Ko je ovde evroligaš? Fantastična Zvezda ohladila Moraču! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.10.18. | 20:59

Srpski šampion se sladio u Morači

Dva od dva! 

Zvezdina naplata prošlosezonskih dugova otvorena je u onom finalu Superkupa gde je na parketu dvorane u Laktašima postojao samo jedan tim. Nešto slično večeras je Crvena zvezda uradila i usred Podgorice i dokazala da je u ovom trenutku prejaka za ovu Budućnost - 87:71 (22:13, 23:18, 22:19, 20:21).

Izabrane vesti

Nije bilo mnogo filozofiranja u igri srpskog šampiona. Iskreno, nije bilo ni potrebe za bilo kakvim komplikovanjem. COPY Laktaši - PASTE Podgorica! Milan Tomić se samo podsetio gradiva iz finala ABA Superkupa i isti plan implementira u Zvezdinu igru u srcu Podgorice. To je i uradila. Dominantno, sigurno, jednostavno i efikasno! S mnogo raznovrsnih rešenja u napadu i autoriteta u odbrani. Tamo gde su padali mnogi, na mestu koje je važilo za teško osvojivu tvrđavu Zvezdina četa je zabola svoju zastavu i deklasirala evroligaški tim.

Sve što je Crvena zvezda uradila večeras u Morači neodoljivo je podsetilo na dešavanja iz Laktaša. Od prvog, do poslednjeg minuta. I konačni ishod morao je da bude, praktično, identičan. Ako je posle Cibone i Ulma bilo straha među navijačima da Zvezda gubi pobednički sjaj, recka protiv važećeg prvaka Jadranske lige definicija je Tomićevog viđenja košarke. Ne mora uvek da bude ubedljivo, jedino se konačni rezultat pamti. S tim što je ponovo u okršaju protiv rivala svog ranga bila poput udarne sile! Crveno-beli ove lekcije moraju da zapamte i stečeno iskustvo iskoriste onda kada se računi budu svodili! Ali, daleko je kraj sezone, puleni Milana Tomića zaslužuju da uživaju u trenutku. 

Crvena zvezda je u ovoj utakmici izgledala kao mašina koja je u svakom trenutku imala sveže rezerve raketnog goriva kojim je protutnjala kroz Podgoricu! Koliko je efikasna bila kaznena ekspedicija iz Beograda najbolje govore brojke - Stratos Perperoglu je skupio 20 poena za 24 minuta na parketu, Majk Cirbes je imao 19 poena i šest skokova za 21 minut, Bili Beron 15 poena, šest skokova i tri asistencije za 24 minuta, a Džo Regland osam poena i čak jedanaest asistencija za 24 minuta... Dovoljno da Budućnost izgleda kao izgubljeno jagnje, a Crvena zvezda vuk spreman da se omrsi.

Sve je, ipak, počelo od zastrašujuće odbrane, kojom su gosti iz Beograda ponovo zatvorili sve prilaze košu. U kakvom se problemu našla Budućnost najbolje govori sledeći podatak – u uvodnih 15 minuta utakmice šut iz igre bio je ispod svakog nivoa. Pet od dvadeset i pet! Za to vreme Regland je prosipao magiju po terenu, delio asistencije kao bombone i usput stigao i da pogodi nekoliko važnih šuteva, dok se Beron raspucao i bio glavni krivac što je već posle osam minuta igre rezultat na semaforu glasio – 9:22! A onda, kada je Beron smanjio gas, uleteo je Perperoglu da svojim iskustvom ponovo uništi svaku postavku rivala. Neverovatno je sa koliko samopouzdanja igra nekadašnji igrač Barselone, Olimpijakosa, Panatinaikosa, Efesa… Drugi put u samo dve sedmice bio je penicilin za nisku postavku Budućnosti i svojim direktnih rivalima držao časove košarke! Čak 12 poena skupio je za samo 14 minuta na parketu i plenio mirnim stavom, što se odrazilo na njegovu egzekuciju, kao i opšti utisak. Baš kao i u finalu Superkupa.

Ono što će svakako zadovoljiti trenera Tomića jeste činjenica da su njegovi izabranici imali odgovor na svaki nalet Budućnosti. Poslednji takav viđen je sredinom treće četvrtine, kada su Perperoglu, Beron i Cirbes anulirali pogotke Erla Klarka i Arona Krafta i zadržali dvocifrenu prednost. Tačnije, sprečili Budućnost da se opasnije približi i tako možda uvede susret u drugačiju završnicu. Videlo se odmah, Budućnost je posle tog, neuspelog pokušaja da se uključi u meč - pala. Pokušavao je Aleksandar Džikić na sve načine da probudi svoje igrače, da ih vrati u život, ali nije vredelo... Mnogo je konfuznih elemenata u igri Budućnosti. One prepoznatljive hemije iz prošle sezone - nema. Velika pojačanja na svim pozicijama se nisu pokazala. Štaviše, čak su u negativni kolosek ubacili i dvojicu najboljih iz prošle godine - Nemanju Gordića i Nikolu Ivanovića, koji su večeras imali 11 i 10 poena. Edvin Džekson, čovek od koga se očekivalo da uzme lidersku ulogu, imao je skromnih šest poena i pet skokova. Koti Klark je ostao na nuli. Eto, jedino je Alen Omić zadovoljio s novim dabl-dablom (11p, 11sk), mada ni njegovo prisustvo na parketu nije sprečilo Majka Cirbesa i Majkla Odža da zagospodare reketom! 

Mnogo će večerašnje izdanje značiti upravo Cirbesu. Nešto slabije je otvorio sezonu i baš jedna ovakva rola lansiraće njegovo samopouzdanje u nebo. Važnu ulogu poneo je Beron, mada su Perperoglu i roviti Regland komandovali Crvenom zvezdom.

Još je rano pričati o svemu što bi moglo da se desi u maju, ali ova Crvena zvezda mnogo obećava. 


BUDUĆNOST – CRVENA ZVEZDA 71:87 (13:22, 18:23, 19:22, 21:20)

Dvorana Morača;
Gledalaca: 5.248;
Sudije: Matej Boltauzer, Sreten Radović, Sašo Petek.

BUDUĆNOST: Džekson 6, Ivanović 10, Su. Šehović 3, E. Klark 8, Barović -, K. Klark -, Gordić 11, Kraft 8, Z. Nikolić -, Omić 11 (11sk), Popović 5, D. Nikolić 9.

CRVENA ZVEZDA: Regland 8 (11as), Radanov -, Čović 2, Perperoglu 20, Lazić -, Faje 6, Beron 15 (6sk), Dobrić 6, Ristić -, Simanić -, Cirbes 19 (6sk), Odžo 11 (4sk).


ABA LIGA - 2. KOLO

Subota:

Zadar - Cedevita 85:95 
/Krajina 21 - Kobs 18/

Mega Bemaks - FMP 89:61
/Mokoka 16 - Pot 16/

Partizan - Olimpija 82:79
/Zagorac 26 - Špan 24/

Nedelja:

Budućnost - Crvena zvezda 71:87

21.00 (1,70) Krka (14,50) Mornar Bar (2,30)

Ponedeljak:

18.00 (1,70) Cibona (14,50) Igokea (2,30)

NAPOMENA: Kvote mogu biti podložne promenama

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: ABA LIGA - Budućnost Voli


tagovi

Džo ReglandStratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara