Zajon Vilijamson
Zajon Vilijamson

NBA draft: Smailagić umalo sa Zajonom u Pelikansima, Bitadze 18. pik, Vanja Marinković pojačava srpski Sakramento

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.06.19. | 09:45

Dva srpska igrača među 60 najvećih nada svetske košarke, Vilijamson očekivano prvi pik

Sinoć je održan jedan od najiščekivanijih NBA draftova poslednjih godina, koji je unapred viđen kao osnova postepenog "osveženja", barem što se kadrova tiče praktično cele lige. Počev od prvog pika, koji kao i ostale njegove kolege iz prve runde drafta nije završio fakultet. (Loš) Trend koji vlada u poslednje vreme kada je u pitanju lutrija za mlade košarkaše u najjačoj ligi na svetu. Pare ispred obrazovanja.

Bilo kako bilo, izbor kao prvog pika Zajona Vilijamsona (6. jula puni 19 godina) se i očekivao pošto je oko snažnog krila univerziteta Djuk (treći put u istoriji imaju najboljeplasiranog igrača na draft lutriji) vladao takav "hajp" da je sve bilo jasno i pre početka. Njega je odabrao Nju Orleans koji je nedavno ostao bez jednog od najboljih centara u NBA, čuvene "Obrve", Entonija Dejvisa pošto je ovaj odlučio da ode u Los Anđeles.

Izabrane vesti

Drugi pik na draftu je bio softmor (druga godina studiranja) Mari Stejta, plejmejker Dža Morant koji karijeru nastavlja u Memfis Grizlisima, Njujork Niksi su kao trećeg odabrali Kanađanina, takođe frešmena (brucoš) sa Djuka, Ar Džej Bareta, nisko krilo Deandre Hanter je sa druge godine Virdžinije preko trejda Lejkersa i Nju Orleansa završio u Atlanti, dok su Klivlend Kavalirsi kao peti odabrali brucoša Vanderbilta, inače plejmejkera, Darijusa Garlanda.

Goga Bitadze i prvi čovek NBA Dejvid Silver

Niko nije očekivao da će iko osim Goge Bitadzea, kojeg su kao 18. pika sinoć uzeli Indijana Pejsersi, iz srpske lige izaći na draft, ali se kao 60, to jest poslednji na listi pojavio Vanja Marinković. Vrsni šuter Partizana je sada akvizicija "srpskog" Sakramenta koji se za našeg asa drejdovao sa Milvokijem.

Još jedan srpski košarkaš, nedovoljno poznat širim krugovima završio je na NBA lutriji i to na visokom 39. mestu. U pitanju je Alen Smailagić (rođen 18. avgusta 2000. u Beogradu), nekada igrač Beka, koji je u prošloj sezoni ostavio odličan utisak u razvojnoj NBA G ligi gde je kao najmlađi u istoriji tog takmičenja igrao za Santa Kruz Voriorse (deo organizacije Golden Stejt Voriorsa). Ovo 208 cm visoko krilo je karijeru trebalo da nastavi sa Zajonom Vilijamsonom u "Big iziju" - Nju Orleansu, ali je ipak trejdovan na kraju u redove vicešampiona NBA.

Ostatak našeg regiona se sinoć nije baš "proslavio" tako da je još samo Hrvat Luka Šamanić, krilo ljubljanske Olimpije odabrano od starog ljubitelja jugoslovenske košarke, Grega Popovića te karijeru nastavlja u San Antoniju.

Najboljeplasirani Evropljanin je Francuz Seku Dumbija, krilo Limoža kojeg u svojim redovima žele Detroit Pistonsi.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara