Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)
Košarkaši Srbije (©FIBA Basketball)

Momenat istine, Srbija za finale protiv generacijskog talenta od 219 centimetara i iskustva iz Evrolige

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.07.21. | 11:29

Orlići idu na Francusku, koja je do polufinala stigla preko Litvanije kroz produžetak

Uspela je mlada košarkaška reprezentacija Srbije preko Argentine da se dokopa polufinala Mundobasketa u Letoniji i uđe u sigurnu borbu za medalju. Ne može da ima istu težinu, ali Orlići Zorana Lukića vratili su bar delom argentinskim klasićima za onaj bolan poraz seniorskog tima upravo od Argentine u Kini pre dve godine. I sada se lakše diše...

U danima kada se Srbija još oporavlja od neuspeha u olimpijskim kvalifikacijama reprezentacija do 19 godina unela je malo radosti i vratila nadu u bolje sutra. Naredni protivnik je Francuska (TV Sportklub, 20.00), koja u svojim redovima ima generacijskog talenta Viktora Vembanjamu i ono što Srbija nažalost nema – igrača sa, za ove uslove, ozbiljnim evroligaškim iskustvom u liku Metjua Strazela.

Izabrane vesti

20.00: (1,35) Francuska M19 (16,0) Srbija (3,50)

Francuska se najveći deo turnira oslanja upravo na kvalitet dvojice najtalentovanijih košarkaša. Vembanjama je privukao ogromnu pažnju javnosti ne samo zbog svoje visine od 219 centimetara, već zato što turnir igra kao 17-godišnjak, odnosno u konkurenciji sa do dve godine starijim igračima. I dominira! Ozbiljno. Statistički Vembanjama se nalazi u top 5 igrača turnira sa prosečnim indeksom korisnosti 20,8, te prosek od 15 poena, 8,2 skoka i dve asistencije. U tom društvu iskače ime našeg Nikole Jovića koji igra turnir iz snova pa je drugi u aspektu prosečnog indeksa korisnosti (22,8), uz respektabilnih 19,6 poena i 8,6 uhvaćenih lopti. Momak koji je pre mesec dana postao punoletan se već istakao kao lider ove generacije i neko u koga treba gledati kao budućnost srpske košarke.

S druge strane to je Vembanjama za Francusku. Mnogi ga porede sa Janisom Adetokunbom zbog i dalje atipičnog spoja visine, šuterskih kvaliteta i kontrole lopte. Zbog njega je Asvel platio 50.000 evra kompenzacije Nanteru kako bi ga uzeo odmah jer u francuskom šampionu nisu hteli da čekaju septembar da on postane punoletan i u mogućnosti da potpiše profesionalni ugovor.

Jučerašnjoj pobedi nad Litvanijom doprineo je sa 20 poena (10/16 iz igre, 0/4 za tri) i šest skokova, uz dve asistencije i ispred njega je na listi strelaca bio samo Metju Strazel. Inače drugo ime francuske reprezentacije i takođe neko na koga se zbog svog talenta i perspektive gleda kao na nadolazeću snagu Trikolora. Strazel je Litvaniju srušio s 23 poena (8/14 iz igre, 3/7 za tri), te pet asistencija. Ono što Strazela odvaja od konkurencije i dobrog dela ostalih igrača na turniru jeste iskustvo u seniorskoj košarci. I pogotovo Evroligi. Iza sebe ima već dve sezone. Ne igra previše, prošle godine je igrao prosečno oko 13 minuta, što je svakako mnogo više od dobrog dela igrača s turnira. Pogotovo, primera radi, Srbije. Strazel je na proseku od 12,4 poena uz 5,8 asistencija i 3,4 uhvaćene lopte.

Ono što Francusku izdvaja je širina koju poseduju sa Džejsonom Čikambuom, Ajvanom Uedraogom, Lukom Igolanom i Luisom Lezmondom. Svako od njih može da iskoči u onim najvažnijim aspektima igre, što je uostalom Francuskoj i dalo mogućnost da dođe do polufinala i da pritom rastereti dva glavna igrača.

Veliki izazov za Srbiju, koja sa Nikolom Jovićem, Lazarom Stefanovićem i ostalima sada ima veliku šansu da postane prva generacija posle onih iz 2007, 2011. i 2013. da dođe do finala, kada smo uzeli zlato, odnosno dva srebra kasnije. A posle, šta bude...



tagovi

mlada košarkaška reprezentacija SrbijeNikola JovićLazar StefanovićViktor VembanjamaMetju Strazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara