Ne, Jokić ne sme ni tri minuta da bude na klupi

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.05.19. | 17:59

Tim iz Kolorada prosuo je prednost u trećem meču protiv Portlanda u periodu kad je Majkl Meloun jednostavno morao da odmori srpskog asa...

Dugo će se pričati o meču između Portlanda i Denvera koji je odigran prethodne noći u plej-ofu NBA lige. Meč je otišao u četvrti produžetak, a vrlo lako se moglo desiti da ode i u peti. Blejzersi su na kraju odneli pobedu rezultatom 140:137. Najveći teret pao je na leđa Nikole Jokića. Srpski košarkaš je morao da nosi ne kamen, nego stenu tokom čitavog susreta.

Trener Denver Nagetsa, Majkl Meloun, shvatio je odmah posle meča da je možda malo i preterao kada je odlučio da ostavi Džokera na parketu čitavih 65 minuta.
„Nikola Jokić je naš najbolji igrač. Igramo najbolje kada je on na parketu. Nisam imao ideju da će meč otići u četvrti produžetak. Morao sam da mu se izvinim odmah nakon susreta, a on je to prihvatio, čak se nije ni bunio“, rekao je Meloun.

Izabrane vesti

I stvarno, statistika nam kaže isto to. Srpski košarkaš proveo je na parketu tačno 64 minuta i 58 sekundi, a samo tri košarkaša u istoriji NBA lige provela su više vremena na parketu u plej-ofu. Zanimljivo je da je meč između Portlanda i Denvera tek drugi koji je otišao u četvrti produžetak u plej-ofu NBA lige ikada.

Jedini put pre toga četvrti produžetak igrao se davne 1953. godine na susretu između Bostona i Sirakuza. Tada su tri igrača na parketu provela više od 65 minuta. Red Roha i Pol Simor igrali su čitavih 67 minuta za Sirakuz. Bob Kauzi došao je do cifre od 66 odigranih minuta, što našeg Nikolu Jokića stavlja na četvrto mesto na večnoj listi.

Ali još nešto bode oči nakon Denverovog poraza. Za sve vreme dok je Jokić proveo na parketu, Nagetsi su imali pozitivan skor, odnosno odneli bi pobedu da se računa samo vreme koje je srpski košarkaš proveo na parketu. Ispostavlja se da je tim iz Kolorada prosuo prednost u preostala tri minuta i dve sekunde. U tom periodu, Portland je napravio razliku od osam poena, i na kraju odneo prevagu.

Sasvim očekivano je srpski košarkaš bio utučen nakon teškog poraza. Kaže da mu nije padalo na pamet da izlazi sa parketa u ključnim trenucima utakmice. U tom trenutku sigurno nije razmišljao da je četvrti meč na programu samo 48 sati kasnije.
„Mislim da je 65 minuta puno, ali jasno je da neću izaći iz igre u četvrtom produžetku zbog umora“, izjavio je Nikola Jokić.

Još jedan pogled na statistiku kaže da je naš košarkaš na ovom meču došao do novog tripl-dabl učinka, pošto je postigao 34 poena. Uz to, zabeležio je 18 skokova i 14 asistencija. Ovo je bio njegov treći tripl-dabl ove godine u plej-ofu, što je novi rekord, ako uzmemo u obzir samo igrače koji po prvi put nastupaju u završnici najjače košarkaške lige na svetu. Zanimljivo da je legendarni Majkl Džordan došao do dva tripl-dabl učinka na 179 utakmica u plej-ofu tokom čitave karijere. Srpskom košarkašu za tako nešto bilo je neophodno samo 10 utakmica.

Dan kasnije niko nije mogao da veruje da je Jokić na parketu proveo toliko vremena. Ajzea Tomas bio je optimističan. Veruje da Denver može da dođe do pobede u ovoj seriji, bez obzira na ishod noćašnje utakmice.
„Slažem se da je Lilard možda i ’gladniji’ od Jokića, ali Nikola je definitivno najbolji igrač u ovoj seriji. Pogledajte samo šta radi u plej-ofu, ostvaruje tripl-dabl učinke bez ikakvih problema. Kada centar izađe i odigra na pravi način, jedino što suparnički igrači mogu da urade je da se mole da ostali greše. Ako oni ne prave greške, pobediće svaki put. Jokić može da asistira, da poentira, a uz to je i centar“, rekao je Tomas.

Trojka Rodnija Huda na 18,6 sekundi pred kraj utakmice, ipak je bila nešto sa čim Nagetsi nisu uspeli da se izbore, te je pred Denverom sada lavovski posao da preokrene seriju u svoju korist. Pitanje je koliko će Nikola Jokić biti spreman za četvrti duel. To bi definitivno mogao da bude veliki udarac za tim iz Kolorada.

PIŠE: Srđan TODOROVIĆ

Foto: Reuters


tagovi

Nikola JokićNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara