Foto: AFP
Foto: AFP

Može još luđe nego Makabi - Pao: Parker preko sumnjivog faula doneo brejk Barseloni u Atini

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.04.24. | 22:54

Filip Petrušev napravio prekršaj na šutu za tri u poslednjoj sekundi produžetka (80:82). Meč završio sa 18 postignutih poena, ali je to slaba uteha

Ovo je veče ludnih evroligaških završnica! Ma, najluđih! Malo ko je mislio da može luđe od okršaja između Makabija i Panatinaikosa koji je penalima u poslednjim sekundama rešio Lorenco Braun, međutim može. I to kako! Opet sa linije penala. Ovog puta je precizan sa te udaljenosti bio Džabari Parker posle faula Filipa Petruševa na šutu za tri poena na isteku prvog produžetka. I to jako sumnjivog faula. Na sedam sekundi pre kraja pri nerešenom rezultatu je Amerikanac posle loše izgrađene akcije uputio težak i neizgrađen šut za tri koji se nekontrolisao zakucao za tablu, ali je sudija Mehdi Difala presudio da je srpski centar napravio prekršaj u branjenju istog. Ogorčeni su bili navijači, igrači besni, dok se trener Jorgos Barcokas kiselo smejao. Barselona je u spektakularnom meču koji je obilovao preokretima posle dodatnih pet minuta došao do pobede u gostima rezultatom 80:82 i tako prednosti u seriji od 2-1.

Nema sumnje da će imati Grci šta da kažu za ovakvu završnicu. Večeras su doživeli dva bolna poraza. I Panatinaikos i Olimpijakos zbog čega se i jedni i drugi nalaze na pragu eliminacije. Četvrti susret se igra 2. maja od 18.45 na istom mestu. Izabranici Rožera Grimaa imaju priliku da obezbede Fajnal for, dok Olimpijakos mora da pokuša da produži sebi život.

Izabrane vesti

Iako je Petrušev na kraju ispao glavni krivac, nepošteno bi mu bilo pripisati takvu etiketu pošto je meč završio kao najefikasniji sa 18 postignutih poena i pet skokova. Mozes Rajt je dopisao 16 i osam uhvaćenih lopti, a Tomas Vokap deset. Kod pobednika su najbolji bili Jan Veseli sa 16, kao i Tomas Satoranski, Vili Ernangomez i Džabari Parker koji su svi ubacili po 13 poena.

Mnogo se dobra košarka igra u ovogodišnjem plejofu elitnog klupskog takmičenja. Na slast istinskih košarkaških zaljubljenika. Prva dva meča odigrana u Kataloniji su naslutili da će sve da pršti u sudaru španskog i grčkog giganta, a treći okršaj je to i potvrdio. Timovi su se tokom celog meča menjali u vođstvu iz minuta u minut, niko nije mogao da napravi osetniju prednost. O dvocifrenoj razlici da i ne govorimo.

U prvih 20 minuta je domaćin imao najvećih plus osam, dok je na veliki odmor otišao sa 37:32. Po povratku iz svlačionice, gost je preuzeo konce, najviše zahvaljujući Janu Veselom i Džabariju Parkeru koji su uspeli da pred odlučujućih deset minuta svoj tim odvedu na plus šest (51:57). Naravno, to ništa nije značilo, iako su domaći navijači već tada krenuli sa grizu nokte od nervoze.

Vilijams-Gos i Mekisik su vrlo brzo uspeli da prepolove deficit, a uz zaglušujuću atmosferu na tribinama dvorane "Mira i prijateljstva". utakmica je tek onda zadobila karakteristike prave rovovske bitke. Laprovitola je na pet minuta pre kraja potpuno nepotrebno napravio nesportski faul na Petruševu koji potom donosi poptuni egal. Ko zna koje je to po redu bilo izjednačenje.

Prevažnu trojku je u bitnim trenucima, na dva i po minuta pre kraja sa skoro pola terena iz zvuk sirene ubacio srpski reprezentativac. Tek svoju treću ove sezone. Ali, koliko važnu. Tada je Olimpijakos otišao na plus četiri, a onda je Mozes Rajt zalepio Veselog na pokušaju zakucavanja.

Raspalilo je to okupljenu masu u crveno-belom, međutim ohladio ju je Abrines sa pet vezanih poena za povratak na jedan posed na nešto više od 30 sekundi pre kraja. Nakon što je Vokap promašio trojku, poslednji napad je imala Barselona, ali je na otvorenom šutu sa polukružne linije neprecizan bio Satoranski da bi Kalinić uhvatio loptu i onda uspeo da obezbedi novi posed iz auta za svoj tim. Na 16 sekundi pre kraja. Novu šansu je iskoristio Laprovitola da majstorski na drugi obruč zaobiđe Fala i položi za izjednačenje. Ostalo je još nekih šest sekundi za domaćina.

Trener Barcokas je na tajmautu nacrtao akciju za Vilijams-Gosa, momka koji je poznat kao igrač odluke. Bio je to mnogo puta, a dobro ga se sećaju i navijači Partizana iz prošlogodišnje plej-of serije kada je kao igrač Reala upravo u trećem meču spasio Madriđane eliminacije. Sada je ipak, promašio šut za trijumf, pa se otišlo u produžetak.

U dodatnih pet minuta se igralo koš za koš. U poslednji minut se ušlo sa plus tri za domaćina, a onda je Satoranski uradio ono što nije u regularnom delu utakmice. Pogodio trojku iz ugla za ponovni egal. Uhvatili su se za glavu svi u hali, još više kada je Vilijams-Gos opet uzeo da bude heroj. Nije mu se dalo večeras, pošto je ponovo promašio poslednji šut svog tima. I tako dao priliku nekome od protivničkih igrača da bude heroj. Mada je realno, Olimpijakos više tragičar. Imali su Pirejci više puta meč u svojim rukama.

EVROLIGA PLEJ-OF

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 85:83 (2-1 u seriji)

Olimpijakos - Barselona 80:82 (1:2 u seriji)

Sreda, 1. maj

19.45: (1,60) Fenerbahče (16,0) Monako (2,65)

20.30: (3,00) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,50)

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Baskonija - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

EvroligaKK OlimpijakosKK Barselona

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara