 78:77
Crvena zvezda - Partizan 85:74
Partizan - Crvena zvezda 86:81
Crvena zvezda - Partizan 83:72
Partizan - Crvena zvezda 65:70
Crvena zvezda - Partizan 72:75
Partizan - Crvena zvezda 86:87
Crvena zvezda - Partizan 84:53
Partizan - Crvena zvezda 86:81
Crvena zvezda - Partizan 92:77
Crvena zvezda - Partizan 58:54

KUP RADIVOJA KORAĆA

Crvena zvezda - Partizan 75:81
Crvena zvezda - Partizan 74:64
Crvena zvezda - Partizan 60:68

Foto: MN Press, Star Sport


tagovi

Jadranska liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara