Gore od ovoga ne može

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.06.19. | 11:46

"Pobedili smo, hajde da to sve prenesemo na sledeću utakmicu i pokušamo da protiv favorizovane Rusije napravimo iznenađenje", poručuje selektorka Srbije Marina Maljković

"Mislim da ne može gore. To je prvi utisak. Stvarno smo mnogo loše igrale. Radile smo sve ono što inače ne radimo. Mnogo smo se istrošile. Videli ste koliko sam bila u pravu kada sam pričala koliko je Belorusija nezgodan protivnik. Sve utakmice sa njiama su bile na dva poena."

Reči selektorke Srbije Marine Maljković možda najbolje opisuju premijerni susret naše selekcije Evropskom prvenstvu za košarkašice. Mučili smo se, Beloruskinje su vodile, naše su preokrenule, ali meč je bio takav da je jednostavno morao biti rešen u uzbudljivoj završnici. Poslednji minut doneo nam je uzbuđenja koliko smo videli za čitavu utakmicu, a na kraju, rezultat je bio 55:53 za selekciju Srbije.

Izabrane vesti

Kada se činilo da ćemo na ovom meču ipak gledati produžetak, desila se Sonja Petrović. Ona je krenula u prodor ka košu, zaustavila se i pogodila iz step beka za veliko slavlje u Zrenjaninu na dve sekunde pred kraj. Beloruskinje su zatražile tajmaut, ali u poslednjem napadu nisu uspele čak ni da upute šut ka košu naše reprezentacije.

Na kraju, najefikasnija u našoj reprezentaciji bila je Sonja Petrović sa 18 poena, dok je kod Beloruskinja najbolji učinak imala upravo Anastasija Veramejenka sa 13 poena.

Ovom pobedom su naše reprezentativke gotovo izvesno obezbedile prolaz u narednu fazu takmičenja, a već večeras ih očekuje duel drugog kola Evropskog prvenstva protiv reprezentacije Rusije.

Prednost domaćeg terena biće ogroman adut za izabranice Marine Maljković, ali sigurno će imati na umu i jedan zanimljiv podatak. Nijedna reprezentacija domaćin nije došla do titule već 18 godina, a za to vreme zemlje domaćini su uspeli da osvoje svega jednu medalju. To je za rukom pošlo Francuskinjama koje su 2013. godine osvojile srebrno odličje.

Bez obzira na rezultat, treba napomenuti da će ovo biti kraj jedne veoma uspešne generacije košarkašica. Za mnoge od njih ovo će biti poslednje takmičenje na kojem će nastupati za naš nacionalni tim, pa je sigurno da je to samo jedan motiv više da se pred domaćom publikom pruži baš najbolja igra i ode korak dalje. Podijum je za sada glavni cilj, ali iz naše selekcije „idu“ umereno i pre svega žele da preskoče prvu prepreku.

Teško da je naša selekcija mogla dobiti jače protivnike u prvoj fazi takmičenja na kontinentalnoj smotri.
„Daleko od toga da smo favoriti u ovoj grupi, jer su sa nama Belgija i Rusija koje su na papiru daleko jače. Mi jesmo na turniru u Francuskoj napravili odličan rezultat, savladali smo upravo domaćina i Tursku, ali smo poraženi baš od Rusije koja nam je konkurent u grupi“, dodala je Maljković.

I još jednom...
"Mi stvarno gore od ovoga ne možemo. Pobedili smo, hajde da to sve prenesemo na sledeću utakmicu i pokušamo da protiv favorizovane Rusije napravimo iznenađenje", podvukla je selektorka Srbije. 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ŽENE - 2. kolo: 

Petak

12.00: (2,30) Češka (14,50)  Švedska (1,70) 
14.30:  Crna Gora - Francuska
16.00:  (2,55) Slovenija  (14,50)  Turska (1,60) 
17.30:  (2,55) Letonija  (14,50)  Ukrajina (1,60) 
17.45:  (1,15) Belgija  (20,00)  Belorusija (6,00) 
18.30:  (1,30) Italija  (16,00)  Mađarska (3,90) 
20.00:  (1,07) Španija  (25,00)  Velika Britanija (8,50) 
20.30:  (2,30) Srbija  (14,50)  Rusija (1,70) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara