O specijalnoj pozivnici Evrolige...

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.04.19. | 10:14

I šansama Partizana ovog 16. aprila, na dan kada je Aleksandar Đorđević dao onu čuvenu trojku u Istanbulu 1992. godine

Valensija je sinoć dobila Albu sa 89:63 i tako dominantno stigla do titule u Evrokupu. Zasluženo, jer se i tokom sezone videlo da je to najbolji tim u takmičenju. S punim pravom su Slepi miševi obezbedili mesto u Evroligi sledeće sezone i tako su otklonili jednu dilemu. Međutim, doneli su drugu. A ona se zove: specijalna pozivnica. 

S obzirom na to da Španija ne može da ima pet učesnika, a već sada se zna da će u sledećoj sezoni igrati Real Madrid, Barselona, Baskonija i Valensija, to jedno mesto koje sledi ACB ligi će se distribuirati na neki drugi klub. Samo je pitanje od milion evra - na koga? Taj odgovor verovatno ni Đordi Bertomeu ne zna u ovom momentu, ali možemo da analiziramo trenutno stanje na terenu.

Izabrane vesti

Znamo već, to smo naučili, da Evroliga pre svega tržište, ekonomiju, interes, novac, marketing... Njoj je važno da se tržište širi. Za to specijalna pozivnica i služi. Jedino što o njoj znamo zasad jeste da će se o poslednjem učesniku Evrolige znati najranije 11. jula.
"Ako Valensija, kao španski tim, osvoji Evrokup nećemo imati više od četiri tima iz Španije u Evroligi. U tom slučaju ćemo imati 'vajld kard' i videćemo kome bismo mogli da ga dodelimo. Naravno, ukoliko se to dogodi, pozivnica ne bi bila gotova dok se ne završe sva domaća takmičenja. Nećemo moći da odlučimo pre 11. jula. Sigurno ćemo doneti pravu odluku baziranu na dosta faktora. Berlin, Pariz, London su neke od destinacija na koje ćemo pre ili kasnije morati da obratimo pažnju, naravno uz nivo stabilnosti i sazrevanja tih tržišta. Postoji još interesantnih gradova poput Rima, Torina i još nekih koji mogu da budu pridodati. Istina, nema previše gradova koji bi mogli da se nađu na toj listi", rekao je nedavno Bertomeu.

Poznato je i da se Partizan nada toj pozivnici, što su crno-beli istakli posle izgubljene majstorice u polufinalu ABA lige. I sigurno je da će crno-beli učiniti sve da je dobiju. Ako gledamo istorijski, sportski, iz ugla popularnosti, veličine kluba i broja navijača, svakako da Partizan zaslužuje tu kartu. Radi se o učesniku Fajnal fora pre devet godina, osvajaču Evrolige na današnji dan, 16. aprila 1992. godine kada je Aleksandar Đorđević dao onu trojku u Istanbulu koja će se pamtiti za vjek i vjekova. Ali pitanje je kako na sve to gledaju u Evroligi. Partizan ima adute, ima ljude koji bi mogli da poguraju priču poput recimo Željka Obradovića, ali sve je to i dalje vrlo daleko iako postoje pozitivne vibracije kod pojedinih evroligaša. Crno-beli su za ovu sezonu dobili specijalnu pozivnicu za Evrokup čime se aktuelna uprava crno-belih pokazala kao kadra za takve stvari. Međutim, Evroliga će biti značajno veći zalogaj. Partizan je i ranije zaslužio A licencu svojim fenomenalnim rezultatima pa je nije dobio, a ispred njega je Evroliga izabrala Prokom (?!) 2010. godine. Sada se bivši prvak Evrope i višestruki učesnik Fajnal fora nada pozivu za sledeću sezonu.

Partizanu verovatno u ovom smislu ne bi odgovaralo da Zvezda ode u Evroligu kao šampion ABA lige jer bi onda kao crno-beli drugi klub iz istog grada tražio pozivnicu, a to se ne može podvesti pod "širenje tržišta". Zapravo, ako bi ABA liga kao liga dobila specijalnu pozivnicu, postavlja se pitanje zašto bi je Partizan dobio pre poraženog finaliste (Budućnost ili Zvezda) koji je otišao korak dalje u takmičarskom smislu?

Takođe, zašto bi Partizan, ili neki drugi klub, dobio pre pozivnicu od Albe koja je poražena u finalu Evrokupa, ako se taj isti klub iz Berlina ne plasira u Evroligu kroz domaće takmičenje (ako ne osvoji ili bude druga iza Bajerna)? Već je Evroliga najavila od sledeće sezone da će i finalista i pobednik Evrokupa u Evroligu. S te tačke gledišta, Alba bi mogla da bude početak priče sa specijalnom pozivnicom. Na kraju, da li bi Partizan finansijski uspeo da ispuni sve zahteve Evrolige, pre svega onaj zahtev vezan za obavezan budžet kluba, a pominje se da je najmanja potrebna cifra 5.400.000 evra, što je vrlo visoka svota za naše uslove.

O mogućnosti da ABA liga dobije pozivnicu govorio je poznati košarkaški menadžer Miško Ražnatović.
"ABA liga definitivno zaslužuje još jedno mesto u Evroligi. Mnogo sam se bavio time, jer je to od značaja za moj posao i nema mnogo sredina koje više zaslužuju vajld kard. Mislim da postoji ozbiljna šansa da neko iz ABA lige dobije to i da sledeće godine regionalna liga ima dva predstavnika. Mislim da se mnogo napora ulaže u to", rekao je Ražnatović na predavanju na Ekonomskom fakultetu i tako je podgrejao nade i crno-belima, ali i budućem poraženom iz finala Jadrana koje je u toku.

Očigledno ćemo morati da sečekamo kraj svih takmičenja, pa će se u tom momentu doneti odluka. Do tada je na klubovima da probaju da se izbore. Kako Zvezda ima 2:0 u finalu i deluje da je blizu plasmana u Evroligu, sada je u fokusu Partizanova pozicija u toj borbi. Šansa postoji, a koliko je velika, to je pitanje. Crno-belima predstoji borba na svim frontovima ukoliko žele da se dokopaju specijalne pozivnice. Mnogo će biti zainteresovanih klubova, pa se sada borba sa parketa prenosi na neke druge terene gde vladaju drugačija pravila.

Evroliga će od sledeće sezone imati 18 klubova umesto dosadašnjih. Od toga Fenerbahče, CSKA, Real Madrid, Barselona, Anadolu Efes, Makabi, Baskonija, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris i Olimpija Milano imaju dugoročne A licence, a od sledeće sezone tu će biti i Bajern i Asvel, te Valensija kao osvajač Evrokupa. Dakle, ostaju još četiri prazna mesta. Jedno ide šampionu ABA lige, jedno prvaku Nemačke (ili finalisti ako osvoji Bajern), a jedno šampionu VTB lige, odnosno najboljem klubu u ligi, a da to nije CSKA iz Moskve.  Na kraju, poslednji 18. učesnik će biti pozvan u Evroligu.

Na kraju, odgovor na pitanje zašto su Bajern i Asvel automatski u Evroligi sledeće sezone?
"Pre tri, četiri godine smo kao potencijalna tržišta identifikovali Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju. Od tada smo želeli da stvorimo stabilno prisustvo nekog tima iz jedne od tih država u našem sistemu. Odlučili smo da proširimo ligu na 18 klubova i pored Bajerna je vajld kard dobio i Asvel. Što se Nemačke tiče, Bajern je tim koji je bio za nijansu ispred ostalih ekipa i zbog toga smo doneli takvu odluku. Naravno, Berlin je takođe tržište koje je dobro i Alba je jedan od timova u našem fokusu za budućnost", rekao je Bertomeu.

Borba je tek počela...

Foto: Shutterstock


tagovi

Đordi Bertomeu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara