Momak u svom svetu

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.04.19. | 15:15

Jokić nije „galamdžija“. Niti želi da bude neko ko u širim košarkaškim krugovima privlači toliku pažnju kao, na primer, Džejms Harden, Kevin Durant, Stef Kari ili Janis Adetokunbo. Ima simpatije naroda, ali njegovo ime i dalje nema tu težinu. Da se izrazimo žargonski, ne izaziva takav „hajp“ kao pomenuti kvartet. On uživa u svom svetu

Imali su manje vremena za odmor, još su bili pod emotivnim nabojem zbog sedme utakmice protiv San Antonija, ali košarkaši Denvera pokazali su na startu polufinala Zapada da nemaju strah od uspeha i da žele da se takmiče sa svima. I pobeđuju.

Peti trijumf ove generacije Nagetsa u plej-ofu opet je imao potpis Nikole Jokića. Somborski umetnik ostao je na proseku od 23 poena, 12 skokova i devet asistencija asistencija posle Sparsa, a posle rekorda karijeri u šestoj i čudnovatog tripl-dabla u sedmoj utakmici, Jokić je pružio još jednu rolu vrednu divljenja. S učinkom od 37 poena, devet skokokva, šest asistencija, tri ukradene lopte i dve blokade pokazao je, uprkos tome što je susret počeo s dva „balona“ da je u ovom trenutku za desetkovani Portland – teško povređeni Jusuf Nurkić – preveliki zalogaj. Uostalom, i za konkurenciju u ovogodišnjem doigravanju.
“Samo je učvrstio moje mišljenje da je (Nikola) budući član Kuće slavnih. On je Ol star kalibar, kandida za MVP nagradu i u svom prvom učešću u plej-ofu igra neverovatnu košarku“, sipao je pohvale Majkl Meloun posle utakmice.

Izabrane vesti

Da je kosmičke pravde, Jokić bi verovatno bio legitimni konkurent za MVP nagradu. Ovako, naći će se na spisku kandidata, ali verovatno ga nećemo videti u najužem izboru. Iako je to zaslužio pošto Denver vodi ka visinama kakve u Koloradu dugo nisu viđene. Jer, shodno tipičnom vojvođanskom mentalitetu, Jokić nije „galamdžija“. Niti želi da bude neko ko u širim košarkaškim krugovima privlači toliku pažnju kao, na primer, Džejms Harden, Kevin Durant, Stef Kari ili Janis Adetokunbo. Ima simpatije naroda, ali njegovo ime i dalje nema tu težinu. Da se izrazimo žargonski, ne izaziva takav „hajp“ kao pomenuti kvartet. Zbog toga će Jokić biti u obavezi da u višegodišnjem intervalu održi ili podigne lestvicu i delima na parketu sve više okreće pažnju javnosti na sebe. Sa svoje 24 godine iza sebe već ima četiri godine konstantnog napretka. Svetskoj košarci i NBA ligi pokazao je nešto drugačije. Nešto što je prava retkost u vreme kada igra evoluira ka stvaranju mašina, atletski i fizički savršeno građenih košarkaša, odnosno kada centar izlazi iz svoje zone i postaje još jedna šuterska opcija više na parketu.
“On je sunđer“, plastično je Pol Milsap objasnio Jokićevu sposobnost da brzo upija nove stvari.
“Mnogo brzo kapira stvari. Stalno gleda kako drugi igraju, kako ga čuvaju, a onda u trenutku smisli novi način kako da ih nadigra. To je ono veliko u njemu. Nikada ništa ne forsira. Svaki put će doneti pravu odluku, pročitaće situaciju. On je nešto poput kvoterbeka, on je Tom Brejdi NBA lige. Neverovatno je kako svaki put uspeva da vas spoji s košem i kako dobro čita situacije. Skidam mu kapu što to tako dobro radi već u ovim godinama. Neverovatan je“.

Priznao je Jokić posle utakmice da je bio nešto agresivniji nego inače. I ponovo nije ulazio u ekstremne okvire, već je pažljivo birao situacije i rešavao napade u korist celog tima. Iz 18 šuteva ubacio je 37 poena. Lopta je u njegovim rukama provela 27 odsto vremena. Slobodna bacanja izvodio je perfkektno – 12/12. Na sve to imao je samo dve izgubljene lopte. Da, nije tako raznovrsan i ubedljiv odbrambeni igrač kao što je napadač, ali zamislite samo šta bi Jokić bio da ima još i izraženu tu defanzivnu karakteristiku?! Mada je, treba priznati, popravio i taj segment igre u odnosu na momenat kada je došao u Kolorado.

Pedantni statističari neprestano izbacuju razne grafike kojima upoređuju učinak onih najvažnijih košarkaških imena u ovogodišnjem doigravanju, pa čak i u period od dve decenije. Nikola Jokić je u svom svetu i igra košarku u svojoj zoni komfora. Rekao je i sam da mu je plej-of zabavan, da vodi što je deo celog tog košarkaškog spektakla koji sanjaju mnogi, a mogu da iskuse retki. Ostaje jedini centar u istoriji NBA lige pored legendarnog Karima Abdul Džabara i Vilta Čembrlejna sa 500+ asistencija u jednoj sezoni. On uživa u košarci, ne pumpa statistiku, niti je opterećen brojevima. Igra za Denver i nada se da bi mogao daleko da odvede tim. Možda ne ove, ali u nekoj od narednih sezona Nagetse bismo mogli da vidimo i u velikom finalu. Čak i na NBA tronu, ako klub nastavi da gradi franšizu na pametnim potezima i zadrži okosnicu ekipe.

I ako tako bude, na kraju će svaki rezultat imati Jokićev žig. Sada mu je samo Portland u mislima. Posle jedne utakmice Trejlblejzersi će verovatno napraviti određene defanzivne korekcije, a Jokić će pokušati da ih nadmudri i ponovo nadigra. 

To je njegov stil...

Foto: Reuters


tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara