Košarkaši Crvene zvezde (©ABA liga)
Košarkaši Crvene zvezde (©ABA liga)

Istorija na Zvezdinoj strani: Ko povede u finalu, taj uvek i osvoji tron

Vreme čitanja: 3min | uto. 14.05.24. | 10:50

U dosadašnjih osam finalnih serija ABA lige, titula je svaki put otišla u ruke tima koji je upisao startni trijumf

Crvena zvezda je možda napravila ključni korak ka osvajanju titule u ABA ligi. I to već u prvoj utakmici finalne serije. Čudno zvuči, donekle je i nekorektno tako nešto konstantovati nakon samo 40 minuta košarke, međutim istorija je nešto što ide u prilog crveno-belima i daje utvrđenje ovakvom zaključku.

Naime, odkad se borba za regionalni trofej igra u formatu plej-ofa, nije se dogodilo da ekipa koja prva povede, na kraju balade i ne bude ustoličena za prvaka. U dosadašnjih osam finalnih serija svaki put je onaj koji zada početni udarac bio i onaj koji zada odlučujući što je nešto što navijače crveno-belih može da ohrabruje pred nastavak paklenog okršaja sa najvećim rivalom i drugi meč koji je na programu sutra od 19.30.

Izabrane vesti

To je čak i veća garancija od same prednosti domaćeg terena koja se toliko ističe pred svako finale. Jer, jedanput se dogodilo, u sezoni 2017/18, da tim bez tog aduta uzme krunu. Ali, čak i on je prvi poveo u seriji, napravivši odmah brejk na strani.

Podgorička Budućnost sa Aleksandarom Džikićem na klupi je sa ove vremenske distance učinila istinsko čudo kada je u dvorani "Aleksandar Nikolić" pred 7.000 domaćih navijača uspela da savlada Crvenu zvezdu rezultatom 80:76. U tom, kako će se ispostaviti kasnije presudnom trijumfu, glavnu reč su vodili Nikola Ivanović sa 20 i Nemanja Gordić sa 18 poena, a ključna razlika napravljena je u trećem periodu koji je crnogorski tim dobio sa 19:26.

Nakon toga je drugi meč pripao četi koju je tada sa klupe vodio neiskusni stručnjak Dušan Alimpijević sa 69:59, da bi Budućnost u dve utakmice u krcatoj "Morači" uspela da odbrani svoj parket i osvoji prvu i dosada jedinu abaligašku titulu.

Pomenom na tu seriju svi u prvi mah, kao po već ustaljenoj praksi, prstom pokazuju na Matijasa Lesora koji je bio tragičar trećeg duela u kojem je promašio zicer u poslednjem sekundu za pobedu. Mnogi navijači crveno-belih okrivljuju Francuza za tu izgubljenu titulu (još više pošto je nekoliko godina posle momak sa Martinika postao legenda Partizana), ali ko zna šta bi se sve dogodilo do kraja te serije. Ovako, Podgoričani su najpre kod kuće slavili sa 78:77, pa onda i 77:73 i tako valorizirali onu pobedu na startu.

To je bio jedini put da je gost pobedio u prvom meču. Svaki sledeći je domaćin opravdao prednost kako u startnom duelu tako i u celokupnoj seriji. I to je uglavnom činila Crvena zvezda koja je šest puta ligaški deo završavala kao lider i to zvanje kasnije odbranila u plej-ofu, odnosno finalu. Samo što je u sezoni 2015/16 imala olakšan put do trona s obzirom da se u borbi za titulu našla sa ekipom Mege koja je u polufinalu izbacila prvoplasiranu Budućnost i tako omogućila crveno-belima da u finalu budu ti koji će imati domaćinsku prednost.

Lani je isto tako do sedmog jadranskog trofeja došao i Partizan Mozzart Bet koji je u pet utakmica bio bolji od crveno-belih. Majstoricom u krcatoj Areni koju je obeležio Kevin Panter sa 32 poena su crno-beli vratili titulu u svoje vitrine posle deset godina. Ali, do nje su došli tako što su slavili najpre u prvom okršaju.

Zvezda je sada učinila isto. Kao što je isto činio i svaki od poslednjih osam šampiona.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara