Fakundo Kampaco protiv Zadra (©ABA League/Zadar/Zvonko Kucelin)
Fakundo Kampaco protiv Zadra (©ABA League/Zadar/Zvonko Kucelin)

Nije bilo lepo, ali je bilo dovoljno: Zvezda arhivirala Zadar i zakazala regionalni derbi u polufinalu

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.05.23. | 18:43

Crveno-beli uz čvrstu odbranu i precizne hice Markovića i Dobrića u finišu završili posao u četvrtfinalu ABA lige - sledi Budućnost

Ostavila je pauza od 10 dana danak, pa nisu košarkaši Crvene zvezde briljirali kao u prvom meču protiv Zadra (100:73). S druge strane, priterana uza zid, ekipa Danijela Jusupa je pružila daleko bolji otpor (pre svega defanzivno). Ipak, posle loše druge četvrtine, izabranici Duška Ivanovića su u drugom poluvremenu zaigrali agresivnije, angažovanije, zategli odbranu i uspostavili kontrolu. Bilo je štucanja u završnici, ali na kvalitet i iskustvo su crveno-beli priveli posao kraju i obezbedili plasman u polufinale ABA lige, gde će ukrstiti koplja sa ekipom podgoričke Budućnosti - 74:63.

Nije bilo pojedinaca u redovima Zvezde koji su se ukupnim učinkom posebno izdvojili. Ponovo je Ivanović rasporedio minutažu, ukazao priliku svim igračima iz protokola, pokušao još jednom da im održi takmičarski ritam zbog velikih pauza između utakmica. Nije Zvezda delovala impresivno kao na nekim prethodnim mečevima, ali je vezala 13. pobedu u oba takmičenja i nastavila da produžava najduži trijumfalni niz u sezoni, ispunila cilj i ostvarila plasman među četiri najbolje ekipe u regionalnom prvenstvu. Naknadno će biti određeni termini utakmica sa Podgoričanima (polufinale takođe na dve pobede).

Izabrane vesti

Na kraju je Luka Mitrović bio igrač utakmice sa 13 poena, pet skokova i dve asistencije, što mu je donelo indeks korisnosti 19. Fakundo Kampaco je dodao poen manje, sakupio je i šest skokova, četiri asistencije, ali i pet puta izgubio posed, što za Argentinca nije karakteristično (indeks 11). Dvocifren je bio još samo Filip Petrušev koji je odradio sasvim solidam posao sa 11 poena i šest skokova.

Stefan Marković je sakupio sedam poena, od kojih je šest došlo u ključnim trenucima utakmice. Kada je Zadar pretio da uvede meč u neizvestan finiš, iskusni plejmejker je pogodio dve trojke i trasirao svojoj ekipi put ka pobedi. Ognjen Dobrić je trojkom u poslednjem minutu stavio tačku, a ubeležio je devet poena i četiri skoka za indeks korisnosti 12.

U poraženom sastavu 17 poena, sedam skokova i pet asistencija MVP-a ABA lige, Luke Božića (indeks 26). Ispratili su ga samo Sani Čampara sa 15 i Huan Dejvis sa 11 poena.

---------------------------------------------------

ZADAR - CRVENA ZVEZDA 63:74

(12:19, 21:16, 11:18, 19:21)

Dvorana: Krešimir Ćosić (Zadar)

Sudije: Saša Pukl, Ilija Belošević, Mario Majkić

Zadar: Dejvis 11, Klarica, Sikirić, Žganec, Čampara 15, Matulina, Lakić 4, Drežnjak 7, Božić 17, Ramljak 6, Šantelj 3

Crvena zvezda: Vildoza 9, Lazarević, Kampaco 12, Mitrović 13, Lazić, Martin, Dobrić 9, Ilić, Nedović 7, Marković 7, Petrušev 11, Bentil 5

---------------------------------------------------

Tvrd početak utakmice u Zadru. Zvezda je bolje otvorila i posle pet minuta vodila 7:0. Domaćin je igrao prilično haotično u napadu, ali ni crveno-beli nisu briljirali na protivničkoj polovini, što je rezultiralo malim brojem poena. Podigli su Božić i Ramljak domaću ekipu, ali je odgovorio Nedović sa pet vezanih poena za tridesetak sekundi. Uspeo je Zadar da reaguje serijom 7:2, ali je tačku na uvodni kvartal trojkom stavio Ben Bentil - 19:12 za branioca trona.

Na krilima vrlo dobre igre Luke Mitrovića, Ivanovićeva ekipa je uvećala prednost i posle dva i po minuta igre u drugoj deonici vodila sa 13 razlike. Mirisalo je na još jednu rutinsku pobedu, a onda... Veliki pad u igri srpskog šampiona, koji Zadar koristi na najbolji mogući način. Ramljak je krađom i zakucavanjem u kontri pokrenuo hrvatski tim, potom nekarakteristična greška Kampaca koji poklanja loptu Čampari za lake poene. U tom trenutku serija Zadra bila je 8:0, ali nije domaćin tu stao. Vezali su Dejvis i Čampara pet poena, za izjednačenje. Petrušev je uspeo da trgne goste, da bi u poslednje minutu Luka Vildoza iznudio dva prekršaja i sa linije penala omogućio crveno-belima da prodišu i veliki odmor dočekaju u plusu - 35:33.

Povukli su početkom drugog poluvremena Kampaco i Dobrić, pa su košarkaši Zvezde ponovo uspeli da se odlepe. Nije Zadar dozvolio da razlika ode na dvocifren broj poena, ali bilo je evidentno da se domaćin ne snalazi u napadu (šest poena za sedam minuta). Probili su crveno-beli i dvocifrenu granicu na ulasku u poslednja tri minuta, preuzimali polako, ali sigurno konce igre, ali nisu Jusupovi izabranici dozvolili da se Ivanovićevi potpuno odlepe. Izostala su prava rešenja u napadu bez Kampaca na parketu, ali je odbrana i dalje odrađivala dobar posao, te se na poslednji odmor otišlo sa 53:44 u korist Crvene zvezde.

Držao se Zadar veoma dobro i u četvrtoj deonici. Ponovo je došlo i do opuštanja u Zvezdinim redovima u jednom trenutku, ali ovoga puta bez većih posledica. Kada su domaći košarkaši pretili da uvedu meč u neizvesnu završnicu, Stefan Marković je preuzeo odgovornost. Iskoristio je višak prostora i sa dve trojke u minut i po, praktično rešio pitanje pobednika u dvorani Krešimir Ćosić. Prvu je ubacio na 04:08 minuta do kraja za 64:55, drugu na 02:45 za 69:58. Tačku je i definitivno stavio trojkom na 34 sekunde do kraja Ognjen Dobrić, a ispostavio se da je postavio i konačan rezultat.

ABA LIGA (PLEJ-OF) - DRUGA UTAKMICA

Ponedeljak

Zadar - Crvena zvezda 63:74

/Božić 17 - Mitrović 13/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ZadarDuško IvanovićFakundo KampacoLuka MitrovićFilip PetruševLuka VildozaNemanja NedovićLuka Božić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara