Imamo sve parove NBA plej-ofa: Detroit uskočio u voz, Boston u problemu, biće roštiljanja na Zapadu

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.19. | 09:17

Milvoki, Toronto i Filadelfija bi trebalo da budu sigurni, Golden Stejt će samleti Kliperse, a šta ćemo s Denverom i Sparsima?

Poslednja noć ligaškog dela sezone završena je uz vatromet! Dirk Novicki i Dvejn Vejd su se uz dosta emocija oprostili od aktivnog bavljenja košarkom, a u potpuno ludom finišu prvog dela sezone određeni su i svi parovi doigravanja u najjačoj ligi sveta. Čak sedam od osam parova naredne runde takmičenja bilo je odlučeno tek pošto su bili poznati konačni rezultati u svim okršajima završne večeri.

Posle mnogo drame, na Istoku je definitivno odlučeno da će osmi i poslednji putnik za plej-of biti Detroit posle ubedljivog trijumfa nad Njujorkom (115:89), uprkos izostanku prve zvezde Blejka Grifina! To znači da će Pistonsima pripasti ta nimalo prijatna čast da ukrste koplja sa Milvokijem koji je ove sezone izrastao u prvog kandidata za prvaka Istočne konferencije i odlazak u veliko finale NBA lige. Baksi ne bi trebalo da imaju praktično nikakav problem da prođu uvodnu rundu plej-ofa, samo je pitanje da li će doigravanje dočekati s Nikolom Mirotićem i Pauom Gasolom, dok se sa oporavkom od povrede desnog stopala bori Malkolm Brogdon i prema određenim najavama neće moći da pomogne timu na početku, a pitanje je i kada će se vratiti na parket. Sa povredama se muče i Janis Adetokunbo, Bruk Lopez i Donte Divinćenco, što treba imati na umu, mada bi oni trebalo da budu spremni za plej-of.

Izabrane vesti

Od velemajstora za kraj: Dirkov dabl-dabl i Vejdov tripl-dabl (VIDEO)

Srbi raspucani u NBA, svi dvocifreni - Denver overio drugu poziciju, Fila treća na Istoku (VIDEO)

Orlando je pobedom na gostovanju Šarlotu overio sedmu poziciju, pošto je Bruklin slavio nad Dalasom, što će ih u četvrtfinalu odvesti pravo na Toronto. Ove sezone Toronto i Orlando odneli su po dve pobede u međusobnim okršajima, od čega su oba protivnika odneli po jedan brejk i ova serija mogla bi da bude izuzetno zanimljiva u teoriji. Reptorsi su, svakako, favoriti i viđeni su u drugoj rundi, mada treba biti obazriv jer su ove sezone imali oscilacija u igri...

Filadelfija se ukrštan sa Bruklinom i ovde ne bi trebalo da bude preterane dileme oko toga ko će dalje. Seventisiksersi su uz Milvoki i Boston najveći kandidati za finale Istočne konferencije, a ako svi budu zdravi i spremni gledaćemo klasično čišćenje. Najveća enigma je Džoel Embid, koji se i dalje bori s upalom levog kolena. Bruklin je napravio lep korak napred u razvoju kluba i posle silnih grešaka prethodnih godina konačno napravio zdravu podlogu za budućnost, ali prva runda je njihov vrhunac u ovom trenutku. Uprkos tome što su Džo Heris i Demar Kerol bili izvan igre protiv Majamija, obojica su zdravi i biće spremni za doigravanje.

Ako je Toronto imao svojih oscilacija, šta tek napisati za Boston? Kelti su potpuno razočarali pristupom igri ove sezone, a sada je izvesno da će ekipa biti lišena pomoći startera Markusa Smarta, kome je pukao mišić trbušnog zida i prve informacije su da je povreda teža nego što je u prvi mah izgledalo. To će staviti ozbiljan pritisak na ostatak tima da iznesu teret u nastavku sezone, a na suprotnoj strani u prvom kolu naći će se nimalo lak rival – Indijana. Problem je i u tome što bi Smart bio možda i idealan Bostonov odgovor za raspucanog Bojana Bogdanovića, što znači da će Bred Stivens morati da napravi određene korekcije u timu. Gledajući papir Bostonova prednost u odnosu na Indijanu je čist talenat igrača. Ali, posle ispadanja Smarta iz kombinacije Kelti gube na defanzivnoj moći. Boston jeste favorit, a videćemo da li Bogdanović može sam da slomi nekadašnjeg šampiona.

Na Zapadu nas čeka pravo „roštiljanje“. Golden Stejt dočekuje Kliperse koji su prijatno iznenadili uprkos svim očekivanjima. Ovde se trijumf Voriorsa ne sme dovesti u pitanje. Mašinerija Stiva Kera prebacila se u mod doigravanja i verovatno će u prva dva kola samleti protivnike, dok će u finalu konferencije i verovatno finalu celog takmičenja imati više posla.

Denver je posle mnogo drame ipak izborio drugu poziciju na tabeli, ali u goste stiže San Antonio. Nisu Sparsi ono što su nekada bili, ali nikada ne smete da otpišete franšizu iz Teksasa vođenu starim liscem Gregom Popovičem. Ako neko zna da zakuva čorbu onda je to upravo on. Pritom, Nagetsi su u finišu ligaškog dela počeli sve više da pokazuju znake određene krize, što nikako nije dobro za njih. I pored toga su favoriti za prolaz u narednu fazu, mada treba videti kako će se Nagetsi, a pogotovo Nikola Jokić snaći protiv svih odbrambenih varijanti koje Popovič bude spremio. Ne treba zaboraviti kako su Sparsi znali da anuliraju Jokićev učinak odbranom s dosta udvajanja i iskakanja...

Dva ogromna derbija odigraće se u donjem domu vodeće osmorke Zapada. Portland će dočekati Oklahomu, a Hjuston će se razigravati s Jutom! Nema potrebe da opisujemo koliko će ovde lude i dramatične košarke biti. Portland je u velikom problemu posle teške povrede Jusufa Nurkića, a treba videti ko će izaći kao pobednik iz revolveraškog obračuna tandema Lilard – Mekolum i Vestbruk – Džordž.

Hjuston će imati veliki problem da se nadigrava s jednom od najboljih odbrana NBA lige. Juta će zasigurno spremiti posebnu defanzivnu strategiju za Džejmsa Hardena, mada ne treba se iznenaditi i ako Džezeri budu pustili Bradonju da „divlja“, a onda zatvore sve ostale opcije u redovima Roketsa.

Ove dve serije treba posmatrati s dosta opreza, jer bi svašta moglo da se dogodi. Domaćin teren praktično je jedina prednost za Portland i Hjuston, mada protiv ovakvih takmaca ni to nije dovoljno...

PAROVI PLEJ-OFA

ISTOČNA KONFERENCIJA

Milvoki (1) – Detroit (8)
Toronto (2) – Orlando (7)
Filadelfija (3) – Bruklin (6)
Boston (4) – Indijana (5)

ZAPADNA KONFERENCIJA

Golden Stejt (1) – LA Klipers (8)
Denver (2) – San Antonio (7)
Portland (3) – Oklahoma (6)
Hjuston (4) – Juta (5)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara