Ovo je Srbija! Micić lider, Todorović i Milosavljević udarna sila, a Milutinov toliko čekano osveženje

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.06.18. | 18:45

I Boban Marjanović ostavio dobar utisak, upisao čak i trojku! Solidni Jelovac i Simonović. Gruzija je prošlost, isto ovako i na Nemačku

Dani mnogobrojnih analiza svega što je Srbija pokazala na ovogodišnjem Mundijalu bar nakratko zamenjeni su uživanjem u košarkaškim čarolijama Aleksandra Đorđevića i njegovih komandosa! I to, kakve li sreće, baš u danu odmora od najvećih majstora svetskog fudbala.

Gorki ukus nezadovoljstva zbog rezultata u Rusiji bar malo je sprala košarkaška reprezentacija Srbije na gostovanju u Tbilisiju posle više nego kvalitetnog izdanja protiv Gruzije i rutinske pobede rezultatom 87:50 (18:11, 19:7, 23:18, 27:14). Kako je Srbija izgledala ovog popodneva možda najbolje pokazuje i to da je Boban Marjanović uz sasvim solidnu rolu upisao čak i prvu reprezentativnu trojku u takmičarskim mečevima. 

Izabrane vesti


GRUZIJA - SRBIJA 50:87
/11:18, 7:19, 18:23, 14:27/

Gruzija: Andronikašvili 4, Bojsa -, Cincadze 4, Šermadini 4, Sanadze 2, Mekfaden 18, Čočua -, Berišvili 3, Bokolišvili -, Šengelija 13 (8sk), Mamukelašvili -.

Srbija: Simonović 6, Jelovac 6, Milosavljević 15, Milutinov 8, Todorović 24, Micić 11, Đoković 2, Avramović  -, Dobrić 2, Gagić -, Peno -, Marjanović 13.


Istina, protivnik nije bio najviše klase, ali Srbija je odigrala svetski! Smireno, energično, borbeno, atraktivno, zrelo. Još bi veće zadovoljstvo bilo da se do konačnog cilja stiglo uz manji energetski utrošak i više opcija. Zbog povreda svoje minute nisu dobili Aleksa AvramovićĐorđe Gagić, dok su Ilija Đoković i Ognjen Dobrić šansu dobili tek u finišu.

Nije to, opet, predstavljalo veći problem. Aleksandar Đorđević je poslao silu koju Gruzija nije znala, mogla, a ni umela da zaustavi. Uz pravu, doduše opet prinudnu kombinaciju igrača, selektor Đorđević i njegovi saradanici okupili su tim koji ne bi trebalo da se plaši nikoga, čak ni Nemačke! Pravi miks iskustva i mladosti, te nekoliko manjih grupa igrača koji zajedno imaju ozbiljnije vreme na parketu. Rezultat je odmah bio vidljiv. 

Sve je praktično bilo rešeno u prvom delu utakmice, kada je Srbija pokazala ozbiljan nivo borbene gotovosti u odbrani, protivniku dozvolila samo sedam koševa i već na velikom odmoru imala čak 19 poena viška (37:18). Videlo se da srpski košarkaši imaju veliku želju da domaćinu odmah pokažu ko je gazda na parketu i opravdaju ulogu apsolutnog favorita. Tako je i bilo.

Tim koji je nastupao u Gruziji

Orlovi su predanim rešavanjem defanzivnih zadataka naterali Gruziju na čak devet praznih minuta i gotovo uzaludni niz ispaljenih hitaca sa distance, pošto su najvećim delom to bili ćorci! Tačnije, svega 2/18 u uvodne dve četvrtine. Srbija je ekspresno spustila rampu u reketu i onemogućila Gruziju da stigne do lakih poena. Dvojica najboljih igrača Toko Šengelija i Tadus Mekfaden postigli su najveći deo poena, ali su bili ograničeni na svega 11 koševa u prvom delu. Koliko je Srbija energično igrala odbranu govori i to da je ostatak Gruzije u prvom poluvremenu imao tek sedam poena (evroligaški centar Gjorgi Šermadini samo dva), a da je domaćem sastavu bilo izuzetno teško da dođe do lopte u reketu pokazale su svega dve uhvaćene lopte u napadu. Na kraju utakmice Mekfaden je imao 18, a Šengelija 13 poena. Ostali - daleko manje. 

Sa ovakvim raspletom već u ranoj fazi utakmice selektor Aleksandar Đorđević mogao je samo da sedi mirno kraj aut-linije, zavali se i uživa u perfomansu svojih izabranika. Turbo košarku je Srbija igrala u Tbilisiju! Ceo tim je bio našpanovan za pobedu - od stabilnog i uvek raspoloženog kapitena Marka Simonovića, do mladih snaga sa Đokovićem i Dobrićem.

Dejan Todorović ponovo je bio onaj pravi, Dragan Milosavljević i Vasilije Micić pokazali su zašto su i koliko nedostajali Srbiji, a pravo osveženje bio je odlični Nikola Milutinov. Vrlo raspoloženi kvartet zajedničkim snagama trasirao je put Srbije ka sigurnoj i ubedljivoj pobedi. Četvrtoj u prvoj fazi, ujedno i vrlo bitnoj na putu ka vrhu tabele u Grupi G.

Teško da bismo od njih četvorice mogli da izdvojimo igrača utakmice. Dobro iskustvo na Evrobasketu u Istanbulu, potom vrlo dobra sezona u Žalgirisu, rad pod trenerskom palicom Šarunasa Jasikevičijusa, te zasad najveći transfer karijere Miciću je ozbiljno napumpao samopouzdanje. Srbija je konačno dobila plejmejkera kakav je zaista nedostajao u ovim kvalifikacijama, a samim tim i ceo tim izgledao je mnogo bolje na parketu.

Dirigovao je Micić igrom Srbije, delio atraktivne lopte ka saigračima, komandovao odbranom i uzimao sve ono što igrači Gruzije nisu mogli da pokupe u napadu. Pošto je među poslednjima došao u tim, treba mu oprostiti tri izgubljene lopte, pre svega jer je Srbija generalno znala da sačuva posed i ne srlja preteterano, onda i zato što je udelio pet asistencija, pohvatao sedam lopti i ubacio jedanaest poena.

Njegov saigrač sa Evropskog prvenstva Dragan Milosavljević je već posle prva dva perioda imao dvocifreni broj koševa, baš kao i Todorović. Zajedno su uneli veliku sigurnost u obavljanju šuterskih poslova onda kada se odbrana Gruzije fokuirala na izolaciju srpskih centara, tako je stigao do lakih 15 poena. I, što je najvažnije - Srbija je pogađala i to u zadovoljavajućim procentima, bar za dva poena (28/45 za dva, 5/18 za tri). Ono što je uradio u napadu, podjednako dobro radio je i u odbrani i Miciću bio strašna podrška i neko pored koga se nije tek tako moglo.

Todoroviću je posle nešto slabijih partija u drugom reprezentativnom „prozoru“ Đorđević pronašao žicu, a kada se do toga došlo, momka iz Mrkonjić Grada pustio je da upiše svoju najbolju partiju u reprezentativnom dresu - 24 poena (10/13 iz igre, 9/10 za dva), uz još šest skokova i pet asistencija! Bilo je jako lepo videti ga kako sa sasvim solidnim Stevanom Jelovcem gradi odlično partnerstvo, a dobrom vizijom igre znao je da pročita akcije Gruzije, ukrade koju loptu i iskoristi svoje atletske sposobnosti. Takođe, vrlo dobro je proigrao Milutinova u nekoliko navrata i igra Srbije bila je gotovo bez greške.

Todorović se ovog leta nalazi na velikoj raskrsnici u karijeri, traže ga Tenerife i Mursija, a on pokazuje da bez sumnje ima kvalitet bar za Evrokup, ako ne i za rotaciju nekog evroligaškog sastava.

Na kraju, apsolutno pun pogodak selektora Đorđevića jeste što je uspeo da ubedi Nikolu Milutinova da nakratko odloži operativni zahvat na kolenu. Kakvo u je uživanje bilo gledati ga na parketu posle tri godine čekanja. Milutinov se posle velikog napretka i dobre sezone u Olimpijakosa vratio u nacionalni tim i videlo se koliko je značio timu. Pravio je kvalitetne blokade, otvarao prostor saigračima, podelio i nekoliko dovitljivih dodavanja, a onda kada je onemogućio Šermadinija da zagospodari reketom iskoristio upotrebljive lopte saigrača i pokazao kakva je sila u reketu. Imao je, istina, osam poena i tri skoka, ali ponekad ni ta statistika nije pravo merilo utiska. A Milutinov je ovom timu bio i te kako potreban. Sa njim i Boban Marjanović, koji je ponovo bio na visini zadatka. Lakih 13 poena, šest skokova i dosta muka za protivničke centre. 

Sada se čeka Nemačka (ponedeljak, 20.00, Spens Novi Sad)! A, recept je jednostavan - isto kao protiv Gruzije. Iako će, jasno je, biti neuporedivo teže. 

MUNDOBASKET, KVALIFIKACIJE - 5. kolo

Gruzija - Srbija 50:87
/Mekfaden 18 - Todorović 24/

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: FIBA Basketball


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara