Oslabljeni Crnogorci u Ukrajini, Španija dobija novog Rubija

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.02.19. | 12:06

Đetići bez Barovića, Ivanovića i Barovića u Ukrajini. Karlos Alosen, rođen 2000. godine, mogao bi da debituje za podmlađenu Furiju u Letoniji

Veoma interesantan rasplet nas očekuje u Grupi I evropskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini. Večeras su na programu tri meča koja bi mogla da nam dosta toga razreše pred poslednje kolo koje je na programu u ponedeljak. Turska u Ankari igra protiv Slovenije, Ukrajina će na svom terenu dočekati Crnu Goru, dok će Španija gostovati u Letoniji.

Od samog starta kvalifikacija, mnoge reprezentacije su se žalile na odsustvo ključnih igrača u svojim redovima. Pošto su se prozori odvijali paralelno sa takmičenjima u Evroligi i NBA ligi, nosioci uglavnom nisu mogli ni da razmišljaju o oblačenju nacionalnog dresa. To se najbolje osetilo sinoć u reprezentaciji Srbije koja je nenadano izgubila od selekcije Estonije, a problema sa sastavom će večeras imati i naše južne komšije. Ruže, međutim, ne cvetaju ni u Letoniji i Španiji koje će na teren izvesti većinu košarkaša koji igraju u domaćem prvenstvu.

Izabrane vesti

Da krenemo od meča između Crne Gore i Ukrajine - Đetići trenutno drže pol-poziciju u borbi za poslednje mesto koje vodi na šampionat planete. Večeras će morati dodatno da zbiju redove, pošto se na parketu neće naći Nikola Ivanović, kao ni Ognjen Čarapić, a u poslednjem trenutku otpao je Filip Barović umesto koga je naknadno pozvan Sead Šehović. Upravo je Ivanović u prvom međusobnom okršaju ove dve reprezentacije bio najbolji igrač na terenu, pa će se sigurno osetiti njegov nedostatak u igri Crnogoraca.

Komšijama bi jedna pobeda mogla da bude dovoljna za istorijski plasman na Svetsko prvenstvo, a za to će se najviše pitati Bojan Dubljević i Nemanja Vraneš, te naturalizovani Derik Nidam

S druge strane, tim sa istoka Starog kontinenta će morati žestoko da uđe u utakmicu, jer im čak i pobeda sa šest ili manje poena razlike gasi nadu da bi mogli da se dokopaju poslednje ulaznice za SP. Najzanimljiviji duel očekuje nas pod obručima, s obzirom da će Ukrajinci imati pomoć Barseloninog centra Artema Pustovija.

Drugi meč u ovoj grupi se igra u Rigi, gde će Letonija dočekati Španiju. Tim sa Iberijskog poluostrva je doleteo u glavni grad baltičke zemlje sa dosta nepoznanica, što je i bilo očekivano, jer je već obezbedio plasman na završni turnir u Kini.

Letonija je takođe maksimalno promešala karte. Arnis Vercvargas će od poznatijih imena računati samo na dvojicu Janisa - Blumsa i Meijerša. U timu se, nalazi najviše igrača iz Rige i Ventspilsa.

Serđo Skariolo će možda priliku dati mladom 18-godišnjem Karlosu Alosenu, koji bi mogao da postane najmlađi debitant u dresu Španije još od Rikija Rubija, koji je istrčao na teren na Olimpijskim igrama u Pekingu sa svega 17 godina.

Za kraj, tu je i duel između Turske i Slovenije - na prvi pogled deluje da on nema apsolutno nikakav rezultatski značaj. Ukrajina, međutim, drži pesnice da će Turci odneti pobedu, jer je to još jedan u nizu uslova koji bi morao da bude ispunjen kako bi Ukrajinci i dalje mogli da se nadaju plasmanu na planetarnu smotru.

Evropski šampion je najveće razočaranje ovih kvalifikacija - zakucan je za dno svoje grupe i tražiće iskupljenje protiv Turske koja je već obezbedila plasman na završni turnir. Slovenci će za meč u Ankari imati svega 11 igrača u timu i neće moći da računaju na Vlatka Čančara i Žigu Dimeca. Jasno je onda zbog čega su Turci favoriti da odnesu pobedu na ovom meču…

Sezona se bliži kraju, ali bi igrači morali da nađu poslednji atom snage i pošalju svoje selekcije na Mundobasket. Navijači to očekuju. Ostaje samo da vidimo ko će se najbolje snaći...

KVALIFIKACIJE ZA SP (EVROPA) - 11. KOLO

Petak
17.00: (1,15) Turska (20,0) Slovenija (6,00)
18.00: (2,55) Ukrajina (14,5) Crna Gora (1,60)
18.00: (3,05) Hrvatska (15,0) Poljska (1,45)
18.30: (1,55) Letonija (14,5) Španija (2,70)
20.00: (3,50) Holandija (16,0) Litvanija (1,35)
20.15: (1,15) Italija (20,0) Mađarska (6,00)

* Kvote su podložne promenama 

PIŠE: Srđan Todorović

FOTO: FIBA


tagovi

Mundobasket 2019sportsko klađenjeSerđo Skariolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara