Fiba izašla u susret: Jedan prozor manje u kvalifikacijama za Evrobasket

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.06.19. | 19:59

Doneta i odluka o rangiranju za mesto na Olimpijskim igrama

Danas je zasedao Izvršni odbor Fibe, a kao epilog smo dobili dve veoma važne odluke koje će su vezane za dva najvažnija košarkaška događaja u godinama koje dolaze.

Pre svega, odlučeno je da kvalifikacije za predstojeći Evrobasket ne krenu u novembru ove godine, već tek u februaru 2020. godine, što automatski znači da ćemo gledati jedan prozor manje u veoma zgusnutoj košarkaškoj sezoni koja pred nama.

Izabrane vesti

Fiba je tako saslušala želje nacionalnih saveza, Uleb i uzimajući u obzir brojke koje su ispratile minule kvalifikacije za Mundobasket, odlučila je da aminuje ovu odluku.

To znači da će se u februaru naredne godine igrati dve utakmice u kvalifikacijama za Evropski šampionat, a još po dve su planirane za novembar, kao i februar 2021. godine. Kako kažu iz Fibe, ovime je dodatno olakšana organizacija utakmica nacionalnim federacijama.

Druga doneta odluka tiče se rangiranja za odlazak na predstojeće Olimpijske igre u Tokiju. Od ranije je poznato da će sedam najboljeplasiranih selekcija sa predstojećeg Mundobasketa obezbediti prolaz dalje, a ostalih 16 će sreću potražiti kroz kvalifikacioni turnir.

Ipak, pošto će u kvalifikacijama učestvovati ukupno 24 tima, odnosno po šest na četiri kvalifikaciona turnira, to znači da će još osam reprezentacija dobiti priliku da zaigra za mesto na Olimpijskim igrama.

Samim tim, po dve najbolje selekcije iz svakog regiona po Fibinom rangiranju, koje već nisu obezbedile odlazak u Tokio ili mesto na kvalifikacionim turnirima, zaigraće za jedno od preostalih mesta. U Evropi će to, ako ne bude prevelikih iznenađenja, biti Hrvatska i Slovenija, koje nisu uspele da se izbore za mesto na ovogodišnjem Mundobasketu.

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara