"Gasol protiv Litvanaca juri novo evropsko zlato"
"Gasol protiv Litvanaca juri novo evropsko zlato"

Gasol je došao po svoje, da li Litvanci mogu da zaustave Furiju na putu to trofeja? (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.09.15. | 09:00

Košarkaška Evropa u nedelju uveče dobiće novog šampiona. Na našu žalost, u finalu neće igrati Srbija, ali Španija i Litvanija svakako su zaslužile da se nađu u samoj završnici turnira na stadionu Pjer Moro u Lilu.

Gasol protiv Litvanaca juri novo evropsko zlato

Teško je to reći kada su u pitanju finala, ali čini se da kao blagi favorit u ovaj duel ulaze košarkaši Španije koji su, kako je prvenstvo odmicalo, igrali sve bolje. 

Izabrane vesti

POGLEDAJTE OVDE SVE KVOTE MOZZART KLADIONICE ZA FINALNU UTAKMICU PRVENSTVA EVROPE

Mnogi su mislili da je ova generacija Španije, pogotovo oslabljena ne igranjem bez Hozea Kalderona, Rikija Rubija, Huana Karlosa Navara i Marka Gasola, odsvirala svoje. 

Ipak, ono što Pau Gasol na ovom EP igra u dresu Španije veoma je blizu košarkaškog savršenstva. Gotovo da je sam vodio Furiju do polufinala, a i u tom duelu sa Francuskom je ubacio bukvalno pola, 40, od ukupno 80 poena svoje ekipe. 

Ova ekipa Španije je tokom EP pokazala da niko ne sme da je otpiše, iako je igrala na tankoj žici eliminacije još u prvoj fazi takmičenja. Da je Nemac Denis Šreder pogodio treće slobodno bacanje i odveo meč petog kola prve faze u Berlinu produžetke, Španija bi možda izgubila i ne bi videli nokaut fazu.

Ipak, kao i svaka velika ekipa, Španci su uspeli da se iščupaju i tu, a i posle u osmini finala sa Poljskom, odnosno u četvrtfinalu protiv Grčke.

Sada, posle niza teških pobeda, samopouzdanje je poraslo, dok  kvalitet Furije, kao i iskustvo igranja velikih utakmica, nikada i nije dolazio u pitanje.

Kada je u pitanju tradicija međusobnih duela, to Španci stoje mnogo bolje, ali je jedino dosadašnje međusobno finale, Evrobasketa 2003. godine, dobila Litvanija.
“Mnogo godina je prošlo od tog finala, kada smo preko puta imali istog rivala. Očekuje nas novi veliki okšaj, a Litvanci su veoma opasni. To su pokazali tako što su savladali oba tima koja su nama nanela poraze“, rekao je Felipe Rejes, krilni centar Španije.

On je jedan od dvojice igrača Furije koja će nastupiti i sutra, a uz njega tu je, naravno, i Pau Gasol. Kod Litvanaca u ekipi nema igrača koji su učestvovali u finalu u Stokholmu pre 12 godina.

Litvanci su takođe na ovom prvenstvu na početku igrali po sistemu toplo-hladno, ali je na kraju ipak isplivao na površinu kvalitet njihovih najboljih igrača Jonasa Valančijunasa i Jonasa Mačijulisa. Upravo bi duel Valančijunasa sa Gasolom mogao da donese prevagu jednom od timova na putu do zlata.
“Španija ima Gasola, ali ne smemo da zaboravimo na ostale kvalitetne igrače u njihovom timu. Veoma smo srećni zbog plasmana u finale. Hoćemo da pokažemo da nismo slučajno došli do ovde“, naveo je litvanski reprezentativac Mindaugas Kuzminskas koji je u polufinalu protiv Srbije bio jedan od najboljih na terenu sa 13 poena. 

Ako Španija osvoji titulu šampiona, to će joj biti treće zlato u poslednjih šest godina, a slično je jedino pošlo za rukom nekadašnjoj Jugoslaviji u periodu od 1995. do 2001.

Litvanci su do sada tri puta bili šampioni Starog kontinenta, a ovo im je šesto finale. Pre dve godine na EP u Sloveniji izgubili su od Francuske u borbi za trofej.

Nisu ni Litvanci na EP došli bez problema sa povređenim igračima, sa spiska selektora Kazlauskas nije mogao da računa na Linasa Klejzu i Donatasa Motijeunasa.
“Svaka zlatna medalja je posebna i drugačija. Nikada nije bilo lako osvojiti Evropsko prvenstvo, a sutra ćemo ući u meč spremni od prvog minuta. Imali smo dovoljno vremena da se odmorimo i okrenemo novi list posle pobede nad Francuskom u polufinalu“, poručio je Gasol.

Obe ekipe su plasmanom u finale kontinentalnog šampionata osigurale i plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine, tako da sa te strane nemaju pritisak i moranje.

Nema sumnje da će obe ekipe imati sasvim dobru podršku sa tribina. Litvanci tradicionalno u velikom broju prate svoje košarkaše, a i Špancima grad Lil nije baš toliko daleko da ne bi krenuli na put. U svakom slučaju, dobra košarka nam je zagarantovana, a ostaje da se vidi da li će Španija potvrditi epitet najbolje evropske ekipe u poslednjoj deceniji ili će Litvanski revolveraši ipak da dobiju ovaj dvoboj.

FOTO: Action Images


tagovi

Pau Gasolkošarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija LitvanijefinaleEvrobasket 2015

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara