Janković je trojkom doneo pobedu Zvezdi nad Tamišem
Janković je trojkom doneo pobedu Zvezdi nad Tamišem

Ekipa koja ne voli gostovanja

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.05.18. | 16:22

Kada crveno-beli odu iz Pionira - nastaju problemi…

Crvena zvezda poslednjih sedmica ima mnogo problema, ali jedan se javlja poput duha i nekako se vrlo često ponavlja. To je problem sa utakmicama u gostima. Neverovatan je podatak da je Zvezda, evroligaški tim, praktično imala izgubljenu utakmicu od Tamiša u Pančevu, uz dužno poštovanje toj ekipi. I sam taj podatak nas tera na razmišljanje - da li bi situacija bila drugačija da se igralo u Pioniru? Utisak je da bi bilo prilično drugačije. 

Generalno, Zvezda se ove sezone mnogo mučila na utakmicama van Pionira. Pokazala se kao tim koji mnogo bolje igra pred svojim navijačima, nego u gostima. Ne mora čak ta gostujuća atmosfera da bude nešto zapaljiva, dovoljno je samo da ne bude Pionir. A kada je još i težak gostujući teren kao što je to u Čačku ili Podgorici tu se Zvezda topila pod pritiskom.

Izabrane vesti

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević govorio je posle meča sa Tamišem o tome kako njegovi igrači „biraju protivnike“, odnosno ne pokazuju dobru igru protiv „manjih imena“ prekoputa, ako tako možemo da kažemo. Međutim,  teško je onda objasniti činjenicu da Zvezda dobije u prvom kolu Mladost s 115:64, a onda odigra kako odigra protiv Tamiša. Nije tu baš preterana razlika u „veličini kluba i motivaciji“.

Pre deluje da je razlika u tome što je Zvezda igrala protiv Mladosti na svom parketu, a protiv Borca i Tamiša u gostima. I da se Zvezda ove sezone pokazala kao ekipa koja se ne oseća najbolje kada mora da igra u tuđoj dvorani.

Dokaza je mnogo. Videli smo šta je bilo u Čačku, videli smo sinoć šta je bilo u Pančevu, iako su na kraju crveno-beli uspeli da se izvuku trojkom Stefana Jankovića. To je za sada to što se tiče gostovanja u Superligi, videćemo kako će se odvijati stvari na sledećim gostovanjima.

Pogledajmo ABA ligu. Zvezda je u ligaškom delu izgubila i od Cedevite i od Budućnosti, najvećih rivala za titulu, u oba gostovanja u Zagrebu te Podgorici. Čak je i protiv Mornara u ligaškom delu bilo napeto jer je Mornar na početku meča imao opasnu seriju. Jesu možda ta gostovanja dolazila posle teških serija u Evroligi. Ali to ne umanjuje mnogo problem...

Upravo je Mornar bio Zvezdin protivnik u polufinalnom meču Jadranskog šampionata. Crveno-beli su slavili s 2:1 u seriji i do obe pobede došli su igrajući kod kuće. Taj jedan poraz desio se u Baru. Da je kojim slučajem Mornar imao prednost domaćeg terena, Zvezda bi bila u prilično nezgodnoj situaciji.

Kasnije je bio red i na finalnu seriju. Zvezda je kisknula u drugoj utakmici i našla se u situaciji da mora da dobije barem jedan od dva meča zakazana u Podgorici. Nije dobila nijedan i ostala je bez titule na Jadranu. Da je dobila barem jedan imala bi šansu da se vrati u Pionir.

Opet je Zvezda podbacila u gostima. Dva meča - dva poraza.

Možemo da razgovaramo i o Evroligi, iako to takmičenje nije baš merodavno za ovu priču jer je tamo zaista teško ostvarivati pobede u gostima. Zvezda ih je ove sezone imala tri (posebno je ona protiv Reala bila velika, još su padali manje jaki Olimpija Milano i Valensija), ali je i činjenica da je Zvezda od ukupno 15 gostovanja u ligaškom delu Evrolige zabeležila 12 poraza.

Podsetimo se i učešća u Kupu Radivoja Koraća u Nišu gde Zvezda takođe nije imala domaći teren, pa - između ostalog i zbog toga - dobar rezultat. Prvi meč protiv Borca bio je na ivici poraza, kasnije se Zvezda u finalu protiv Partizana opet slabo snašla van svoje dvorane i izgubila je prvi trofej ove godine.

Dakle, i u Superligi Srbije, Kupu Srbije, ABA ligi te Evroligi, Zvezda imala dosta poteškoća u utakmicama koje je igrala u gostima. Čak i one mečeve u Železniku i Areni nije najbolje odigrala. Pionir joj je bio jedina sigurna kuća.

I to je nešto što će igrači i pre svega stručni štab morati pod hitno da poprave ukoliko želi dobar rezultat i tutulu šampiona Srbije. 

Foto: MN Press, Starsport 


tagovi

Stefan JankovićDušan Alimpijević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara