Druga dimenzija srpskih Lavica: Kako zaplašiti Španiju? Evo načina!

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.07.19. | 08:15

Utisci posle ubedljive pobede najboljih srpskih košarkašica, vreme je da konačno padne i ta ekipa s Pirineja

Ako su nešto lošija izdanja na uvodu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva kod večitih pesimista razbudile ono zrno sumnje i osećaja da ova generacija nije zrela za novu medalju, onda je veličanstvena predstava protiv Švedske pokazatelj koliko je tanka linija između tog nepotrebnog unutrašnjeg nemira i euforije!

Košarkašice Srbije demonstrirale su silu na parketu dobro popunjene Štark Arene i tako maksimalno napumpale samopouzdanje pred možda i najveći izazov ove ekipe i višegodišnju enigmu - Španiju. Imala je Srbija velikih pobeda, strašnih utakmica, vrcavih poteza i elegantnih asistencija otkako je Marina Maljković preuzela kormilo, ali kada bi se na drugoj strani našla selekcija Španije, sve bi to izgubilo svoju draž. Jednostavno, Lavice dosad nisu znale kako da reše tu zagonetku s Iberijskog poluostrva. To je problem koji vuče korene još i pre vremena aktuelne šefice struke, čak i pre nego što je sadašnja postava uopšte obukla dres Srbije. 
“Španija? To je druga priča... Duga istorija. Nikada ih nismo dobile, ni u pripremnom periodu, ni na velikim takmičenjima. Možda nekad ranije u mlađim kategorijama, ali u seniorskom pogonu nikada. Probaćemo da to uz pomoć publike i naše energije da ispravimo. Španija je izuzetno jak tim“, svesna je Jelena Bruks.

Izabrane vesti

SRBIJA OSVAJA EP - KVOTA 4,00

Zbog toga je pobeda nad Švedskom otvorila drugu dimenziju košarke i pokazala Srbiji način kako mora da se igra protiv tako moćne reprezentacije, ujedno i najvećeg protivnika u ovom momentu. 
“Ova pobeda je razlog zašto smo trenirale od 1. maja. U prethodnim utakmicama ovakav ritam pokazivale smo u dva, tri, pet ili deset minuta. Sada smo to radile svih 40 minuta i ostavile srce na terenu. Koliko rezultat pokazivao da je bila 'lagana' utakmica, znam po sebi da uopšte nije bilo lako. Stvarno smo kidale od prvog do poslednjeg minuta. Tako smo se dogovorile, imali smo pravi primer Švedske koja je protiv Letonije igrala jako u osmini finala. Baš mi je drago što je tako bilo, da se probudi svest da neće uopšte biti nimalo lak posao za nas. Zato smo dobro krenule jako i čestitam svim igračicama zbog toga. Iskreno se nadam da će publika doći da nas podrži u još većem broju“.

Ni Aleksandra Crvendakić ne želi da ovaj san prestane u polufinalu. Borile su se puna dva meseca i neprestano radile na tome da dođu do bitke za medalju, ali i da zaigraju u najvećoj dvorani na Balkanu.
“Nama je bio san da igramo u Areni, sam rezultat govori o tome koliko smo uživale na terenu“, smeši se Crvendakićeva.

Pobeda nad Švedskom ukazuje da Srbije može mnogo!
“To nam je od starta bilo u glavama, rekle smo sebi da ne smemo da stanemo. Svaka ekipa ima karakter da se vrati, zato nismo htele da popuštamo“, priča mlada srpska košarkašica, a kada je bila upitana šta se to desilo sa Srbijom, pa su odigrale ovako dominantno, odgovorila je:
“Dogodi se to da je svaka igračica dala sve od sebe i nije nam ništa palo s neba. Veliki trud i rad su se isplatili i sada ne smemo da stanemo, idemo dalje. Fokus na sledeću utakmicu, ne stajemo, ne pada fokus. Nije još vreme za slavlje“.

Zbog svega što se dešava na parketu, ali i daleko od očiju javnosti, Srbija i izgleda tako dobro. Osmesi, zagrljaji, pesma, kolo... Sve su zaštitni znaci ove ekipe, koja ne planira da se zaustavi u subotu.
“Baš sam ponosna na način na koji smo se podržavale. Prenosile smo energiju jedna drugoj i ispunili smo prvi cilj, a to je plasman na kvalifikacioni olimpijski turnir. Ali nadamo se da će se sada napraviti neki korak dalje“, poručila je Sonja Petrović.

SRBIJA OSVAJA EP - KVOTA 4,00

Ostaje veliki žal što se povreda Ane Dabović uopšte dogodila, ali i pored nekih najava da situacija nije najbolja, niko u timu ne želi da razmišlja negativno dok sve ne bude zvanično. Zato, što bi narod rekao, naše košarkašice udaraju brigu na veselje, baš kao što je to učinila i Ana tokom svog obraćanja javnosti.
“Na kraju je bilo nekih četrdesetak poena razlike. Našalile smo se da nije zanimljivo kada dobijemo ovako visokom razlikom jer imamo osećaj da intenzitet radovanja onda nije toliko jak kao posle dramatičnih utakmica. Bilo je dosta lepih poteza. Svako je shvatio ozbiljno zadatke koje je Marina podelila i to se desilo prvi put na ovom prvenstvu i evo rezultati su došli. Imaćemo motivaciju da to i ponovimo. Ana je sa povređenom rukom dala 20 poena, jadne ove Šveđanke šta bi bilo da se nije povredila“, zaključila je Sonja.

Zato sada svi s nestrpljenjem čekamo subotu i početak tog velikog polufinala! 

Kompanija Mozzart je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

Foto: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara