MAJSTORICA! Kol i Džekson odigrali što Rivers nije

Vreme čitanja: 5min | pet. 19.04.19. | 21:03

U ponedeljak za titulu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Podgorice)

Sve se briše, sve se zaboravlja – gledaćemo majstoricu u Beogradu! Crvena zvezda držala je sudbinu u svojim rukama, ali je u samoj završnici pogubila sve konce i ostala bez titule koja je bila praktično na vrhovima prstiju... Budućnost je u vatrenoj atmosferi dvorane Morača slavila rezultatom 84:80 (20:25, 15:13, 22:20, 27:22) i učinila da se Zvezdino vođstvo od dve pobede obriše. U ponedeljak – za titulu!

Izabrane vesti

Sve do rezultata 72:70 na tri minuta do kraja Zvezda je imala titulu pred očima i mogućnost da bira kakvu završnicu želi. Umesto sigurnije opcije, crveno-beli izabrali su težu varijatu, ostali bez ikakvog odgovora na sve hice Norisa Kola i Edvina Džeksona, jer Bili Beron nikako nije mogao sam. Uradio je mnogo toga Zvezdin šuter, pogađao mnogo toga, imao solidnu podršku od Mohameda Fajea, donekle i Ognjena Dobrića, ali mu je na dva poena minusa (72:74) zadrhtala ruka sa distance i to je bio kraj za srpskog šampiona! Od svojih centara Beron je imao dobru podršku u skoku, ali opet premalo poena da bi Budućnost bila eliminisana, a titula overena.

Kol i Džekson su odigrali na nivou svih očekivanja, zajedno ubacili čak 54 poena (31 – bez pogođene trojke - i 23) i učinili ono što, na primer, Kej Si Rivers kao takođe iskusna kajla nije celu utakmicu! Bio je na svih šest promašaja iz igre i tri poena s linije slobodnih bacanja, dok je Fajeov učinak potpuno obrisao Erl Klark, koji je u 40 minuta igre prošao put od potencijalnog tragičara do jednog od heroja. Sa 1/7 iz igre stigao je do trojke na kraju poluvremena i nekoliko velikih pogodaka u nastavku, pa je susret završio s 15 poena.

Crvena zvezda se u uvodnih 20 minuta suočavala s brojnim problemima. Osim što su napadi funkcionisali isključivo kroz poene trilinga Beron – Faje – Dobrić, centarska linija je umalo ostala osakaćena zbog nove povrede Cirbesa, koji je pri jednoj odbrani loše doskočio i iskrenuo zglob. Srećom, lekarska ekipa uspela je brzo da ga pripremi za nastavak, gde je bio važan faktor u zagrađivanju reketa. Rivers je ovog puta prvi deo igra završio dijametralno suprotno od meča u sredu, sa pet uzastopnih promašaja iz igre i bez poena. Umesto da ovog puta bolje odigra u nastavku, do kraja srljao iz greške u grešku...

Dosta se Zvezda mučila i u organizaciji napada, pa su igrači neretko pribegavali atipičnim rešenjima s dugačkim loptama preko dijagonale, što je često dovodilo do grešaka i izgubljenih lopti. Lazić je imao kapitenski zadatak da iz ritma izbaci Kotija Klarka, što je suštinski i uradio, ali je brzo ušao u probleme s faulovima i sebi onemogućio da ima ozbiljniju ulogu.

Ubrzo se stekao utisak da je Zvezda mogla komotno da ima i veću prednost, jer su Budućnost vukli raspucani Džekson (12 poena) i Kol (9 poena), dok se od ostalih jedino istakao Erl Klark i to najviše zbog trojke na isteku poluvremena, kada je bukvalno ispalio hitac iz očaja i pogodio. I pored toga Zvezda je imala minimalnu razliku u svoju korist i mogućnost da diktira tempo u nastavku.

Problem je bio što je Zvezda opet najviše zavisila od Beronovih pogodaka, donekle i od onoga što su radili Odžo i Cirbes pod košem, zbog čega su Barović i Bitadze sebi napravili frku s ličnim greškama. Zvezda je uspela da se razigra i ode na prvu dvocifrenu razliku (51:41) posle koša Odža uz faul na šest minuta do kraja treće četvrtine, ali njegov promašaj s linije slobodnih bacanja najavio je potpuno drugačiji rasplet. Sekvenca od završnih šest minuta pripala je u potpunosti Budućnosti, gde su crveno-beli praktično sebi pucali u kolena. Kol, Džekson i Erl Klark su inspirisali seriju 12:2 kojom je domaćin potpuno istopio zaostatak i stigao do izjednačenja (53:53), a ti minuti bili su ispunjeni brojnim greškama Zvezde. Od Tomićeve tehničke greške zbog unošenja sudiji u lice, preko nekih pogrešnih odluka na obe polovine terena.

U fokusu stručne javnosti posle ove utakmice definitivno biće slovenački arbitar Sašo Petek, čije su odluke bile vrlo diskutabilne. Od šamara koji je Beron dobio posred lica, na šta Petek (bio ispred Bela i gledao celu situaciju) nije reagovao i dosudio je grešku Zvezdinog Amerikanca u vođenju lopte, potom je svirao tri ofanzivne sekunde Cirbesu u trenutku kada je Nemac zakoračio u reket, onda i propustio čist faul nad Fajeom u trećem minutu poslednje deonice...

Mnogo je Crvena zvezda trpela u gotovo celom toku utakmice zbog činjenice da je Filip Čović bio potpuno u igračkom disbalansu i jednostavno nije mogao da pruži ništa od onoga što je radio u polufinalu i na početku finalne serije. Organizacija se svela na ono što Davidovac i(li) Beron urade, pa i pored svega Zvezda nije dozvoljavala rivalu da se odmakne i držala je rezultatski priključak čak i kada su se ruke Džeksonu i Belu užarile na šutu...

Zvezdi je na ruku išla nervoza domaćina u šutu sa penala (Gordić, pa Barović promašili po dva šuta), ali je u napadu pravila neke neshvatljive poteze kojima su sebi uskraćivali mogućnost da uvećaju razliku i skinu s vrata dozu pritiska. Srećom po crveno-bele, takmacu su takođe bile vezane ruke. To je samo garantovalo neizvesnu i dramatičnu završnicu, a na četiri i po minuta do kraja Zvezda je zahvaljujući sigurnosti Fajea imala 68:64 u svojim rukama. Jako važan momenat bilo je isključenje Bitadzea nekoliko trenutaka kasnije zbog pet faulova, a dok je Davidovac bio hladnokrvan sa crte, u glavi igrača Zvezde vrtela se misao da i Barović ima četiri prekršaja. Usledio je hladan tuš u Erla Klarka sa distance, da bi onda klupa Zvezde zaradila tehničku iz koje je Kol bio siguran, pa je na tri i po minuta pre isteka vremena rezultat glasio 70:70.

U narednih nekoliko situacija napadom Budućnosti komandovao je Kol, koji je sa četiri uzastopna poena anulirao Dobrićev učinak i učinio da u poslednja dva minuta Plavi uđu s 74:72. Veliku šansu da okrene utakmicu propustio je Beron posle čistog šuta izvan linije 6,75 metara, što je Džekson pretvorio u odlučujuće poene i „kopljem“ proburazio Zvezdu.

Majstorica ove finalne serije igra se u ponedeljak od 19 časova u beogradskoj dvorani Aleksandar Nikolić.


BUDUĆNOST - CRVENA ZVEZDA 84:80 (20:25, 15:13, 22:20, 27:22) 
/2:2 u seriji/

Podgorica. Hala: Morača.
Sudije: Damir Javor, Sašo Petek, Uroš Nikolić.

Budućnost: Džekson 23, Kol 31, Šehović 2, E. Klark 15, Barović 3, K. Klark, Gordić 7, Bitadze 2, Popović, Bel 1, Nikolić, Vilijams.
Crvena zvezda: Čović 2, Kešelj, Davidovac 8, Nenadić, Lazić, Faje 14, Beron 24, Dobrić 14, Simanić, Rivers 3, Cirbes 7, Odžo 8.

Foto: ABA liga


tagovi

Mohamed FajeBili BeronKej Si RiversNoris Kol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara