Kako je Partizan ipak poslušao Duška Vujoševića

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.08.18. | 08:30

Crno-beli privode kraju prelazni rok u kojem su se opredelili za dovođenje mlađih i talentovanih pojačanja. Da li će to biti dovoljno da ispuni očekivanja navijača?

“Partizan treba da ima šampionski tim ili da stvara šampionski tim“, davno je rekao Duško Vujošević. A čini se da posle pet teških i manje više sušnih godina kada su trofeji u pitanju, Partizan konačno ima tim koji bi jednog dana mogao da bude šampionski. I svesno ili nesvesno, a uprkos svim razmiricama trofejnog stručnjaka i aktuelne uprave Partizana, izgleda da su vodeći ljudi kluba iz Humske „poslušali“ Vujoševićev savet.

Polako, ali sigurno je sportski direktor Nikola Lončar, očigledno ključni čovek u ovoj priči, počeo da sklapa ekipu u kojoj ima dosta mladih, a talentovanih igrača i na njima bi mogla da počiva budućnost najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba. U odnosu na kraj prošle sezone ekipu su napustila šestorica igrača, a nesumnjivo najvažniji je bio odlazak Najdžela Vilijamsa Gosa. Klub je na njegovom odlasku u Olimpijakos zaradio 100.000 evra, mnogi kažu moralo je više, ali klauzula o visini obeštećenja bila je određena još prilikom njegovog dolaska u Partizan. Elem, prvi potez koji je bio indikator kako će se odvijati ovaj prelazni rok u Humskoj bio je produžetak saradnje sa Vanjom Marinkovićem koji, iako „tuče“ već šestu sezonu u prvom timu, ima samo 21 godinu i može da doprinese uspesima Partizana.

Izabrane vesti

Ostao je i Aleksandar Aranitović, momak koji je važio za jednog od najtalentovanijih srpskih igrača ali nije imao sreće sa povredama i tek povremeno u prošloj sezoni je nagoveštavao talenat i potencijal. Šta tek reći za Marka Pecarskog? Ovaj momak je februaru napunio 18 godina, vidi se da je još mekan za izazove seniorske košarke, ali svakodnevnim radom i napornim trenizima mogao bi da postigne mnogo, a dobro mu je došlo i Evropsko prvenstvo gde se trenutno takmiči u dresu juniora Srbije.

Kada su u pitanju novajlije, Lončar je napravio, čini se, ozbiljan posao i doveo petoricu igrača koji slove za talentovane igrače. Prvi je stigao Rade Zagorac, momak koji je bio nadomak potpisa šest meseci ranije, ali se kockice nisu poklopile. Sa 23 godine Zagorac ima dve dobre sezone u Mega Leksu i iskustvo nastupa za Memfis u Letnjoj ligi, kao i polusezonu u Betisu. Nema dileme da navijači imaju velika očekivanja od njega, ali je nedavno u intervjuu za naš portal rekao da nema nikakav problem sa tim.

Zadovoljno prošlogodišnjim iskustvom sa Najdželom Vilijamsom Gosom, crno-beli su se opredelili da na poziciji plejmejkera dovedu Amerikanca koji je imao zapaženu koledž karijeru. Izbor je pao na Markusa Pejdža, diplomca legendarnog univerziteta Severna Karolina. Ima 25 godina i svojevremeno je igrao finale NCAA lige, tako da zna šta je borba za trofeje. A Pejdž će minute na poziciji broj jedan deliti sa slovenačkim reprezentativcem Aleksejem Nikolićem čiji dolazak je predstavljao svojevrsnu pobedu Partizana nad ljubljanskom Olimpijom jer je ovaj momak bio jednom nogom već u tom klubu. Ima 23 godine, ali i iskustvo sa Bambergom u Evroligi, a da ne govorimo o tome da je prošlog leta sa selekcijom Slovenije postao seniorski prvak Evrope.

Dosta dugo su crno-beli tražili centra, spisak potencijalnih petica bio je poduži, ali je ovde izbor pao na dečka koji obećava. Australijanac Džok Lendejl sa američkog univerziteta Sent Meris potpisao je ugovor sa crno-belima zato što, kako je rekao, Partizan predstavlja klub koji ume da afirmiše talentovane igrače i lansira ih dalje u košarkašku orbitu. Samo dan posle njega došao je reprezentativac Bosne i Hercegovine, Amar Gegić koji ima 20 godina, igra beka, a prethodne dve sezone proveo je u minhenskom Bajernu sa kojim je osvojio titulu prvaka Nemačke.

Od iskusnijih igrača tu su Đorđe Gagić, koji će sa Lendejlom deliti minutažu na centarskoj poziciji. Sa 27 godina ovaj momak predstalja „sponu“ sa onom poslednjom generacijom Partizana koja je bila prvak Srbije i Jadranske lige i svakako će imati šta da prenese mlađim saigračima. Tu je i Bondža Si, ostao od prošle sezone, što je takođe jedna novina u odnosu na nekra ranija vremena. A s obzirom da ima 28 godina i ovaj momak rođen u Parizu slovi za iskusnog vuka u trenutnoj postavci. A za kraj, ostavljamo Novicu Veličkovića. Kapitenu je istekao ugovor, ali bi trebalo da potpiše novi i sa 32 godine, koliko puni u oktobru, predstavljaće onaj, kako treneri vole da kažu „lepak“ koji sjedinjuje celu ekipu. A svakako zna kako se osvajaju trofej.

Naravno, to što je neka ekipa puna talentovanih igrača nikako ne mora da znači da će ona ostvariti taj potencijal. Može da bude i mač sa dve oštrice i da, u slučaju slabijih rezultata na startu sezone kola krenu nizbrdo. I tu će sada biti velika i važna uloga trenera Nenada Čanka, a čini se da je baš zbog toga kao pomoćnik doveden iskusni Milan Minić. Partizanu ostaje da dovođenjem još jednog krilnog centra zaokruži kompletiranje ekipe za novu sezone, a vrlo je moguće da i taj igrač bude neko od mlađih i talentovanih.

Bilo kako bilo, ako uzmemo godine starosti svih pomenutih igrača, prosek im je 23,63 i jasno je da će tek biti u naponu snage u budućnosti. A dodatna stvar koja je dobra za klub što su maltene svi ugovori višegodišnji. Ove tendecije očigledno je prepoznao i dobar deo navijača Partizana, koje opet trese euforija i jedva čekaju početak nove sezone. To je potkrepljeno i činjenicom da je već prodato 2.000 godišnjih karata, pa ako se nastavi tako, može se očekivati da tribine hale Pionir ponovo budu dobrano popunjene. Partizan je stvorio preduslove da opet postane ozbiljan konkurent makar u Jadranskoj ligi, ali to što imaju na papiru, moraju da prenesu na teren i to može da se uradi samo „krvavim“ radom. A uspeh, to smo valjda naučili u sportu do sada, ne mora da dođe i često ne dođe odmah, već tek posle određenog vremena.

Foto: Starsport


tagovi

Duško VujoševićNikola LončarRade ZagoracAmar GegićAleksej NikolićDžok LendejlNenad Čanak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara