Neka poslednja utakmica u 2018. bude ona prava

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.12.18. | 12:31

U suprotnom, situacija bi mogla ozbiljno da se zakomplikuje...

Kvalifikacije za Svetski kup polako se bližu kraju, a košarkaška reprezentacija Srbije odigraće večeras u dvorani Aleksandar Nikolić (RTS, 20.15) poslednju utakmicu u 2018. godini. Na suprotnom kraju terena naći će se Grčka, najsvetliji biser dosadašnje predigre za Kinu u ovom delu planete

Posle devet odigranih utakmica Heleni ponosno stoje kao jedini neporaženi tim evropskih kvalifikacija. Kao takvi obezbedili su plasman u Kinu i pre novembarsko-decembarskih utakmica i praktično do kraja mogu da igraju potpuno rasterećeno. Zbog toga je selektor Tanasis Skurtopulos u Beograd i doveo praktično drugi tim. U odnosu na sastav koji je dobio Nemačku pre tri dana nema ni Janisa Burusisa. Grčki veteran morao je da se vrati nazad u Kinu zbog klupskih obaveza sa Žeđijangom i važne utakmice u tamošnjem prvenstvu. Uprkos poznim igračkim godinama (35) i što je na putu do Grčke promenio tri leta, Burusis odiše neverovatnom svežinom i na parketu izgleda bolje nego ikad ranije. Utakmicu s Nemačkom odigrao je u NBA ritmu – 31 minut, 25 poena (11/16 iz igre), sedam uhvaćenih, tri ukradene lopte i tri asistencije. Bio je jedan od ključnih igrača i u pobedi nad Srbijom na Kritu u septembru i bez njega je Grčka potpuno drugačiji sastav.

Izabrane vesti

A, šta to selektor Skurtopulos doveo u Beograd? Reprezentaciju grčkog prvenstva. Po trojica igrača Promiteasa i Paoka, dvojica iz Peristerija i po jedan iz Arisa, Kolosa, Aeka i Lavrija.

Među njima najveća imena su Aekov bek Janulis Larencakis i prekaljeni krilni centar Peristerija Panajotis Vasilopulos. Larencakis je apsolutno otkrovenje Grčke u ovim kvalifikacijama. Usled izostanka igrača iz NBA i Evrolige, momak iz trećeg atinskog kluba morao je da napravi iskorak i to je apsolutno uradio. Iako je po proseku ubačenih poena šesti strelac Grčke u celim kvalifikacijama iza Burusisa, Kalatesa, Papanikolaua, Slukasa i Printezisa, po ukupnom učinku je treći sa 71 poenom u sedam utakmica. Ispred njega samo su Burusis i Vasilopulos. Selektor je od njega tražio da bude protagonista u ovim kvalifikacijama i nije omanuo.

Larenckasis se pokazao kao jako važan šraf u Skurtopulosovom sistemu i gotovo sigurno ga narednog leta čeka transfer u Evroligu. Pitanje je samo – Panatinaikos, Olimpijakos ili neko treći? U ovim kvalifikacijama pokazao se kao siguran strelac i pažljivo bira situacije iz kojih će da se upusti u šut (12/21 za dva, 11/22 za tri). Kako Burusisa neće biti da svojim pregledom igre razmrda tim, moraće veću pažnju da posveti razigravanju saigrača, te da zajedno sa Janisom Atinauom pomogne kvartetu plejmejkera s nedovoljnim reprezentativnim iskustvom (Bohoridis, Murtos, Konijaris, Gikas) da organizuje igru Grčke.

Što se Vasilopulosa tiče, bio je prično tanak u poslednje tri reprezentativne utakmice. Uključujući i meč protiv Srbije, ubacio je samo dva poena, baš protiv Orlova, a u mečevima sa Gruzijom i Nemačkom imao je 0/5 iz igre za ukupno 43 minuta na parketu. Međutim, sada mora da ponese veću odgovornost. Njegov zamenik Mihalis Cairelis nov je igrač u timu i ne može od njega da se očekuje da povuče.

Panajotis Vasilopulos

Opet, utakmica protiv Srbije Grčkoj može da posluži samo da se razigraju neke nove snage za budućnost. Gledajući realnu sliku, iz sadašnje postave Grčke jedino Larencakis i Vasilopulos će biti uzeti u ozbiljnije razmatranje za konačni spisak putnika u Kinu. Opravdali su selektorova očekivanja i imaju veliko obostrano poverenje.

Srbija je ta na kojoj u ovom trenutku leži pritisak moranja. Velika je stvar što se Stefan Jović i Vasilije Micić vraćaju u sastav. Njima će mesto ustupiti Aleksa Avramović i Ilija Đoković, koji ipak moraju još mnogo da uče kako bi zaslužili ozbiljniju minutažu.

Orlovima je protiv Izraeal mnogo nedostajala sigurnost u organizaciji igre, što bi upošljavanjem srebrnog tandema sa Evrobasketa u Istanbulu trebalo da poprimi novu dimenziju. Stefan Peno će dobiti mogućnost da bude rasterećeniji na parketu i da od starijih kolega pokupi iskustvo. Micić igra odličnu košarku ove sezone u Efesu i jedan je od vodećih igrača na svojoj poziciji u Evropi. Jović ima dovoljno iskustva iza sebe i zna svoj posao, što je potvrdio u razgovoru s novinarima na treningu u nedelju uveče.
”Iskreno, ni ne razmišljam o tome (odgovornosti kao prvi plejmejker). Radim posao plejmejkera već dugo i smatram da je to moj posao i zadatak koji moram da obavim. Zato mi je drago da sam zdrav i da mogu da budem ovde, da dam svoj maksimum i pomognem reprezentaciji”, poručio je Jović.

S Jovićevim i Micićevim ulaskom trebalo bi da se zategnu sve strune u timu. Počev od odbrane, koja je obojici uža specijalnost, do organizacije igre. To će dati više prostora Draganu Milosavljeviću da se više fokusira na ofanzivu, kao i Miroslavu Raduljici da više vremena provede u reketu, a ne sa loptom u rukama na visokom postu.

Večeras treba odigrati kao da sutra ne postoji.

U suprotnom, situacija bi mogla ozbiljno da se zakomplikuje...

FIBA KVALIFIKACIJE

GRUPA K

17.30: (1,05) Rusija (27,00) Češka (10,00)
19.00: (5,00) Bosna i Hercegovina (27,00) Finska (1,20)
19.00: (1,02) Francuska (30,00) Bugarska (13,00)

GRUPA L

16.00: (1,70) Gruzija (14,50) Izrael (2,30)
20.00: (1,03) Nemačka (28,00) Estonija (12,00)
20.15: (1,17) Srbija (20,00) Grčka (5,50)

Foto: FIBA Basketball, MN Press


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeAleksandar ĐorđevićMundobasket 2019Stefan JovićVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara