Hasani Gravet (Foto: AFP)
Hasani Gravet (Foto: AFP)

Negativnim testom do snova: Kako je Hasani Gravet iz ABA 2 i "Makaronije" stigao u NBA

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.12.21. | 11:56

"Šta je to Makaronija?", pitao se američki košarkaš pre nego što je zaigrao za MZT Skoplje, verovatno ni pomišljajući da će dve godine kasnije dobiti šansu u najjačoj ligi sveta

Novi soj virusa korona stvorio je nezapamćenu situaciju u NBA ligi. Veliki broj igrača je zbog pozitivnog testa završio u karantinu, pa su klubovi ostajali u danu bez nekoliko prvotimaca. Boston je recimo na listu odsutnih prijavio 12 igrača zbog Kovida 19. Da ne bi bilo novog prekida sezone, čelnici lige su klubovima omogućili da angažuju zamene. Potpisuju se desetodnevni ugovori više nego ikad, pa su tako šansu da zasijaju na najvećoj sceni dobili i košarkaši iz senke. Momci koji za hleb zarađuju u inostranstvu ili se bore za priliku nastupajući u Razvojnoj ligi. Jedan od njih je i bivši igrač MZT Skoplja Hasani Gravet koji se odlično pokazao u dresu Orlando Medžika i mogao bi da dobije ozbiljniju priliku i kada se situacija smiri.

Kroz njegovu priču najbolje se opisuje trenutno stanje NBA lige. Posle tri godine na Južnoj Karolini, plejmejkera rodom iz Alabame nijedan klub nije izabrao na NBA draftu. Bio je na probama u Klivlendu i Šarlotu, ali se ni Kavsi ni Hornetsi nisu odlučili da ga izaberu. Naknadno mu je upravo Orlando ukazao šansu. Potpisao je ugovor sa timom sa Floride, ali je odmah preseljen u filijalu tima u Razvojnoj ligi - Lejklend Medžik.

Izabrane vesti

Igrao je dobro u razvojnom timu Orlanda, ali mu je sreća okrenula leđa. Pandemija virusa korona zamrzla je čitavu planetu, pa je prekinuta sezona i Gravet više nije imao gde da se dokazuje. Kada se situacija smirila i kada su košarkaška takmičenja nastavljena širom planete, odlučio se za Evropu, a put ga je doveo u Makedoniju. Kako je svojevremeno izjavio, u tom trenutku nije znao gde ide.

"Makaronija? Šta je Makaronija?", svojevremeno je rekao Gravet.

Gravet u dresu MZT-a (Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanovic)Gravet u dresu MZT-a (Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanovic)

To ga nije sprečilo da potpiše ugovor sa MZT-om i proširi poznavanje geografije. Dobro je upoznao Makedoniju za sezonu provedenu u glavnom gradu, bio i redovan gost restorana Hotel Rusija koji se nalazio u blizini timske dvorane. Zavoleo je novu sredinu i ljude sa kojima je stigao do državne titule. Bio je vrlo dobar i u ABA 2 ligi, gde je na 12 nastupa u proseku beležio 12,4 poena. Zasijao je protiv Slobode iz Užica sa 27 poena, sedam asistencija i šest uhvaćenih lopti.

"Upoznatm sa sa Evropom, ali tada nisam čuo za Makedoniju. Nisam mogao da zamislim da ću igrati u državi koja se zove Makedonija", izjavio ne nedavno košarkaš Orlanda.

Posle sezone provedene u Skoplju vratio se u domovinu i nastavio da se bori za šansu na najvećoj pozornici kroz Razvojnu ligu. Ponovo je potpisao za Lejklend, a onda je početkom decembra stigao neočekivan poziv. Spakovao se sa četvoricom saigrača u kombi i krenuo na najveći test u životu. Negativan nalaz testa na virus korona značio je desetodnevni ugovor i veću zaradu nego za čitavu sezonu u Dži ligi. U Lejklendu je zarađivao 37.000 dolara godišnje, dok je minimum u NBA za saradnju kraću od dve nedelje 53.000 dolara.

Debi u najjačoj ligi sveta upisao je 18. decembra i to u derbiju Floride - protiv Majamija je za 24 minuta upisao šest poena, tri asistencije i dve uhvaćene lopte.

"O ovome sam sanjao čitavog života i to mi niko ne može uzeti. Borim se da ostanem u ligi jer se osećam kao da pripadam ovde", izjavio je Gravet.



tagovi

MZTOrlando MedžikHasani Gravet

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara