Opet drama sa Britancima, mladi košarkaši izgubili posle produžetka

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.07.19. | 18:25

Đorđe Pažin i Aleksa Marković imali šansu da meč odvedu i u drugi produžetak

Velika Britanija je i ovoga puta predstavljala ogroman problem za mlade srpske košarkaše. Mnogi su po glavi premotavali onu utakmicu sa Evrobasketa za igrače do 20 godina od pre sedam dana, kada je Srbija pala protiv ove selekcije u osmini finala i pribojavali su se istog epiloga i kada su na teren istrčali dve godine mlađi košarkaši. Nažalost, to se ponovo desilo, ali Srbija i dalje ima šansu da pobedom protiv Turske dođe do prvog mesta u grupi, 87:85.

Kao i na meču protiv Nemačke, tokom prve četvrtine videli smo opipavanje snaga i nijedna reprezentacija se nije zaletala napred. Srbija je do poena uglavnom dolazila iz reketa preko Alekse Markovića, košarkaša Mege, te Alekseja Pokuševskog, koji je nosio dres Olimpijakosa, a Britanci su odgovorili na sličan način. Rival srpskog sastava je pokušao da postigne koš sa distance u 11 navrata, a nije uspeo nijendom, što dovoljno govori o tome koliko ih šut „nije hteo“. Nakon prvih deset minuta, Srbija je vodila rezultatom 16:14.

Izabrane vesti

Kompanija Mozzart je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

U drugoj četvrtini, Srbija je prva uhvatila zalet, pre svega zahvaljujući raspoloženom Aleksi Markoviću i vrlo brzo je došla do šest poena prednosti. Ipak, napad je nakon toga naprasno stao i selektor Slobodan Klipa morao je da posegne za izmenama. U igru je ponovo ušao Aleksej Pokuševski, koji je uz Marka Andrića, takođe košarkaša Mege, zaustavio kola koja su krenula nizbrdo. U drugom delu ove deonice, reč su preuzeli Aleksej Pokuševski i Đorđe Pažin, košarkaš crno-belih koji je juče bio fenomenalan protiv Nemačke. Prednost je iz minuta u minut rasla, pa je na poluvremenu Srbija vodila rezultatom 39:31.

Britanci se ipak nisu tako lako dali i kako je treća četvrtina odmicala, uspevali su sve više da se rezultatski približe reprezentaciji Srbije. Napad je koliko-toliko dobro funkcionisao, ali je bilo dosta problema u odbrani, što je Velika Britanija uspela da iskoristi i da pred poslednjih deset minuta igre i dalje ima aktivan rezultat. Srbija je imala šest poena prednosti, 57:51.

U poslednjoj četvrtini krenulo je sasvim solidno, no u poslednjih pet minuta desio se veliki pad koncentracije u redovima Srbije. Ipak, koševima Aleksandra Langovića i Đorđa Pažina, Srbija je pred poslednja tri minuta došla do pet poena prednosti i delovalo je da će ipak nešto mirnije ući u završnicu. No, tako nisu mislili Britanci, koji su za svega minut igre vezali šest poena i po prvi put poveli još od prve četvrtine. Uzvratila je Srbija trojkom Lazara Vasića za prednost od dva poena, ali je Britanija ekspresno vratila u egal sa linije za slobodna bacanja.

Marko Andrić

Aleksa Marković je sa linije za slobodna bacanja ponovo odveo Srbiju na "plus dva" na 35 sekundi do kraja, ali Evboumvan je ponovo poravnao 14 sekundi kasnije, te je Srbija imala napad za pobedu. Pokušao je Đorđe Pažin da donese našem sastavu pobedu šutem za tri poena, ali je bio neprecizan i otišlo se u dodatnih pet minuta.

Produžetak Srbija nije najbolje otvorila. Britanija je brzo otišla na plus šest i odmah se videlo da se srpski košarkaši nalaze u velikom problemu. Selektor Slobodan Klipa odmah je zatražio tajmaut, kako bi prekinuo nalet rivala. I on je urodio plodom, Lazar Vasić i Đorđe Pažin napravili su mini-seriju od 5:0 i Srbija je vrlo blizu bila na samo bod zaostatka od rivala. Ušlo se u nervoznu završnicu, Srbija je imala 17 sekundi za poslednji napad i zaostatak od dva poena. Na šut se ponovo odlučio Đorđe Pažin i to sa distance, bio je neprecizan. Aleksa Marković je došao do ofanzivnog skoka, šutirao preko tri igrača Britanije, ali nažalost neprecizno i Srbija je poražena rezultatom 87:85.

Najbolju partiju u redovima Srbije pružili su Aleksej Pokuševski sa 12 poena uz dvojac iz Mege koji su činili Aleksa Marković sa 14 poena, kao i Aleksandar Langović sa 11 poena. Košarkaš Olimpijakosa je ponovo imao dabl-dabl učinak, jer je došao i do 10 skokova. Dvocifreni su bili i Đorđe Pažin sa 14 poena i Lazar Vasić sa 12 poena. Kod Britanaca, Džošua Uduje je predvodio navalu sa čak 22 ubačena poena, dok je Tosan Evbuomvan ubacio 18, a Tomiva Sulejman 17 poena.

Srbiju sutra očekuje duel protiv Turske, dok Velika Britanija igra protiv reprezentacije Nemačke.


SRBIJA – VELIKA BRITANIJA 85:87

Arena: „Nea Jonija“, Volos
Gledalaca: 50
Sudije: Jorgos Pursanidis (Grčka), Oskars Lučis (Letonija), Arno Kom Njilo (Kamerun)

Srbija: Andrić 2, Đorđević 2, Langović 11, Pažin 14, Pokuševski 12, Karapandžić 2, Manojlović 4, Marković 14, Mašić 6, Pavićević 6, Skobalj, Vasić 12
Velika Britanija: Čajv 12, Evbuomvan 18, Prajs 7, Sulejman 17, Uduje 22, Eze 4, Fini 3, Vilijams 2, Grant, Hildret, Hjuz 2, Okros

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Eurobasket U18


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara