Vladimir Mihailović protiv Francuza (©fiba.basketball)
Vladimir Mihailović protiv Francuza (©fiba.basketball)

Morača progutala Francuze, Crnogorci upisali jednu od najvećih pobeda u istoriji

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.07.22. | 21:28

Pred oko 4.000 gledalac selekcija Boška Radovića upisala pobedu u dramatičnoj završnici i napravila veliki korak ka plasmanu na Mundobasket

Veliko slavlje u Podgorici. Košarkaška reprezentacija Crne Gore je u petom kolu prve faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo savladala Francusku. Slavili su puleni Boška Radovića pred krcatim tribinama Morače protiv favorizovanih Trikolora i tako napravili važan korak ka plasmanu na planetarnu smotru - 70:69.

Sada imaju učinak 3-2, pred poslednji duel u prvoj fazi protiv Portugalije (4. jula). Francuska je pretrpela prvi poraz i sada je na 4-1.

Izabrane vesti

Poveo je Vensan Kole u glavni grad Crne Gore odličnu selekciju. Na megdan Crnogorcima izašli su Teo Maledon iz Oklahome, Petr Korneli iz Denvera, MVP Evrokupa Mam Žete iz Virtusa, Vensan Poarje iz Reala, novajlija Efesa Amat Mbaje, sjajni Eli Okobo iz Asvela (na pragu Monaka). Nije to bilo dovoljno da se domaćin obori na pleća.

Tokom čitavog susreta je na snazi bio egal. Francuzi su u dva navrata imali po šest poena viška, ali su Crnogorci na veliki odmor otišli sa viškom od dva poena (33:31).

Sjajno je domaćin odigrao treći period, pa je uvećao suficit na osam poena pred poslednjih 10 minuta. Usledila je reakcija Francuza, koji uspevaju da poravnaju na 56:56 i usledila je rezultatska klackalica.

Igralo se poen za poen, a onda je Žete bio polovičan sa linije penala, što je na drugoj strani iskoristio Nemanja Radović. Ubacio je flouter na oko 27 sekundi do kraja i vratio prednost Crnoj Gori (70:69).

Ispostavilo se da je postavio i konačan rezultat i doneo veliku pobedu svojoj reprezentaciji. Francuzi su imali tri pokušaja u poslednjem napadu, ali nisu uspeli da pronađu dno protivničke mrežice.

Košarkaš Mursije Radović je na kraju bio i najefikasniji sa 15 poena, dok je 12 dodao debitant Džona Radebo. Dvocifreni i Vladimir Mihailović sa 11 poena, kao i košarkaš Crvene zvezde Nikola Ivanović sa 10.

Kod zvezdanih Francuza istakao se Poarje sa 18 poena i 12 skokova (indeks 19), 16 poena dodao je Maledon, dok je 14 ubacio Okobo. Dvocifren sa 12 i Žete.



tagovi

košarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija FrancuskeKvalifikacije za Mundobasket 2023Nikola IvanovićNemanja Radović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara