Jedan je Bogdan, a gde su ostali? Grčka iskustvom sakrila mane! Burusis i Slukas načeli, Printezis dokrajčio Srbiju

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.09.18. | 21:42

Orlovi nisu uspeli da slave na Kritu - 63:70

Srbija nije preživela Krit, Srbija se kući vraća s porazom, ali i mnogim temama za razmišljanje. Od dva loša, bolja je bila Grčka. Heleni su u Iraklionu nadigrali Srbiju i slavili rezultatom 70:63 (16:18, 19:14, 16:15, 19:16), čime su zadržali oreol nepobedivosti u ovim kvalifikacijama.

Mada za lošu igru srpskog tima ima opravdanja gledajući prizmu trenutka u kojem se utakmica igra, periodu godine, vremena za uigravanje, te da mnogi takmičarsku utakmicu nisu odigrali i po pet meseci, treba biti realan i ukazati da je i protivnik imao istu problematiku uoči nastavka kvalifikacija.

Izabrane vesti

U utakmici kojoj je nedostajao individualni kvalitet, Grčka je pokazala da su joj kontrolni mečevi protiv Crne Gore i Francuske pomogli da se pronađe ta presudna doza pobedničke hemije. Srbiji je upravo to nedostajalo - više minuta na parketu, realnih situacija i jasno je da selektor Aleksandar Đorđević bio u pravu kada je rekao da susret s Mađarskom ništa nije pokazao. Istina, za razliku od Srbije Heleni su imali više opcija spremnih da preuzmu odgovornost i napadnu protivnika kada su se tražili i čekali heroji.

Teško je iz ove perspektive reći ko je u grčkom timu najzaslužniji za to što je konačni rezultat ovakav. Janis Burusis, Nik Kalates, Jorgos Printezis i Kostas Slukas podeliće ih na ravne časti. Jer, na parket su prosuli godinama nagomilano iskustvo i tako rešili susret u Iraklionu.

Burusis je načeo Srbiju u finišu prvog i početkom drugog dela utakmice, onda kada je Orlovima nestalo ideja, samim tim i rešenja, zbog čega se ušlo u problem s realizacijom. Njegove godine nisu predstavljale problem, iako se nekoliko puta ozbiljno zadihao i činilo se da ga je umor savladao... Iskoristio je sve trikove koje je skrivao u rukavu, postavio ih u službu tima i praktično napravio temelj za sedmu pobedu u kvalifikacijama, prvu u novoformiranoj Grupi L. Bio je inicijator velike serije Grčke u prvoj polovini treće četvrtine, koja je donela i najveću prednost (48:36). Jedna dobra asistencija za Tanasisa Adetokunba pored trojice srpskih igrača, pa za trojku Nika Kalatesa, isto i za Kostasa Slukasa, pa nenamerno dodavanje za Kostasa Papanikolaua nakon velikog promašaja i Srbija se našla u velikom problemu. 

Posle gotovo šest minuta posta, Srbija je uspela da se trgne i brzo odgovori. Agoniju s realizacijom prekinuo je Nemanja Bjelica, onda su mu se priključili Nemanja Nedović, Miroslav Raduljica i Bogdan Bogdanović, pa je Srbija u završnih četiri i po minuta trećeg kvartala uspela da istopi zaostatak. Bio je to, nažalost, jedini pravi trzaj Srbije na utakmici. Nedovoljno da bi se nadigrala verovatno i najbolja ekipa Grupe L. 

Upravo je faktor čistog iskustva pravio tu bitnu razliku u igri. A Printezis ga je iskoristio da u završnih deset minuta Srbiji pokaže da nije dovoljno hrabra da bi uzela dva boda. Izostanak pravog ritma uspeo je da nadoknadi uz dosta znanja, lopta ga je slušala i igrala onako kako je on želeo. Baš kako on najviše voli - iz okreta, u situacijama oko reketa, iz teških pozicija. Koristio je svaki trenutak kada bi mu napad obezbedio visinsku prednost, samim tim i mogućnost za lake poene. Iako on voli kada je što komplikovanije... Za to vreme Slukas i Kalates su zatrpali koš Srbije sa distance i tako okrenuli meč. 

Zato je na kraju i bio najefikasniji igrač Grčke uz Nika Kalatesa sa po 15 poena. Burusis je odigrao sveukupno jako važnu ulogu, pa je tako skupio devet poena, deset skokova i osam asistencija, uz dve blokade i jednu ukradenu loptu. Nije dozvoljavao srpskim centrima lake poene i svaki put „sekao“ ih je čvrstim faulovima, što je možda donekle i vezalo ruke našim šuterima.

Doduše, u ovoj utakmici ih nije bilo dovoljno. Tačnije, nije bilo dovoljno onih koji su spremni da preuzmu odgovornost. Izgledalo je kao da je sav teret sveta pao na Bogdanova leđa, što nije dalo željeni rezultat. Bogdanović je imao loše šutersko veče (6/19 iz igre, 3/12 za tri), dok ostali nisu pokazali spremnost da ponajboljem igraču Sakramenta olakšaju boravak na parketu. Nije to učinio ni povratnik u nacionalni tim i budući Bogdanov saigrač u Kingsima Nemanja Bjelica, kod koga se videla želja, ali nedostatak minuta u nogama učinio je svoje. Na kraju je imao devet poena, dvanaest skokova i pet asistencija i bio najraznovrsniji igrač Srbije.

Stefan Jović je ubacio 11 poena, Nikola Milutinov je skupio sedam koševa i šest skokova, a nedostajala je i prepoznatljiva energija Vladimira Lučića i Nikole Kalinića, kao i njihovi poeni iz drugog plana. Na kraju su zajedno skupili tek jedan poen, mada se ni Nemanja Nedović nije snašao, pa je tako pružio mnogo manje od onoga na šta je navikao publiku u Malagi, na primer. Doduše, tamo je imao i drugačiju ulogu...

Na kraju, treba istaći da Srbija nije odigrala tako lošu odbranu, mada je Grčka nekoliko puta surovo kažnjavala neopreznost kod odbrambenog skoka i skupila 14 poena iz dodatnih napada. Utakmicu je na grčku vodenicu značajno usmerila i slaba napadačka rasploženost srpskog tima (16/38 za dva, 7/26 za tri), pa i slabija realizacija šuteva sa crte (10/14), uz već pomenuti izostanak prave ideje.

Opet, ne treba ni u koga upirati prstom. Srbija se nije proslavila i još jednom je postala žrtva sistema. Dobra stvar je što je i Izrael poražen kod kuće od Gruzije, pa se donekle lakše diše.

Sada se mora dobiti utakmica protiv Estonije (nedelja, 20.15). Što zbog samopouzdanja, što zbog važnosti situacije.

Foto: FIBA Basketabll


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija GrčkeBogdan BogdanovićJorgos PrintezisJanis BurusisNik Kalates

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara