Elmedin Kikanović za MOZZART Sport: Biće čudno protiv Zvezde! Priželjkivao sam je i u fudbalskoj Ligi šampiona, ali...

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.10.18. | 08:53

Bivši košarkaš crveno-belih govorio je za naš portal o vremenu provedenom među crveno-belima, atmosferi u Pioniru, o Milanu Tomiću i njegovim igračima, ali i o narednom okršaju u Evrokupu

Crvena zvezda sutra od 19.45 časova igra protiv Monaka u Evrokupu, a čovek koji zna šta čeka njegov tim u toj utakmici svakako je bivši košarkaš crveno-belih Elmedin Kikanović.

On je za Zvezdu igrao od 2007. do 2010. godine. Posle toga je nastupao za Jenisej, Nansi, Albu i sada je u Monaku. Biće zanimljivo videti kako će se Kikanović boriti sa Zvezinim snažnim centrima.

Izabrane vesti

O tome smo razgovarali s Kikanovićem, ali i o vremenu dok je igrao u Zvezdi, sećanju na crveno-bele, Milanu Tomiću i njegovim igračima, ali i o tome da li ponekad stigne da pogleda fudbalski klub Monako u Ligi šampiona.

Pre svega, kakva su očekivanja pred meč protiv Zvezde?
Otvorili smo takmičenje dobro pobedom u Italiji protiv Breše što je svakako važno za nas, posebno što smo dobili u gostima. Važno je i zaštiti domaći teren. Utakmica sa Crvenom zvezdom je takođe veoma bitna za nas. Prva utakmica na domaćem terenu. Probaćemo da odigramo što bolje i da ostvarimo pobedu“, rekao je Kikanović za MOZZART Sport.

Kikanović ima visoko mišljenje o sadašnjem Tomićevom timu. Kaže da je Zvezda favorit u grupi, ali i jedan od favorita u Evrokupu.
Zvezda nam dolazi posle ubedljive pobede protiv Budućnosti. Nisam gledao taj meč jer su nam se poklopili termini utakmica. Gledajući statistiku, kontrolisali su utakmicu sve vreme na teškom terenu. Evo dobili su ih dvaput za dve nedelje. To govori o Zvezdinom kvalitetu. Imaju visoke ambicije i u Evrokupu i u ABA ligi. Favoriti su u našoj grupi i verovatno su u TOP četiri ili pet ekipa u Evrokupu. Dosta težak zadatak za nas“.

Biće ovo prvi put da Kikanović igra protiv Zvezde. Kakv je osećaj?
Jeste. Prvi put u zvaničnoj utakmici. Igrao sam na jednoj prijateljskoj, pre nekoliko godina. U Zvezdi sam proveo tri godine, biće pomalo čudno igrati protiv Zvezde, ali dobro. Profesionalac sam, odradiću posao na najbolji način“, kaže Kikanović.

Reprezentativac BiH kaže da je sadašnja Zvezda drugačiji klub nego kada je on bio u crveno-belom dresu.
Zvezda je drugačiji klub od onoga u kome sam ja bio. Po organizaciji je taj klub kada sam ja bio, bio propraćen finansijskim problemima i čestim menjanjem rukovodstva. Sada je Zvezda, praktično do ove sezone, bila standardan evroligaš. Ovaj klub sada je jedan u kom je sve složeno, nema problema, srećan sam što je tako. Njeni navijači to zaslužuju“.

Kada ti neko pomene Zvezdu, šta ti prvo pada na pamet?
Padne mi na pamet da je to veliki klub sa ogromnom armijom navijača i da sam imao čast i iskustvo da sa 19 godina igram pred najvatrenijim navijačima sigurno u Evropi. Ukazala mi se šansa da igram Evrokup u klubu u kom su velika očekivanja i pritisak. I to mi je pomoglo u karijeri. Kada tako mlad iskusiš bukvalno sve, to ti koristi dalje u karijeri. Sve je lakše posle toga. Ogromno iskustvo“.

Jesi li pričao saigračima šta ih čeka u Beogradu kada Monako bude gostovao u Pioniru?
Nismo se još dotakli toga. Prvo dočekujemo Zvezdu ovde, neće biti, a-ha-ha, ni približno onome što nas očekuje u Pioniru. Ovde je ipak publika mirnija. Navijaju na neki drugačiji način. Ostavićemo tu temu pred gostovanje u Beogradu pa ću tada o tome razgovarati sa njima“.

Jesi pratio Zvezdu tokom leta, kako ti se čini novi sastav?
Pratio sam sastav Zvezde. Nisam uspeo da pogledam nijednu utakmicu jer nam se poklapaju utakmice ili sam imao treninge. Poredeći Monako i Zvezdu, u sličnoj smo poziciji. Promenili smo trenera i nekoliko igrača. Imamo poprilično nove ekipe. Zvezda ima izuzetno jak sastav, ima sve pobede do sada, i bez obzira na tolike izmene, i to što još nisu uigrani koliko bi želeli, uspeli su da vežu sve pobede. To podiže samopouzdanje. Mi smo imali malo sporiji start. Imali smo i neke probleme s povredama. Verujem da ćemo popraviti to. Dobili smo Nanter i u dobrom raspoloženju čekamo Zvezdu“.

Statistika kaže da imaš dosta poena, da igraš dobro. Da li si zadovoljan?
Mislim da mogu biti relativno zadovoljan ulaskom u sezonu. Dosta je to nova ekipa. S obzirom na sve okolnosti mislim da pružam dobre partije. Naravno da može i bolje. Kako ekipa bude podizala formu i ja ću. Sve će to zajedno biti još bolje nego do sada“.

Zvezda ima vrlo jake adute spod koša. Majkl Odžo, Majk Cirbes i Dušan Ristić su tu. Kako ti se čini konkurencija protiv koje ćeš se boriti?
Izuzetno su jaki ispod koša. Ali ne bih rekao da su slabi na vanjskim pozicijama, a-ha-ha. Tako da su pokriveni na svim pozicijama odlično. Da, na petici bukvalno igraju sa trojicom igrača. Pa ništa, očekuju nas jaki dueli. Imamo i mi svoje adute. Verujem da ćemo se spremiti“ .

Da li si ispratio rad Milana Tomića? Deluje da je uveo strogoću u tim i da to daje rezultate.
Ne bih rekao da je uveo strogoću, on je čovek od ogromnog iskustva. Sarađivao je sa najboljim stručnjacima, trenerima u Evropi. Proveo ceo život u Olimpijakosu. Svim silama se trudi da to iskustvo prenese na ekipu. Želi da izvuče maksimum. Zasad to dobro izgleda prateći sa strane“.

Vezano za Monako, ne gledaju ljudi baš previše taj tim. Koja su vaša očekivanja od Evrokupa?
To je ambiciozan klub koji raste iz godine u godinu. Bukvalno otkako je klub preuzeo sadašnji predsednik - klub raste. Stigao je iz treće lige u prvu. I pet godina konstantno napreduje“.

Kako u Monaku gledaju na to takmičenje?
To je drugo najjače takmičenje u Evropi. Čini mi se da je ove sezone i jače nego prošle sezone, koliko sam ispratio. Naš primarni cilj je da prođemo grupnu fazu. Nema nekog imperativa. Niti nekih megalomanskih koraka. Cilj je da prođemo dalje,  pa ćemo videti kako će se stvari razvijati. Igraćemo na četiri fronta“.

Pomenuli smo atmosferu u Pioniru. Kakva atmosfera čeka Zvezdu protiv Monaka?
To je dvorana koja prima oko 3.000 navijača. Uglavnom je ispunjena u domaćem šampionatu. Generalno je poseta u ovim zemljama manja kada su utakmice usred radne nedelje, nego one vikendom. Dvorane su za 30% do 40% praznije. Sećam se kada sam igrao za Albu, bilo je 4.500 gledalaca protiv Armanija, pa 11.000 protiv Tubingena, ili tako nekog kluba, za vikend. Ne verujem da će dvorana biti ispunjena i da će se tražiti karta više. Verujem da će biti i navijača Zvezde, tako da očekujem za uslove Monaka pristojnu atmosferu, ali neuporedivu sa našim podnebljem“.

Kako gledaš na karijeru posle Zvezde? Da li si zadovoljan i da li bi se jednog dana vratio u Zvezdu?
Posle Zvezde sam igrao četiri godine VTB ligu koja je tada bila mnogo jača nego danas. Bilo je to takmičenje najjače uz špansku i tursku ligu. To je bio izazov. Posle toga sam igrao u Albi, sigurno najorganizovanijem klubu u Nemačkoj. Klubu koji ima mnogo navijača. Sada sam u Monaku i mogu biti zadovoljan“.

A Zvezda?
U Monaku sam, imam ugovor, o tom-potom“.

I pitanje za kraj, da li si gledao možda fudbalski klub Monako?
Jesam, eto baš nedavno kada je gostovao Atletiko Madrid u Ligi šampiona. Isto tako sam prošle sezone gledao par utakmica. I tu je problem termina utakmica i treninga, putovanja. Ali eto, uhvatio sam malo vremena. Volim da pogledam fudbal, pogotovo kada se igra Liga šampiona. A tu mi je na dva kilometra. Gre'ota je da se propusti a-ha-ha. Priželjkivao sam na žrebu da Zvezda bude u toj grupi, ali bilo bi previše da imamo okršaje i u fudbalu i u košarci, a-ha-ha. Zadržaćemo se na ovim košarkaškim mečevima“, zaključio je Kikanović.

Foto: MN Press, Star Sport


tagovi

Elmedin Kikanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara