"LUČIĆ I PEŠAKOVIĆ (ARHIVA)"
"LUČIĆ I PEŠAKOVIĆ (ARHIVA)"

Nikola Pešaković: Partizan nije završena priča!

Vreme čitanja: 4min | uto. 03.02.15. | 13:23

„Sledeći rival je Olimpijakos, a mi smo jedina ekipa koja je dobila lidera lige. Olimpijakos smo savladali sa poenom razlike, a sada će biti teško da napravimo sličan podvig. Ipak, nećemo se predavati pred najboljim timom Grčke, trudićemo se da ostavimo što bolji utisak“.

LUČIĆ I PEŠAKOVIĆ (ARHIVA)Prvi susret sa košarkom imao je sa sedam godina u čačanskom Borcu. Prošao je koz sve mlađe kategorije kluba, stigao do seniorskog sastava za koji je nastupao dve godine. Dobre partije Nikole Pešakovića, u prvom timu Borca, bile su preporuka da usledi poziv iz Partizana. Sa „crno-belima“ se družio godinu i po dana, ali je imao peh da se povredi i ode na operaciju prednjih ukrštenih ligamenata. To mu je bio najteži period u karijeri. Ipak, na sreću, oporavak je dobro protekao, vratio se u Borac, a zatim jednu sezonu proveo je u Vojvodini. Potom je shvatio da mu je potrebna veća minutaža, za potpuni povratak u formu, i ponovo se obreo u dvorani kraj Morave. Procena je bila dobra jer je posle sezone u Borcu usledio poziv iz Grčke i pao je dogovor da karijeru nastavi u Kifisiji.

„Klub je osnovan 1994. godine, dakle radi se o mladom timu. Kifisija je bogatiji deo Atine, nešto poput beogradskog Dedinja sa velelepnim kućama.  Klub je finansijski stabilan jer je predsednik vlasnik fabrike koja proizvodi specijalne kablove. Ekipa je od najnižeg ranga stigla do elite. Prošlu premijernu sezonu u prvoj ligi tim je završio na petom mestu, a slične ambicije su i za ovu godinu“, kaže za MOZZART SPORT Nikola Pešaković.

Izabrane vesti

Bivši igrač Borca ističe da u Kifisiji vlada porodično raspoloženje.
„Sadašnji trener je uveo klub u elitni rang, predsednik je u klubu duži niz godina, menadžer i tim menadžer su bivši igrači Kifisije. Novajlije se brzo i lako uklapaju upravo zbog prisne atmosfere“.

Čelnici Kifisije su Pešakovića pratili dok je igrao Superligu sa Borcem i usledio je poziv za saradnju.
„Menadžer mi je rekao da su me gledali izvesno vreme, pratili su me u B reprezentaciji Srbije, na turniru u Kini, usledio je razgovor sa trenerom i potom je pao dogovor o saradnji“.

U grčkim klubovima maksimalan broj angažovanih stranaca je šest. Tako i Kifisija ima, pored Pešakovića, još petoricu stranaca.
„Ovde su trojica Amerikanaca Kejd Dejvis, Tišvan Abot i Ksavijer Silas, dvojica Srba Uroš Duvnjak i ja i jedan Crnogorac Petar Popović. Bio je i sin Patrika Juinga, ali je otpušten“.

Kad je prvenstvo u pitanju odigrane su utakmice prvog kola drugog kruga takmičenja.
„Izgubili smo šest poena razlike od Panatinaikosa. Obe utakmice su bile egal. Sledeći rival je Olimpijakos, a mi smo jedina ekipa koja je dobila lidera lige. Olimpijakos smo savladali sa poenom razlike, a sada će biti teško da napravimo sličan podvig. Ipak, nećemo se predavati pred najboljim timom Grčke, trudićemo se da ostavimo što bolji utisak“.

PEŠAKOVIĆ U NAPADUPešaković ističe da Panatinaikos i Olimpijakos svoje utakmice igraju nedeljom i ponedeljkom.

„Liga im je naklonjena, tačnije izlazi im u susret kako bi imali više vremena da se spreme za Evroligu. Inače, takmičenje je dobro organizovano, sponzori lige su kompanije koje priređuju igre na sreću. Svaka utakmica se može pogledati na specijalizovanom televizijskom kanalu. Takođe elektronski i štampani mediji odlično odrađuju posao. Svaki klub ima svoju dvoranu koje nisu preterano velike, osim dvorana najvećih klubova. Naša hala prima oko 1 000 posetilaca, imamo teretanu i atletsku stazu, dakle optimalne uslove za rad. Domaći teren ne garantuje pobedu, evo mi smo izgubili tri meča kod kuće. Suđenje je prilično dobro. Grčki treneri puno pažnje posvećuju taktici, a Željko i Duda su ostavili dubok trag“.

Kifisija se sa 20 bodova nalazi na osmoj poziciji.
„Naš zadatak je da izbegnemo sedmu i osmu poziciju. Počeli smo dobro sezonu, ali smo ušli u seriju slabijih rezultata. Izgubili smo neke utakmice na jednu loptu, jednostavno nismo imali dovoljno sreće. Cilj je da budemo peti ili šesti jer je teško ugroziti PAOK i AEK“.

Ekonomska kriza, koja je zahvatila Grčku, ne utiče preterano na finansije Kifisije.
„Pre desetak godina grčka liga je bila jedna od jačih u Evropi. Kifisija trenutno nema finansijskih problema, ali nemam uvid u budžet kluba“.

Nekadašnji igrač Partizana navikao se na život u Grčkoj.
„Od prvog trenutka odlično sam primljen, ovde je i moja devojka što mi puno znači. Mentalitet Grka je sličan našem, cene su za nijansu više, a klima je znatno bolja od naše. Slobodno vreme provodim na najbolji način, pogledam neke utakmice, Evroligu kao recimo sad Olimpijakos i CSKA, pratim filmove i izlazim sa devojkom i drugovima iz ekipe“.

Pešaković je sa Kifisijom parafirao ugovor na dve godine.
„Tačnije jedan plus jedan, ali već su mi nagovestili da ostajem i sledeće sezone.”

Grci vole trenere i igrače iz Srbije.
„ Od Srba se izdvaja Vlade Janković sin Bobana Jankovića, ali on ima grčke papire. U Kifisiji viđam i Peđu Stojakovića koji živi na relaciji Kifisija, Solun, SAD“.

Pouzdani bek stiže da isprati dešavanja u svojim bivšim klubovima Borcu i Partizanu.
„Borcu čestitam na pobedi protiv Tamiša, a Partizan gledam na raznim sajtovima. Takođe, čujem se sa bivšim saigračima i potpuno sam u toku. Drago mi je zbog rezultata koje postižu Zvezda i Metalac u ABA ligi“.

Pešaković se nada da će se jednog dana vratiti u Partizan.
„Povreda me je omela da ostavim neki dublji trag u Partizanu. Prvi put mi je Vlade Jovanović davao šansu na treninzima i utakmicama, ali je povreda učinila svoje. Da nije bilo peha sa povredom mislim da bih izborio solidnu minutažu i zaigrao Evroligu. Partizan za mene nije završena priča“, zaključio je Pešaković.

PIŠE: Đurđe Mečanin
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

(FOTO: MN Press)


tagovi

FK PartizanNikola PešakovićKifisijaGrčka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara