Bili Beron i Mohamed Faje
Bili Beron i Mohamed Faje

NBA u ABA: Zvezda silna, Budućnost na -19

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.19. | 21:10

Fantastična rola Bilija Berona i Ognjena Dobrića u važnoj pobedi, Crvena zvezda ostvarila prvi trijumf u finalnoj seriji i napravila veliki korak napred ka osvajanju titule

Zvezdaška javnost je na to već navikla – kada Bili Idol ima svoje veče i zasvira hard rok, dešavaju se čuda! Samim prisustvom uveseljava prepune tribine dvorane "Aleksandar Nikolić", a večeras je samo za svoju publiku odsvirao pobedničku numeru kojom je razbio Budućnost i Crvenoj zvezdi doneo prvi od tri potrebna trijumfa za povratak na jadranski tron – 91:72 (18:20, 27:22, 20:10, 26:20).

Jeste ovo bilo još jedno blistavo veče Bilija Berona, ali Crvena zvezda je protiv branioca titule odnela veliku timsku pobedu! Kada bi bilo izvodljivo, svaki navijač, a verovatno i trener Milan Tomić, poželeo bi da momci u crveno-beloj opremi svaki put igraju kao u trećoj i poslednjoj četvrtini, kada su i dalje aktuelnog šampiona Jadranske lige samleli u naletu čiste moći i postavili temelj za nastavak serije.

Izabrane vesti

Kako je samo Crvena zvezda izgledala moćno u tom periodu! Od trojke Norisa Kola za 45:45, Crvena zvezda je u protivnika sasula sve što je imala i serijom 17:2 praktično okrenula utakmicu! Pravi ton nastavku psihički veoma zahtevnog susreta postavio je neustrašivi Beron, koji je na parketu izgledao kao „igrač od milion dolara“! Njegova dva hica sa distance pomutila su razum gostima, a kada je bilo najpotrebnije pravu simultanku odigrao je Majk Cirbes, da bi Stratos Perperolgu na čisto iskustvo izvukao nekoliko jako bitnih poena! Veliki naklon publike zaslužio je i Zvezdin džoker Ognjen Dobrić!

Momak o koga se trener Tomić možda i najviše ogrešio ove sezone blistao je na terenu i činio da se verovatno svi zapitaju: zašto mu nije dao više minuta tokom sezone? Kobra iz Knina tačno je znala kada da ubrizga dozu otrova u sistem Budućnosti i potpuno je paralizuje u grotli beogradskog hrama košarke. Njegova rola ponovo je bila iz drugog plana, ali je izgledalo kao da je ovo sezona njegovog velikog proboja na veliku scenu! Trojkom uz zvuk sirene na isteku treće četvrtine podsetio je na dešavanja iz prve utakmice polufinala protiv Partizana, kada je isto učinio i Zvezdi dao snagu da pobedi sve i napravi ovo što je dosad!

gallery

Beronova majstorska utakmica završila se sa 19 poena (3/6 za dva, 4/4 za tri), pet asistencija i četiri skoka i 27 indeksnih poena, dok je Dobrić imao 12 poena. Majkl Odžo napravio je veliki posao u reketu, izolovao gotovo neprimetnog Gogu Bitadzea i na osam poena upisao još šest skokova. Odličan je bio i Majk Cirbes sa devet poena i šest uhvaćenih lopti. Velike pohvale zaslužio je i Mo Faje, pošto je odradio svoju ulogu jako dobro i upisao sedam poena i pet skokova, dok je Filip Čović imao osam poena i šest asistencija.

Budućnost je ponovo odigrala jako slabo na gostovanju i praktično bila u igri samo jedno poluvreme. Mnogo toga moraće da napravi Jasmin Repeša kako bi trgnuo ekipu i vratio je u život posle ovakvog poraza. Jedino je Noris Kol bio na potrebnom nivou i susret je završio s 18 poena. Ostali su bili aktivni jedno poluvreme, a onda su potpuno nestali. Bitadze je ostao na šest poena iz uvodna dva minuta, Erl Klark, Koti Klark i Nemanja Gordić imali su samo po osam poena, ponajviše jer ih je Zvezda samlela brutalnom timskom odbranom i učinila da se skupa legija stranaca iz Podgorice oseti kao nedorasli protivnik u borbi za titulu. Što se samo poklopilo sa pričom da Plavi ne znaju da igraju istu košarku izvan svoje Morače!

Imali su gosti neke pokušaje u poslednjoj četvrtini, ali ne samo da ih je Zvezda izdržala, već je odgovorila još agresivnijom igrom za ubedljivu pobedu. Mada, ovo je samo dobijena bitka, ne i košarkaški rat! A, ćeraće se oni još, već u nedelju u isto vreme, na istom mestu...

CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST 91:72
/18:20, 27:22, 20:10, 26:20/

Beograd.
Dvorana: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: 7.000.
Sudije: Matej Boltauzer, Saša Pukl, Tomislav Hordov.

Crvena zvezda: Čović 8, Perperoglu 7, Davidovac 8, Nenadić, Lazić 3, Faje 7, Beron 19, Dobrić 12, Simanić 3, Rivers 7, Cirbes 9, Odžo 8.
Budućnost: Džekson 6, Kol 18, Šehović, E. Klark 8, Barović 5, K. Klark 8, Gordić 8, Bitadze 6, Popović 2, Bel 5, Nikolić 3, Vilijams 3.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara