Trener Makabija Oded Kataš (© StarSport)
Trener Makabija Oded Kataš (© StarSport)

Neraskidiva veza Beograda i Makabija traje skoro pola veka: Zauvek ćemo biti zahvalni na gostoprimstvu

Vreme čitanja: 5min | pet. 12.01.24. | 10:01

Trener Makabija Oded Kataš pričao za Mozzart Sport o vezi giganta iz Tel Aviva i Beograda, dotakao se Partizana i Željka Obradovića pred večerašnji duel 21. kola Evrolige u Štark Areni (20.30)

Ko nije ljubitelj košarkaške istorije verovatno ne bi ni pomislio o neraskidivoj vezi Makabija i Beograda koja traje skoro pola veka. Sve je počelo još 1977. godine, a nastavilo se 2023. kada se glavni grad Srbije ponudio da pomogne Ponosu Izraela u teškom momentu. Danas, pred meč sa Partizan Mozzart Betom u 21. kolu Evrolige (20.30, Sportklub), trener Makabija Oded Kataš osvrnuo se na gostoprimstvo Beograda koje je pokazao te čuvene 1977. godine, a posebno danas dok traje rat u domovini pomenutog trenera.

Izabrane vesti

Svaki navijač i ljubitelj sporta u Izraelu zna za tu godinu, za taj čuveni uspeh u Beogradu i titulu. Makabi je tada postao veliki evropski klub”. počinje priču za Mozzart Sport stručnjak Makabija posle odrađenog treninga u Štark Areni.

A o čemu se zapravo radi?

Makabi je prvu od šest evropskih titula osvojio u Beogradu i to u neverovatnim okolnostima gde je politička situacija odigrala ključnu ulogu. Nešto slično se i danas dešava.

Bila je to sezona sa čudnim pravilima. Tadašnji Kup šampiona je igralo 24 tima koji su bili podeljeni u šest grupa. Jugoslaviju je prvi put predstavljao Partizan, posle titule osvojene 1976, i u prvoj fazi bio drugi u grupi, iza Zbrojovke iz Brna. U finalnoj grupi našli su se Vareze, Makabi, CSKA, Real Madrid, Rasing Mehelen i Zbrojovka.

Problemi su počeli u prvom kolu. Zbrojovka je odbila da putuje u Tel Aviv, FIBA je dodelila pobedu Makabiju. Revanš je igran u Virtonu (Belgija), a Makabi je slavio sa 91:76. Sve se ponovilo u drugom kolu kada u Tel Aviv nije htela ekipa CSKA. Opet je dodeljena pobeda za Makabiju, a u revanšu, opet u Virtonu, bilo je 91:77 za CSKA.

Sada dolazimo do najčudnijeg raspleta. Dva prva tima sticala su pravo igranja u finalu koje je te 1977. bilo dodeljeno Beogradu.

Uoči poslednjeg kola siguran finalist bio je italijanski Vareze, kandidati za drugog finalistu bili su Real Madrid i Makabi. Italijani su mogli praktično da biraju protivnika na osnovu svog ishoda na meču sa CSKA. Pobeda u Moskvi bi ih vodila na Real, poraz na Makabi… odabrali su Izraelce u finalu koje je bilo zakazano 7. aprila u Beogradu.

Imao sam sam tri godine kada je igrana ta utakmica, ali vladala je neviđena euforija zbog navijača i svega što se dešavalo oko te utakmice”, priseća se sadašnji trener Makabija.

Slavlje igrača Makabija u Pioniru (Foto: Zvanični sajt Makabija)Slavlje igrača Makabija u Pioniru (Foto: Zvanični sajt Makabija)


Naime, zbog tadašnje političke situacije u Izraelu, diplomatski odnosi sa Jugoslavijom su prekinuti. Ipak, i ta stavka je prevaziđena kada je došlo vreme za utakmicu. Kako je pisao novinar Koš magazina Vlada Stanković, za igrače Makabija nije bilo prepreka, ali navijači ovog kluba najavili su masovni dolazak. Problem je, međutim, rešen maksimalno efikasno. Agilni ljudi iz KS Jugoslavije, pre svih Raša Šaper i Nebojša Popović, sredili su sa jugoslovenskom vladom da navijači Makabija mogu da uđu bez viza. Bio je to signal za “invaziju u žutom”. Oko 4.000 navijača došlo je iz Izraela i evropskih gradova. Makabi je igrao kao na svom terenu i osvojio titulu.

Tada su Izraelci u svojim srcima čuvali Beograd kao posebno mesto, tamo gde su se prvi put popeli na vrh Evrope. Danas, više od 40 godina kasnije, Beograd im čak i druga kuća zbog ratnog stanja u zemlju. Sudbina će hteti da će ove sezone u elitnom takmičenju ekipa Odeda Kataša odigrati samo jedan meč u Tel Avivu 5. oktobra i to baš protiv Partizan Mozzart Beta. U prepunoj dvorani je ubedljivo savladana ekipa Željka Obradovića, a dan kasnije je Hamas izvšio napad, novi rat je započeo, a Makabijeva sezona je bila pod znakom pitanja.

Pomalo neočekivano, Beograd je prvi koji je priskočio u pomoć Ponosu Izraela koji je privremeno dobio novi dom u glavnom gradu Srbije i u dvorani Pionir.

"Nismo srećni zbog razloga zbog kojeg smo u Beogradu, ali isto tako ne možemo da budemo srećniji i zahvalniji zbog načina na koji smo dočekani ovde. Svi su bili gostoprimljivi, potpuno otvoreni da nam olakšaju sve. Zaista želim da izrazim veliku zahvalnost svima koji su nam pomogli i koji nam i dalje pomažu. Nećemo to kao klub zaboraviti".

Uprkos svim problemima, Makabi je trenutno šesti na tabeli Evrolige. Ima 12 pobeda, a čak sedam od tih 12 je upisao igrajući meč u Pioniru.

"Čekamo naravno da se rat okonča, niko ne želi da rat traje, svi hoćemo da se vratimo našem životu, ali do tada smo ovde u Beogradu i borićemo se za pobede. Dve stvari su slične za Beograd i Tel Aviv. Ljubav prema košarci. Makabi je nešto posebno za sve ljude u Izraelu, to se isto vidim ovde u Beogradu, košarka u Srbiji, a pre toga u Jugoslaviji je nešto posebno. Osećam to na svakom koraku dok sam u vašem gradu".

Dvorana u Tel Avivu na meču protiv Partizana (© Mozzart Sport)Dvorana u Tel Avivu na meču protiv Partizana (© Mozzart Sport)

Navikli su igrači kluba iz Tel Aviva da imaju ogromnu podršku navijača, da se huk sa tribine uvek čuje. Ove sezone tog huka nema jer su tribine Pionira prazne, ali zato večeras od 20 časova i 30 minuta će ih dočekati oko 20.000 navijača Partizana.

"Ne znam da li mi verujete, ali ja, a i moji igrači su najviše uzbuđeni zbog te činjenice. Zbog navijača, ispunjenih tribina. Zbog toga se igra sport i zbog toga se takmičimo. Jedva čekamo da istrčimo na parket i budemo deo atmosfere o kojoj svi pričaju".

Morali smo malo i o očekivanjima pred sam meč.

"Mnogo toga se promenilo od tog prvog meča. Partizan ima neke nove igrače, ali ono što je i dalje isto je kvalitet. Posebno kada je u pitanju šut. Moraćemo posebno da se pripremimo za činjenicu da Partizan može da ima pet igrača koji šutiraju sa distance. Očekujem da naša odbrana od šuta bude ključ pobede".

Za kraj dotakli smo se još jedne veze... Trenerske veze Odeda Kataša i Željka Obradovića.

"Ha-ha-ha ... Šta da kažem o Željku? To je moj trener. To je šampion. Bilo je fantastično iskustvo kada sam igrao za njega u Panatinaikosu, bilo je i teških momenata, ali je to zaista na kraju bilo divno iskustvo. Naravno, njemu nisu potrebne moje pohvale, ali za mene on je veliki trener, svaki put kada ga sretnem mi je drago. Ispričamo se. Velika je čast što sada imam priliku da se nadmećem protiv njega, ali ono što želim da istaknem da je za mene Željko Obradović sjajna osoba, pa tek onda sjajan trener", završava Kataš razgovor za naš portal.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Bajern 81:81, posle produžetka 98:91

/Vilbekin 30 - Fransisko 21/

Panatinaikos - Monako 88:63

/Lesor 23 - Motiejunas 13/

Milano - Crvena zvezda 62:76

/Bortolani 14 - Giedraitis 22/

Real Madrid - Valensija 96:86

/Kampaco 19 - Dejvis 18/

Petak

18.30: (1,70) Anadolu Efes (15,0) Virtus Bolonja (2,40)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Žalgiris (4,70)

20.30: (1,80) Baskonija (15,0) Olimpijakos (2,25)

20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (16,0) Makabi (2,65)

21.00: (1,45) Asvel (16,0) Alba (3,20)

*** kvote su podložne promenama

akabi


tagovi

KK Makabi Tel AvivEvroligaKK PartizanOded Kataš

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara