Đorđević izvršio prozivku, samo Jokić izostao: Svaka medalja u Kini za nas je uspeh

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.07.19. | 14:29

NBA igrači se priključuju 2. avgusta, biće i na startu određenih kašnjenja zbog privatnih i klupskih obaveza...

Počelo je! Misija „Mundobasket 2019“ konačno je dobio svoj logični nastavak posle uspešno odrađenih kvalifikacija, onda i preko potrebno odmora za ceo tim posle dugih i teških klupskih sezona.

U predvorju hotela Kraun Plaza, selektor Aleksandar Đorđević i njegovi najbliži saradnici dočekali su 17 košarkaša, sve izuzev Nikolu Jokića, koji će se ekipi priključiti 2. avgusta. U bazi Orlova pojavili su se kapiten Miloš Teodosić i njegov zamenik Milan Mačvan, te Stefan Jović, Vasilije Micić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Dejan Todorović, Vladimir Lučić, Marko Simonović, Nemanja Bjelica, Milan Mačvan, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Boban Marjanović i Nikola Jovanović, koji je naknadno dobio poziv.

Izabrane vesti

Stavljena tačka na slučaj Kalinić i Nedović: Mnogi su iskočili, polažem račune u njih

Đorđević je početak konferencije za štampu posvetio teško povređenom Ognjenu Kuzmiću, koji zbog saobraćajne nesreće koju je doživeo u nedelju neće biti u kombinaciji za tim.
„Pozdrav svim reprezentativcima, a poseban, veliki pozdrav našem prijatelju i saborcu Ognjenu Kuzmiću. Misli svih ovih momaka su uz njega, želimo mu da ozdravi što pre i da se vrati u svoju ekipu kojoj je mnogo dao i kojoj će dati još mnogo toga“, rekao je Đorđević u uvodnom izlaganju.

Zatim se osvrnuo na početak priprema i sve što ovu ekipu čeka.
„Sve znate. Igrači kažu da se nadaju da će biti spremni za početak priprema i prvenstva, a ja se nadam da ćemo biti spremni za kraj takmićenja. Pred nama je zahtevan turnir, koji svi momci čekaju godinama. Promenjen je kompletan način takmičenja, bile su i kvalifikacije od dve godine, prošli smo nimalo lak put da bismo dobili šansu da se borimo za medalje“.

Rajaković novi član stručnog štaba reprezentacije Srbije

U duhu činjenice da je kroz kvalifikacije prošlo čak 30 košarkaša, selektor je imao poruku za svakog od njih.
„Želim da se zahvalim svakom igraču pojedinačno, svakom ko je odradio makar i jedan trening, jer su i oni deo cele ove priče. Mi smo grupa ljudi koja svesno ulazi u takmičarske rizike i sa željom za pobede. To je ono čemu težimo, da kroz zajedništvo i veliku energiju dođemo do cilja. Nikada nismo bili u ovakvom sastavu i iskreno se nadam da će nas zdravlje poslužiti“, rekao je Đorđević i našalio se:
„Dosta smo ozbiljni sada na početku, nadam se da će biti vremena i za malo šale kad počnu pripreme“.

Ekipa će u Beogradu biti do 21. jula, posle čega sledi put na Kopaonik, gde će se raditi na bazičnim i taktičkim pripremama narednih 15 dana. Do 2. avgusta neće biti NBA igrača, koji po pravilniku NBA mogu u kolektivnim treninzima da budu ukupno 28 dana. 
„Pripreme su isplanirane u doslednosti sa svim što nas čeka. Igrači znaju šta nas čeka na ovom dugačkom putu. Nadam se da će nas povrede zaobići i da ćemo u Kini otići u najjačem sastavu. Niko u timu ne beži od toga da želimo da se vratimo kući s medaljom. To je naša obaveza i želja svih u satavu. Takmičarski zahtevno prvenstvo, ima dosta ekipa koje su se podigle, nas čeka veliki posao“.

O tome je više govorio kapiten Miloš Teodosić.
„Kanada, Australija, Francuska, Španija, Grčka, Nemačka, SAD, Litvanija. Uz nas to je već devet ekipa“, kaže Teodosić i dodaje:
„Drago mi je da su svi momci tu, da polako krećemo s uvodnim treninzima, gde nas čekaju pripreme na Kopaoniku. Izuzetno jako prvenstvo je pred nama, kao što sam rekao osam do deeset reprezentacija žele medalju, a mi smo u toj konkurenciji, čeka nas jako težak put do medalje, na nama je da radimo što više i da što spremnije dočekamo početak Mundobasketa“.

Teodosić pričao o Zvezdi: Nije bilo nikakvih pregovora

Svi u timu imali su velike klupske obaveze pre nego što su došli u nacionalni tim, ali...
„Igra za reprezentadciju sama po sebi stvara pritisak. Mormao narodu da stavimo do znanja da finale neće tako lako doći. Bilo koja medalja u Kini biće veliki uspeh“.

Selektor Đorđević bio je upitan da li će sve igrače sa spiska voditi na Kopaonik?
„Ovih dana ćemo napraviti detaljan plan za individualne programe, da ispoštujemo ugovore igrača i NBA ekipa, znaće se u narednih nekoliko dana. Bićemo kompletni uz kašnjenja koja su donekle i lična, moramo i to da poštujemo. Moja je stvar da ih prevarim i odvedem što pre na Kopaonik. Nikola Jokić će se naknadno priključiti 2. avgusta“.

Na kraju govorio je i zamenik kapitena Milan Mačvan, koji je priznao da mu je velika čast što je uopšte dobio poziv.
„Ovaj poziv nisam ni zaslužio jer nisam igrao preko godinu dana. Tako će saigrači više meni pomoći nego ja njima. Ali, radujem se tome da pomognem kako i koliko god mogu, a pre svega što mi je selektor ukazao mogućnost da sa timom prođem pripreme. Treniram duže vreme dobro, ali mi fali timska košarka, jedva čekam da se vratim na parket“, priznaje Mačvan i zaključuje:
„Veliko takmičenje je pred nama, u tom cilju na nama je da odradimo najbolje pripreme i da se spremimo za takmičenje“.

Kompanija MOZZART je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije!

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara