Nikola Jokić (AFP)
Nikola Jokić (AFP)

Moćno, Veličanstveno, Perfektno = Nikola Jokić za 3:2 protiv Minesote

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.05.24. | 07:07

Fantastična partija srpskog asa za preokret u polufinalnoj seriji protiv Vukova

Dva startna poraza u Denveru od Minesote u polufinalu Zapada su bila dovoljna da isplivaju kritičari koji su čekali pad Nikole Jokića posle MVP nagrade i silazak njegovih Nagetsa sa trona NBA lige. Poranili su i sada grizu jezike...

Jokić i Nagetsi su prvo u Minesoti anulirali dva brejka Vukova, a večeras pobedom na svom terenu (112:97) potpuno preokrenuli seriju i došli nadomak finala konferencije (3:2 u pobedama).

Izabrane vesti

Navikli smo od Jokića da najbolje igra kada je najvažnije, ali ovo što je večeras pružio u petom meču serije protiv Minesote zaista ide u muzej njegovih remek-dela i partija koje se graniče sa košarkaškim savršenstvom. Jokić je razbio odbranu Vukova u paramparčad, u trećoj četvrtini praktično sam igrao kada se meč lomio i na kraju zapečatio nade gostiju koji su sve probali i nisu uspeli da ga makar poremete. Ubacio je 40 poena za isto toliko minuta, zabeležio 13 asistencija, sedam skokova i nijednu izgubljenu loptu. Uz šut iz igre 15/22 koji je čak i pokvario na kraju kada je sve bilo gotovo. Izludeo je centarsku liniju Vukova koja od defanzivnih muka nije uspevala da pruži ono što se očekuje od nje na drugom kraju parketu. A govorimo o liniji koju čini četvorostruki najbolji defanzivac NBA lige.

I ne mogu nikakve brojke da realno dočaraju košarkaški intelekt, veličinu i moć Nikole Jokića. Ima i Minesota svoje zvezde, ali svi oni su večeras bili samo nemoćni posmatrači košarkaškog predavanja somborske momčine. Kao i cela NBA liga ove sezone zbog čega je i zasluženo izabran za njenog najboljeg igrača.

Dok je Bol Arena imala čast da gleda uručenje MVP nagrade i skandira trostrukom najboljem igraču lige, Minesota je i pre početka meča ušla u problem jer zbog povrede nije mogla da računa na startnog plejmejkera Majkla Konlija. Entoni Edvards je morao više da se pozabavi poslovima organizatora igre što mu očigledno nije prijalo...

Nakon ovacija, Jokić je odmah rešio da pokaže zašto je najbolji u ligi i da baci ovu utakmicu pod noge. Od početka je dominirao u reketu i lako izlazio na kraj sa Goberom i Taunsom. Gosti su imali probleme u organizaciji igre ali ih je vadio šut za tri poena zahvaljujući kojem su ostali u egalu. Kada je Tauns osetio bol u kolenu, ušao je Naz Rid ali je Srbin nastavio da dominira i do kraja četvrtine ubacio 12 poena. Denver je imao čak 16 poena iz reketa naspram Minesotinih šest.

Majkl Meloun je odlučio da odmori Srbina na početku druge četvrtine, a Gober je to iskoristio sa dva vezana zakucavanja. Meloun je tada dobio i tehničku grešku zbog pritiska na sudije što je dalo rezultat jer su gostima svirana tri faula u napadu zaredom. Ali bez Jokića na parketu, domaći to nisu umeli da iskoriste i za pet minuta su dali samo dva poena iz igre. Na njihovu sreću, i Minesota je sve više grešila i stekla samo dva poena prednosti (33:31).

Tek kada se odmorni Jokić vratio na parket, Denver je opet počeo da kontroliše utakmicu. Srbin je uveo Taunsa i Rida u problem sa ličnim greškama, razigravao Gordona i Brauna koji su zakucavali i pogodio prvu trojku za prvu osetniju prednost na meču (46:39). Do kraja je još jednom pogodio iz reketa, asistirao Braunu i otišao na poluvreme sa 19 poena, osam asistencija i bez izgubljene lopte, a Denver sa vođstvom 50:44.

Minesota je imala mnogo problema u igri kada Tauns nije bio na terenu. Edvards je dao samo pet poena za poluvreme uz šut 1/8, ali i na drugoj strani su Mari i Porter imali zajedno 2/15 iz igre. Nikel Aleksander Voker je bio „iks“ faktor zahvaljujući kojem gosti nisu imali dvocifren zaostatak na velikom odmoru.

Tauns je presedeo veći deo druge četvrtine klupi, ali je zato furiozno otvorio treću i bio najzaslužniji za seriju 11:3 kojom su gosti preokrenuli. Jokić tada nije išao na šut već je rešio da razigra ekipu. Za minut i 15 sekundi je podelio četiri asistencije od kojih je četvrta bila onaj njegov „tačdaun“ pas za Marija i Denver je opet vodio (64:57).

Nakon porcije asistencija, red je opet došao na poene. Izludeo je Gobera leđnom tehnikom, nisu pomogla ni udvajanja, ušao je i Rid da ga čuva, ali Srbina ništa nije moglo zaustaviti. Vezao je šest poena i Denver je posle još jedne Jokićeve spektakularne asistencije za Gordona prvi put imao dvocifrenu razliku (74:63).

Minesota nije imala ideju, Edvards je bio potpuno uštopovan udvajanjima, Tauns se žalio na koleno, Mekdenijels i Rid imali po četiri lične krajem trećeg kvartala i Jokić je počeo da lomi utakmicu. Radio je šta je hteo, pogađao odakle je hteo i kako je hteo. Od tablu, 2+1, iz druge šanse... Na kraju treće četvrtine, Denver je vodio sa 88:74, a neverovatni Jokić imao 35 poena, 12 asistencija, nijednu izgubljenu i šut iz igre 13/17!

Očekivano, Meloun je opet rešio da ga odmori na poečtku poslednje deonice, a Mineosta je to iskoristila da preko Rida i Gobera spusti na 10 razlike. Ali, kada se Jokić vratio, stvari su opet počele da dolaze na svoje mesto. Koldvel Poup je sa dve trojke vratio Nagetse na bezbednu distancu, a posle Jokićevog zakucavanja za plus 18 (98:80) je sve bilo jasno...

Minesota više nije imala ni snage, ni ideje kako da odgovori. Jokićeva trojka za 40. poen na meču su "svirali kraj" tri minuta pre kraja (106:92).

Jokiću je od najveće pomoći bio Aron Gordon sa 18 poena i 10 skokova, dok su Koldvel Poup i Mari ubacili po 16. Na drugoj strani je Karl Entoni Tauns bio jedina svetla tačka sa 23 poena, Rudi Gober je dodao 18, a Entoni Edvards je odigrao najgori meč u plej-ofu i tek na kraju uspeo nekako da nakupi beznačajnih 18 poena.

Prekosutra ujutro će Minesota na svom terenu igrati za opstanak u seriji, a Denver za finale Zapada.


tagovi

Nikola JokićMinesota TimbervulvsKarl Entoni TaunsEntoni EdvardsDenver NagetsRudi Gober

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara