Finale i drama za pamćenje! Lendejl sa penala odbranio Žućkovu levicu

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.02.19. | 18:59

Fantastična borba do poslednjeg sekunda, velika greška raspucanog Berona u poslednjim trenucima i trofej u rukama košarkaša Partizana...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Žućkova levica ostaje u Partizanovim vitrinama!

Izabrane vesti

Posle mnogo neizvesnosti i tenzija do poslednjeg sekunda košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u epskom meču Kupa Radivoja Koraća i to rezultatom 76:74 posle dva pogotka ponajboljeg igrača utakmice Džoka Lendejla sa penala!

Kakav meč! 

Sve se rešavalo u poslednjih 45 sekundi! Prvo je Beron pogodio trojku za veliki preokret, da bi ledeni Renfro pogodio verovatno i najvažniji šut na utakmici za 74:72, potom se u završnih osam sekundi dogodilo svašta! Prvo je Dobrić izvukao faul od Sija, otišao na liniju penala i bio neprecizan. Lopta se posle mnogo odbitaka nekako našla kod Perperoglua koji je pucao iz okreta i promašio, da bi Dobrić uhvatio "kosku" i položio loptu za 74:74. Andrea Trinkijeri je zatim tražio minut odmora i uzeo napad iz protivničke polovine. A, kakva je ludnica onda tek nastala. Lendejl je dobio loptu od Sija iz auta za alej-up, a on je navukao Berona na faul, jer ga je Ameriknac vukao za ruku u skoku. Nastao je pravi metež na terenu, jer je prvo bio sviran nameran faul Zvezdinog šutera, a onda je odluka preinačena u samo dva slobodna bacanja. Lendejl je oba pogodio i to je bio kraj utakmice! 

Nisu pristalice dva najveća srpska kluba na krcatim tribinama niške dvorane Čair, a ni gledaoci kraj malih ekrana TV prijemnika, mogli da vide atraktivnu košarku. Daleko od toga. Ali, dugo nije viđeno finale s ovakvim takmičarskim nabojem i drama kakva će se dugo prepričavati. Pravo finale večitih rivala i meč za pamćenje!

Da, bilo je i čistog taktičkog nadmudrivanja dvojice stratega u najvećem delu meča, uz dosta korekcija petorki i napadačko-odbrambene filozofije, kontakta, faulova, samim tim i čestih zaustavljanja igre, ali i donekle nerezonskih ispucavanja i nedovoljno dobrih i oku zadovoljavajućih pokušaja. Tome je doprinela i strahovita odbrana igrača oba tima, opet i nervoza koja se širila sa gledališta, preko klupa na sam parket... Ali, u celom košarkaškom ludilu viđenom u gradu sa Nišave bolje se snašao Partizan u magičnoj kombinaciji sreće, želje, motivacije i hrabrosti. 

Izgledalo je kao da je Partizan nadomak toga da prelomi utakmicu u finišu prvog i na startu drugog poluvremena. Parni valjak je iskoristio tri loša minuta protivnika i zahvaljujući Gagiću i Veličkoviću, te dobrom pregledu Renfroa, napravio prvu malu seriju i odlepio se na 37:31, što je kapiten crno-belih začinio trojkom odmah na otvaranju trećeg kvartala i tako zapalio deo tribina na kojem su se nalazili Partizanovi navijači. Iz nekoliko, gotovo nervoznih reakcija i pokušaja Crvene zvezde crno-beli su se preko Renfroa odlepili na tada maksimalnih devet poena viška (42:33), ali reakcija sa druge strane nije izostala. 

Baš kao u jučerašnjem susretu sa Megom u drugom poluvremenu razbudio se Beron, čiji je hitac s distance pokrenuo Crvenu zvezdu i naterao pre svega Davidovca da ispravi loš timski učinak izvan linije 6,75 metara. Dva uvezana "bodeža" pravo u srce obruča, začinjena sa bitnim pogocima Perperoglua i Reglanda dovela su do usijanja najvatrenije gledaoce u crveno-belom, pa je Zvezda na tri i po minuta pre odlaska na poslednji mali odmor okrenula rezultat i povela sa 50:47, uz seriju 15:4. 

Ne čudi, opet, što su igrači dva tima u narednih gotovo deset minuta vodili borbu "na konac" i što se u samoj završnici rešavalo pitanje osvajača pehara. Kada bi Davidovac pogodio, uzvratio bi Marinković, a kada je Regland imao rešenje, poene bi izmislio Renfro. A onda na trojku Berona odgovorio bi Lendejl. I tako u krug... Istina, Perperoglu je u nekoliko otvorenih situacija imao mogućnost da možda i prelomi utakmicu. Ali, ruke ga uopšte nisu slušale, zato je na kraju imao 1/9 iz igre, odnosno šest nerealizovanih šuteva za tri poena. Košmaran učinak asa s ogromnim iskustvom.

Dok je Lendejl svojim tipičnim rešenjima uspeo da odvoji Partizan na 67:63, Beron je konstantno davao veštačko disanje Crvenoj zvezdi i nije dozvoljavao da se bitka završi bez muške razmene udaraca. Pehar je na kraju ipak otišao u ruke crno-belih i to najviše zahvaljujući novom reprezentativcu Australije Džoku Lendejlu i njegovoj smirenoj glavi. Meč je završio sa 18 poena i četiri skoka i ne bi bilo čudno ako on uzme epitet MVP turnira. Doduše, Renfro je na kraju skupio 18 poena i čak 10 asistencija, pa će bitka za najkorisnijeg igrača biti tesna...

Pohvale je na drugoj strani zaslužio Beron, jer je samo on dramatičnoj završnici imao dovoljno hrabrosti da uputi šut i pogodi. Ali, na kraju je napravio i kardinalnu grešku koja je Zvezdu koštala pehara. Na kraju njegovih 18 poena. Po 17 imali su Davidovac i Regland, uz devet asitencija. 

PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 76:74
/19:18, 18:15, 18:24, 21:17/

Dvorana: Čair
Gledalaca: 4.500
Sudije: Belošević, Jovčić, Oberknežević

Partizan: Marinković 7, Veličković 9, Si 5, Renfro 18, 7sk, 10as, Lendejl 18, Janković 4, Jaramaz 5, Gagić 8, Pecarski, Gegić, Pejdž, Janković 2
Crvena zvezda: Simanić 7, Regland 17, 9as, Perperoglu 3, Cirbes 4, Beron 18, Čović 2, Nenadić, Kešelj, Davidovac 17, Lazić, Dobrić 2, Ristić 4.

Foto: Star Sport


tagovi

Majk CirbesDžo ReglandBoriša SimanićNovica VeličkovićBondža SiĐorđe GagićKup Radivoja Koraća 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara