""
""

Furija je Toni Parker! Francuzi u finalu, Špancima pala kruna

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.09.13. | 23:00

Iako su na poluvremenu imali 14 poena zaostatka, Petlovi su uspeli da se probude, razigraju i dođu do ogromne pobede nad Furijom

Iako nam ostaje da u nedelju od 21.00 odgledamo finalnu utakmicu između Litvanije i Francuske, slobodno možemo reći da je susret Petlova i branioca titule, Španije bilo finale pre finala. Posle produžetka i žestoke borbe u dvorani Stožice Francuzi su odneli ogromnu pobedu i skinuli Furiju sa trona Starog kontinenta, iako su na poluvremenu gubili sa čak 14 razlike - 75:72. Heroj fantastičnog preokreta i istorijskog trijumfa bio je uvek fenomenalni Toni Parker, koji je u većem delu susreta sam vodio furioznu borbu sa dvostrukim uzastopnim prvakom Evrope! Plejmejker San Antonija je meč završio sa 32 poena i šest skokova i definitivno dokazao da je najbolji kada je najteže! 

Na drugoj strani tandem Real Madrida Rodrigez - Fernandez držao je Španiju tokom gotovo svih 40 minuta, njima se pridružio i Mark Gasol, ali na kraju kruna odlazi ili na Baltik ili u komšiluk...

Izabrane vesti

A kakvu su samo predstavu košarkaši Francsuke i Španije priredili ljubiteljima igre pod obručima!

U prvih 20 minuta viđena je usamljeni Toni Parker je vukao sve konce protiv starog poznanika. Plejmejker San Antonija prvo poluvreme završio je sa 14 poena, dok su njegovi saigrači ubacili ukupno šest (po dva Lovernj, Petro, Diao). Veliki problem predstavljala je katastrofalna igra Borisa Diaoa (1/7 za dva), izuzetno loš šut za tri poena (0/8), kao i 11 izgubljenih lopti.

Za razliku od izabranika Vensana Kolea, Španci su vrlo lepo raspodelili poene, a među njima najviše se istakao Mark Gasol, sa osam poena i tri skoka. Brzom, snažnom i agresivnom igrom Furija je nametnula svoj ritam od samog starta, a uz čak deset strelaca bilo je jasno da je četa Huana Orenge spremnija za finale.

U drugom poluvremenu Francuska je zaigrala dosta jače, bolje i snažnije na oba fronta, što je ekspresno donelo željeni rezultat. Boris Diao se konačno malo probudio i vezao četiri poena, a odmah za njim razigrao se i Entuan Dio, koji je na to dodao svojih pet poena. Prednost Španaca se ekspresno topila, Toni Parker je nastavio svoje šutersko veče, a njemu se konačno priključio i Mikael Želabal. Furija je u prvih pet minuta postigla svega jedan poen, a u poslednja dva minuta trećeg kvartala prednost Španije bila je samo četiri poena (45:41). 

Ipak, izabranici Huana Orenge imali su spreman odgovor. Proradio je tandem Fernandez - Rodrigez, koji je izrežirao tri spektakularna alej-upa, a Serhio Ljulj je trojkom 13 sekundi pre odlaska na poslednji mali odmor uvećao prednost svog tima na šest poena (49:43).

U poslednjih deset minuta viđena je zaista žestoka borba oba tima. Toni Parker je i dalje bio vođa Petlova, dok su Fernandez i Rodrigez držali Furiju u vođsvu. Nando De Kolo je trojkom ekspresno odgovorio Ljulju, a posle odlične odbrane svoje poene upisao je i Želabal za svega pola koša zaostatka (49:48). Tandem Kraljevskog kluba nastavio je da nosi sav teret na svojim leđima, a Francuzi su preko neverovatnog Tonija Parkera došli do prvog vođstva na meču (64:63) minut i 44 sekundi pre kraja. 

Do kraja regularnog dela utakmice Mark Gasol je iskoristi sjajnu asistenciju Rodrigeza i vrati prednost, ali Aleksis Ažinka u sledećem napadu ubacio jedno bacanje za rezultat 65:65. U poslednjim sekundama Hoze Kalderon je šut za pobedu, pa je meč otišao u produžetak.

U prva tri i po minuta produžetka oba tima su igrala vrlo stegnuto, nesigurno, što je prouzrokovalo da vidimo svega po dva poena, a akteri su ponovo bili Ažinka i Gasol (67:67). U narednih nekoliko napada Toni Parker je preuzeo kompletnu odgovornost na sebe i publici u Ljubljani pokazao zašto je jedan od najboljih plejmejkera sveta! Sa četiri uzastopna bacanja Francuska je povela sa 71:67, a do kraja je ostalo 42 sekunde. Do kraja produžetka vodila se tesna borba između Dioa i Rodrigeza. Španac je postigao sedam od deset poena svog tima, dok je francuski plejmejker sa četiri vezana bacanja doneo ogromnu pobedu svom timu i priliku da se sa Litvanijom bori za zlato!

---------------------------------------

ŠPANIJA – FRANCUSKA 72:75 (18:14, 16:6, 15:23, 16:22, 7:10)

Dvorana: Stožice
Gledalaca: oko 12.000

Španija: Agilar 3, Fernandez 17, Rodrigez 11 (6sk, 9as), Rej 2, Kalderon 4, Rubio 2, Klaver 3, San Emeterio 5, Ljulj 6, Gasol 19 (9sk), Gabriel, Mumbru

Francuska: Lovernj 2, Batum, 3, Dio 10, Petro 2, Kaudi, Parker 32 (6sk), Ortel, Pijetrus 5 (8sk), De Kolo 3, Diao 8 (8sk), Ažinka 3 (6sk), Želabal 7 (5sk)

-------------------------------------

(FOTO: Action Images)


tagovi

Eurobasket 2013EvropaFrancuskaRudi FernandezSerhio RodrigesSlovenijaŠpanijaToni Parker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara