Kako je Atlanta u tri sezone sa vrha Istoka pala na samo dno

Vreme čitanja: 5min | pet. 20.07.18. | 17:09

Mnogo je grešaka napravila uprava Hoksa, ali i nekoliko dobrih poteza. A sada je vreme za novi ciklus

Pomalo je čudna bila NBA sezona 2014/15. Uoči njenog početka Lebron je odlučio da se vrati u Klivlend te se tako završila era dominaicje Majami Hita, a u njoj je konačno potvrđen uspon Golden Stejt Voriorsa koji su te godine osvojili svoj prvi NBA naslov.  Branitelj titule, San Antonio ispao je u prvom kolu doigravanja, a ekipa koja je iznenađujuće obilježila sezonu bila je Atlanta.

Nisu Hoksi uspeli da dođu do velikog NBA finala, Kavsi su ih u finalu Istoka pometlali sa 4-0, ali su osvojili srca svih zaljubljenika u košarku. Sjajni trener Majk Bandenholcer je toj ekipi ugradio sve postulate koje je naučio u svojoj dugogodišnjoj suradnji s Gregom Popovićem u Sparsima – lopta je fantastično kružila do najbolje postavljenog čoveka, igralo se angažovano u odbrani sa mnoštvo preuzimanja, a sve je kulminiralo činjenicom da je Atlanta sa 60-22 bila najbolji tim na Istoku u regularnom delu lige.

Izabrane vesti

Samo su Voriorsi sa 67-15 bili ispred njih što se cele lige tiče, a Hoksi nisu izgledali loše ni u plej-ofu, barem dok nisu došli do Kavalirsa. Bruklin i Vašington su savladali sa po 4-2 u serijama, a onda je došao Klivland koji je sa Kraljem Džejmsom, Kajrijem Irvingom i Kevinom Louvom jednostavno bio prejak. Atlanti su ostale pohvale za dobre igre, činjenica da su imali čak četiri igrača na Ol star utakmici (Al Horford, Džef Tig, Pol Milsap, Kajl Korver) te nada da bi u budućnosti mogli doći do novog iskoraka.

No, nada je brzo počela da kopni. Već u leto 2015. Atlanta je izgubila Demara Kerola, jako važnog igrača za kojeg je Toronto platio 60 miliona dolara na četiri godine. Hoksi su tu napravili prvu grešku – Kerola, za kojeg će se kasnije ustanoviti da je najbolju sezonu odigrao upravo u ovoj Atlantinoj sezoni, pokušali su da zameni Timom Hardavejem za kojeg su dali prvi pik. Nije Hardavej bio skup, ali nije bio ni učinkovit, pa je možda bilo bolje da su zadržali svoj pik kojim su izabrali Kelija Ubrea i poslali ga u Vašington koji je, zajedno sa Niksa kao treće ekipe, učestvovao u tom trejdu.

Sezona 2015./16. donela je Atlanti solidne igre i četvrto mesto na Istoku sa odnos pobeda i poraza 48-34, te je poraz u drugom krugu nastavka sezone od Klivlenda, tačnije nova "metla" označila i kraj ove ekipe jer je svima bilo jasno kako ona ne može da dođe do neke konačne nagrade u vidu osvajanja Konferencije, a kamoli titule.

Početna tačka raspada tima bila je odluka Ala Horforda da napusti Atlantu i da za 113 miliona dolara ode u Boston. Umesto da idu u žestoke pregovore sa Horfordom, oni su početak "free agency" razdoblja iskoristili da potpišu Dvajta Hauarda (3 godine/70,5 miliona dolara) te preplate Kenta Bejzmora (4 godine/70 miliona dolara). Tu Horford praktično nije imao izbora nego da se priključi Seltiksima.

Usledio je odlazak još jednog člana petorke koja je 2014/15. napravila čudo – Hoksi su se trejdovali sa Indijanom i Jutom poslavši Džefa Tiga u Pejserse, a zauzvrat dobili rukija Torina Prinsa. Nije to bio loš posao jer su njime promovisali Denisa Šredera kao startnog plejmejkera, te dobili dobrog mladog igrača. Tokom sezone je otišao i Korver u Klivlend, a iako je bilo jasno da ova nova Atlanta ne izgleda dobro, ipak je ekipa došla do petog mesta na Istoku i ispadanja u prvom krugu doigravanja od Vašingtona. I to je bila tačka u kojoj se sve prelomilo.

Prošlog leta je Atlanta i formalno krenula u "rebilding". I posljednji član "one" petorke, Pol Millsap je otišao i potpisao trogodišnji ugovor sa Denverom vredan 90 miliona. Hauard je poslat u Šarlot, draftovan je Džon Kolins, klub se očistio "salary capa" te je služio kao pomoć u nekim trejdovima drugih ekipa i primao igrače sz velikim, ali jednogodišnjim ugovorima, a igra je, umesto borbe za vrh, bila usmerena na borbu za što bolji pik. Na kraju su sa odnosom 24-58 završili kao najgora ekipa na Istoku, odnosno treća najgora u celoj ligi, pa su dobili treći pik na draftu. Njime su izabrali Luku Dončića i odmah ga poslali u Dalas za njihov peti pik Trea Jang, te pik sledeće godine.

Završni udar je odrađen danas – u Oklahomu je poslat Denis Šreder u zamenu za Karmela Entonija koga će Hoksi odmah opustiti. Tako se Atlanta rešila i poslednjeg važnog igrača iz sezone 2014./15. i krenula u novu sezonu sa mladim sastavom koji će opet biti među najgorima u ligi. Više ih neće voditi Bandenholcer koji se priključio Milvoki Baksima. Novi trener je Lojd Pirs koji će tim slagati oko rukija Trea janga, Kevina Uretera i Omarija Spelmana, te nešto starijima Džonom KolinsomTorinom Prinsom i Tajlerom Dorsijem. Tu je i centar Divejn Dedmon, a ako uspeju da se reše i Kenta Bejzmora, to će biti potpuno čišćenje "one" ekipe i okretanju nove stranice.

Od najboljeg do najgoreg tima Istoka u tri godine. To je nova Atlanta. I koliko god se ceo ovaj proces činio lošim po Hokse, toliko je bio i jedini logičan s obzirom na potencijal ekipe koji je pre tri godine imao uistinu čudesnu sezonu. U NBA ligi se sve vrti u ciklusima, ovaj Atlantim je gotov i uprava je dobro shvatila da je to tako. Sada treba videti može li novi krug doneti nešto dobro navijačima Hoksa.

A gde su sada igrači koji su sa Atlantom upisali 60 pobeda u sezoni 2014/15.:

Džef Tig – poslat u Indijanu u trejdu pre početka sezone 2016./17. Tamo odigrao jednu sezonu i lane potpisao za Minesotu na tri godine za 57 miliona dolara

Kajl Korver – poslat u Klivlend u trejdu prošle godine u januaru na tri godine za 22 miliona.

Demar Kerol – u leto 2015. potpisao za Toronto na ćetiri godine za 60 miliona dolara. Tamo je odigrao dve sezone, a prošle godine su ga Raptorsi u trejdu poslali u Bruklin.

Pol Milsap – prošle godine potpisao za Denver na tri godine za 90 miliona dolara.

Al Horford – u leto 2016. potpisao za Boston na četiri godine za 113 miliona dolara.

Denis Šreder – sinoć poslat u Oklahomu u trjdu za Karmela Entonija.

Majk Skot – u leto 2017. potpisao jednogodišnji ugovor sa Vašingtonom, ovog leta otišao Kliperse.

Pero Antić – u leto 2015. vratio se u Evropu i potpisao za Fenerbahče. Istekao mu je ugovor sa Crvenom zvezdom.

Džon Dženkins – u leto 2015. otišao u Dalas, a zatim u Finiks. Nakon 2016. više nije igrao u NBA ligi, a prošlu sezonu je završio u španskom San Pablo Burgosu.

Šelvin Mek – u zimu 2016. trejdovan u Jutu, alne odigrao u Orlandu, trenutno je bez kluba.

Tabo Sefološa – prošle sezone potpisao za Džez, ugovor na dve godine za 10,5 miliona dolara.

Kent Bejzmor – i dalje u Atlanti. Pre dve godine potpisao je na četiri godine za 70 miliona dolara.

Majk Maskala – zajedno sa Šedertom otišao u Oklahomu.

Ostin Dej – od 2015. van NBA lige., renutno u talijanskom klubu Rejer Venecija.

Elton Brend – odigrao još jednu sezonu u Filadelfiji pa otišao u penziju.

Edrijan Pejn – nikada nije potvrdio veliki talent. Već u ovoj sezoni je poslat u Minesotu, kasnije bio u Orlandu, a prošlu sezonu završio je u Panatinaikosu.

Piše: Emir Fulurija

Foto: Action IMAGES


tagovi

Atlanta Hoks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara