Kolo sreće se u ABA ligi uvek okreće
Kolo sreće se u ABA ligi uvek okreće

Od danas do sutra...

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.10.18. | 10:21

Posle nepunih pet kola ABA lige dva od četiri glavna favorita promenili trenere, a najavljeni su i odlasci pojedinih igrača... Ko bi rekao da će se toliko toga promeniti za samo mesec dana

Bio je 28. septembar, dan kada je počela sezona 2018/2019 ABA lige. Na našem sajtu ste kao što ste i navikli, mogli da čitate najavu takmičenja, predstavljanje timova, igrača, trenera, ko je došao, a ko otišao iz 12 klubova, kao i to kakve su filozofije bile četiri najveća favorita za titulu. Crvena zvezda, Budućnost, Partizan i Cedevita su predstavljeni kao najveći favoriti da dođu do titule ABA lige. I danas, 28. oktobra, samo nepunih pet kola kasnije (!), tačno u dan - mesec dana kasnije, imamo velike promene u dva od ta četiri kluba.

Partizan i Cedevita, dva od četiri glavna favorita, promenili su trenere i stručni štab, dok su najavljene i promene u igračkom kadru Cedevite i Budućnosti. Možda tu i ne bude kraj...

Izabrane vesti

Hajde da nas ne začudi što je Zadar, uz dužno poštovanje, već na početku sezone promenio trenera. Ili što neki, uslovno rečeno slabiji timovi, imaju probleme. Međutim, Cedevita i Partizan su ušli u sezonu kao dva projekta za budućnost, bližu ili dalju. Cedevita kao tim sa dosta novca koji je doveo Sita Alonsa (bivšeg trenera Barselone) i mnogo stranaca, i Partizan koji je želeo da da šansu mladom trener Nenadu Čanku (osvajaču Kupa Srbije iz prošle sezone) da izgradi tim od mladih igrača Partizana pojačanim ne tako iskusnim, ali potencijalno dobrim strancima.

I sve se to urušilo samo za mesec dana... Možda ne možemo da kažemo da se u našoj balkanskoj košarci živi od danas do sutra, ali od meseca do meseca bi možda mogla da bude prava formulacija.

Cedevita je prva potegla. Vlasnik Emil Tedeski uručio je otkaz dosadašnjem treneru Situ Alonsu, a tim je preuzeo Slaven Rimac. U međuvremenu je zvanično i potvrđeno da su klub napustili i dosadašnji direktor Matej Mamić, umesto koga je stigao bivši trener Cedevite Veljko Mršić, a sa mesta predsednika kluba povukao se i Mladen Veber. Umesto njega Emil Tedeski biće i vlasnik i predsednik kluba, kako je najavljeno...

Navodno, s dolaskom Slavena Rimca doći će i do određenih promena u rosteru Cedevite. Klub će najverovatnije napustiti Džoš Maget i Eldžin Kuk, a Rimac će izvršiti svojevrsnu fuziju dva tima Cedevite (dosad su bila dva odvojena sastava - jedan za ABA i Evrokup, jedan za hrvatsko prvenstvo) i probraće ono najbolje što ima kako bi nastavio sezonu. Najavljeno je i da bi Džejkob Pulen mogao da se vrati u ovaj tim. Dakle, od Sita Alonsa i gomile stranaca, došli smo do Rimca i Pulena.

Za mesec dana.

O stanju u Partizanu smo već pisali. Čanak je bivši trener, otišao je i pomoćnik Milan Minić, sada se čeka novi trener i stručni štab. Na pol-poziciji je Andrea Trinkjeri, ali on ima ponude iz Rusije i Španije. Čeka se rapslet. Pored njega kao opcija je i Aleksandar Kesar. Ko god da dođe, neko od njih dvojice ili neko treći, biće to velika promena u odnosu na Čanka. A ona je stigla, opet, posle samo mesec dana...

Dalje, pređimo na Budućnost.

Plavi su ovoga leta pravili ekipu za Evroligu, euforija je bila na vrhuncu. U redove Podgoričana je stigao veliki broj stranaca. Plavi dobro guraju u ABA ligi gde imaju skor 3-1, ali u Evroligi im baš ne ide i tamo nemaju pobedu. To je povuklo dodatne priče oko tima, a već se u tamošnjim medijima pojavilo nezadovoljstvo igrama Erla Klarka, kao i informacija da bi Eron Kraft mogao da napusti ekipu. Uz to, kao dodatak, strani mediji pišu da je Brendon Pol, bivši igrač San Antonija, dobio ponudu Budućnosti i da bira između tog kluba i odlaska u Kinu. Iz Budućnosti su najavili da rezova neće biti čak iako taj tim bude poražen od Cedevite večeras od 19 časova u Zagrebu te da "veliki klubovi ne prave rezove na početku sezone". Videćemo kakvi će rezultati Budućnosti biti u bliskoj budućnosti. Posebno će pod lupom biti stranci.

Pomenimo i Crvenu zvezdu. Milana Tomić je ovoga leta seo na klupu i dobio praktično poptuno novi tim koji je morao da gradi od temelja. Zvezda je odlilno počela prvenstvo i ima samo jedan poraz (od Breše u Evrokupu). Za sada je to jedini klub od prva četiri favorita u kome nije bilo priča o odlascima i dolascima, naravno najviše zahvaljujući dobrim rezultatima, što ne mora da znači da takvih priča neće biti. Verovatnije je da hoće, nego da neće. Doselekcija je uvek opcija u šta smo se uverili prethodnih sezona, posebno što bi Zvezda mogla da bude jača na pozicijama jedan i četiri, a o čemu smo već više puta pisali.

Na kraju - da li sve ovo pomenuto došlo kao posledica manjka strategije, i još većeg manjka novca u ABA ligi? Da li je samo posledica loših rezultata? Manjka struke? Manjka sistematičnog rada ili kvaliteta igrača? Ili jednostavno trend u današnjoj košarci? Pitanje kola sreće koje se stalno okreće?

Možda je jedno od navedenog, možda nešto deseto, a najverovatnije od svega po malo... 

ABA - 5. KOLO

Petak

Igokea - Krka 91:73
/Zubčić 20 - Cinac 13/

Partizan - Zadar 85:95
/Janković 19 - Božić 27/

Subota

Olimpija - Cibona 78:80 (posle produžetka)
/Begić 17 - Rejli Ros 20/
FMP - Crvena zvezda 72:81
/Apić 22 - Faje 18/

Nedelja

19.00: (1,90) Cedevita (13,5) Budućnost (2,05)
21.00: (1,45) Mornar (15,0) Mega (3,05)

*** kvote su podložne promenama

 


tagovi

Aleksandar DžikićMilan TomićSlaven RimacSito Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara