Derek Nidam
Derek Nidam

Junačina Derek Nidam, Crnogorci posle -19 do pobede, protiv Letonije može i poraz sa manje od devet razlike

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.02.19. | 20:07

I to na domaćem terenu

Kvalitet košarke – užasan! Ali uzbuđenja kao u pravom holivudskom trileru. Derek Nidam je navukao odelo superheroja i sa 26 poena povukao Crnogorce do čudesnog preokreta na gostovanju kod Ukrajine i pobede od 76:74 koja znači i da će se Đetići za plasman na Mundobasket u Kini u poslednjem kolu boriti sa Letonijom na domaćem terenu.

Neko ko nije gledao meč rekao bi da se to i očekivalo, ali to baš i nije slučaj kad u obzir uzmemo da su Ukrajinci na početku meča sipali trojke kao da gađaju sa metar razdaljine, pa su već posle četvrtine imali 34:17. Vodili su i sa 19 poena razlike, Crnogorci napad nisu ni imali, u drugoj četvrtini primili su samo šest poena, a opet su zaostajali 14 razlike?!

Izabrane vesti

Delovalo je da će Kinu gledati samo preko malih TV ekrana… Ali Nidam je imao drugačije planove. Nakon svega tri poena u prvih 20 minuta potpuno je pomahnitao u nastavku. Kao da je na vreme shvatio da od njega zavisi i u sebi rekao: “Moraću sam”. Uzeo je loptu u ruke i otpočeo je solistički koncert Monakovog pleja. U drugom poluvremenu čak 23 poena naturalizovanog Amerikanca. Posle serije od 8:0 početkom poslednje četvrtine Crna Gora je konačno preuzela vođstvo.

Ukrajina u šoku?! Taman kad je pomislila da će moći i bez Artema Pustovija, Barseloninog centra koji je bio najavljen da igra, ali se u poslednjem trenutku saznalo da “zbog prehlade” ipak neće moći da pomogne. Ukrajinci su jednostavno ostali bez daha, Crnogorci nisu pokazali milost.

Nidam je dakle meč završio sa 26 poena, iza njega Bojan Dubljević sa 11 kao jedini preostali dvocifreni u crnogorskom timu. Dubljević je pogodio i veoma važnu trojku  45 sekundi pre kraja za 74:69.  Marko Todorović je doduše uz osam poena imao i 10 skokova i to zaslužuje pohvalu. Isti broj koševa postigao je i Aleksa Popović, Suad Šehović je ubacio devet poena.

Na drugoj strani 19 poena Vjačeslava Bobrova, 16 Oleksandra Mišule i 13 Vjačeslava Petrova. Nije vredelo. Ukrajina je ispala, Crna Gora u poslednjem kolu čeka Letoniju, može i da izgubi, samo da sačuva devet razlike iz prvog meča u Rigi.

U poslednjem meču dana, u sklopu Grupe I, Španija je porazila Letoniju na njenom parketu 67:62, a istakli su se Dario Brizuela sa 17, odnosno Kvino Kolom sa 13 poena.

GRUPA I:

Petak
Turska - Slovenija 77:58
/Tundžer 22 – Hrovat 12/

Ukrajina - Crna Gora 74:76
/Bobrov 19 – Nidam 26/

Letonija - Španija 62:67
/Skele 18 - Brizuela 17/

Foto: Fiba.basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija Crne GoreMundobasket 2019Derek Nidamsportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara