Nikola Jokić i Denver - dve opcije za budućnost

Vreme čitanja: 2min | sre. 28.03.18. | 14:30

Nagetsi rizikuju da izgube svog franšiznog igrača već ovog leta... Tako je bar na papiru

Dugo američkim košarkaškim krugovima kruži priča o tome kada bi Nikola Jokić mogao da potpiše novi ugovor sa Denverom i koliki bi njegov iznos mogao da bude. Prema računicama specijalizovanih američkih sajtova srpski reprezentativac bi od Nagetsa mogao da dobije ugovor od blizu 150.000.000 dolara (tačno 146.000.000 dolara), što bi ga svrstalo u grupu najplaćenijih igrača u NBA ligi. Ipak, poslednje informacije govore da je uprava tima iz Kolorada spremna da rizikuje da izgubi Nikolu Jokića tokom predstojećeg leta.

Kako javlja portal The Athletic, pred Nikolom Jokićem i Denverom su dve opcije za budućnost. Denver ima mogućnost da na leto aktivira poslednju godinu Nikolinog ruki ugovora i ostavi ga na minimalnoj godišnjoj plati od svega 1.600.520 dolara, posle čega bi momak iz Sombora imao potpuno odrešene ruke da bira novu sredinu po svom izboru. To je, naravno, najopasnija varijanta za Denver.

Izabrane vesti

Druga mogućnost je opasna samo na papiru. Naime, klub bi na kraju ove sezone mogao da proglasi Jokića ograničenim slobodnim agentom, što znači da bi klubovi mogli da iznesu svoje ponude Nikoli kako bi ga ugrabili za poslednju godinu ugovora. Denver bi, po automatizmu, imao pravo da izjednači ponude drugih klubova i tako osigura Jokićev ostanak u četvrtoj godini. Da bi svi razumeli - Nikolinu platu u četvrtoj sezoni, odnosno u budućnosti mogli bi da odrede drugi klubovi. 

Gotovo je nemoguće zamisliti da bi Nikola Jokić mogao da napusti Denver, pre svega jer je viđen kao franšizni projekat Nagetsa i kao takav je od neprocenjivog značaja za klub. To, u praksi, znači sledeće - ako bi Denver Nikolu proglasio ograničenim slobodnim agentom, klub bi sačekao ponude zainteresovanih strana, sačekao najveću koju bi izjednačio i tako osigurao njegov ostanak. Bez obzira na kolika bi ta svota bila. Ono što je izuzetno važno jeste da Denver može da izjednači bilo koju ponudu drugih klubova za svog najboljeg igrača, bez obzira na stanje u seleri kepu (salary cap). S tim da bi u slučaju probijanja tog budžeta Denver morao da plati porez na luksuz. To je praksa za NBA klubove kada su u pitanju njihovi najvažniji igrači, što znači da Denveru ne bi bio problem da izjednači sve potencijalne ponude za Jokića

Tu se, naravno, postavlja pitanje - zašto bi Denver uradio tako nešto, a ne sačekao kraj sledeće sezone, ponudio Jokiću ugovor kakav zaslužuje i tako ga nagradi za sve što je postigao otkako je stigao u najjaču košarkašku ligu sveta? Nesumnjivo - Denverov je prvi igrač.

Odgovor bismo mogli da dobijemo uskoro. 

Foto: Action Images


tagovi

Nikola JokićDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara