Partizan će navijati za Albu

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.04.19. | 16:13

"Video sam glasine, ali ovde niko ne priča o tome (specijalnoj pozivnici prim.aut), već samo o osvajanju prvenstva Nemačke", kaže Stefan Peno za naš sajt

Juče je stigla vest da je Partizan favorit za specijalnu pozivnicu Evrolige, uz Darušafaku, da bi se posle pojavilo da je Alba tim koji će dobiti "vajld kard" i to je javio Sportando koji poslovično barata dobrim informacijama. Ali, možda ga Alba i ne dobije u slučaju da bude prva u prvenstvu Nemačke, ali i ako u finalu izgubi od Bajerna. I tu Partizan gleda svoju šansu. Zato će verovatno pristalice crno-belih biti uz Albu u nemačkoj ligi.

Zanimljivo, upravo je to bio klub koji je crno-belima stajao na putu u sezoni Evrokupa koja je iza nas. I sada, ako se informacije Sportanda pokažu kao istinite, crno-beli će svakako biti uz taj tim. Navijaće ili da Alba osvoji prvenstvo Nemačke i tako direktno ode u Evroligu, ili da uđe u finale sa Bajernom što bi takođe značilo da će Alba u Evroligu čak i u slučaju poraza, jer su Bavarci već zagarantovani sledeće sezone u najjačem evropskom takmičenju.

Partizan bez Bondže Sija u Superligi

Izabrane vesti

Inače, nije samo vest Sportanda nešto što ukazuje da će Alba, u slučaju sporstkog neuspeha, imati prvenstvo za specijalnu pozivnicu. I Đordi Bertomeu je više puta isticao da bi za Evroligu bilo važno da proširi tržište i zato joj je jako bitno da Berlin kao glavni grad Nemačke ima svog predstavnika. Alba je propustila šansu u finalu Evrokupa gde je izgubila od Valensije, ali deluje da će na ovaj ili onaj način završiti u Evroligi.

Evroligi je važno da ima klubove u Berlinu, Parizu i Londonu, tako da će verovatno narednih godina raditi na tome.

Partizan je krenuo u akciju zvana “specijalna pozivnica”, pisali smo već da su crno-beli klub koji svakako zaslužuje po tradiciji i svojoj veličini, klupskoj bazi, da dobije tu pozivnicu. Međutim, ima tu još dosta prepreka, a o svemu bismo mogli da znamo u junu, posle Fajnal fora u Vitoriji.

O specijalnoj pozivnici Evrolige...

Vratimo se na Albu koja je za sada prvi favorit za vajld kard. Alba posle 27 odigranih utakmica ima skor od 22 pobede i pet poraza i tako drži treće mesto. Drugi je Oldenburg koji ima 24 pobede na 29 utakmica uz pet poraza.

O svemu nam je pričao i Stefan Peno, srpski košarkaš koji nastupa za Albu i koji je nažalost imao tešku povredu ove sezone. Stefan ističe da mu oporavak traje dobro, a kaže da se u klubu ne razmišlja previše o specijalnoj pozivnici.
"Video sam i ja neke glasine i to, ali ništa ne znam stvarno. Ovde niko o tome ne priča, samo se priča o osvajanju nemačke lige za sad”, rekao je Peno za MOZZART Sport.

Alba će se pre svega boriti da zauzme drugu poziciju iza Bajerna.
"Trenutno imamo još sedam utakmica do kraja regularnog dela i da bismo bili drugi i imali prednost domaćeg u slučaju prolaska u polufinale, treba da dobijemo sve utakmice do kraja, a Oldenburg da izgubi jednu utakmicu", kaže Peno.

Drugo mesto pred plej-of nemačkog šampionata je velika želja Albe.
"To bi nam mnogo olakšalo borbu za finale.  Naravno, pre toga imamo četvrtfinale u kome bismo takođe imati prednost domaćeg terena”.

Svakako da u Albi mnogo žele u Evroligu sledeće sezone.
“Naravno, razmisljamo Evroligi, znamo da imamo šanse kroz nemačku ligu i to nam je cilj s obzirom da nismo uspeli da osvojimo Evrokup", ističe Peno.

Partizan dobio podršku od Čovića: Beograd zaslužuje dva predstavnika u Evroligi

Alba može do Evrolige čak i ako izgubi u finalu od Bajerna…
Treba ući u finale…”.

Oldenburg se crta kao najveći protivnik.
Imaju dobrog trenera i dobro igraju stvarno. Dobili su nas 20 razlike u Berlinu. Mi smo dobili njih tamo”, kaže Peno i dodaje na kraju da je i Bamberg jedna od ekipa koja će se boriti za sam vrh, ali je vrlo bitno reći da Brose ima ugovor sa FIBA Ligom šampiona.

Ukoliko Alba ode u Evroligu na osnovu sportskog uspeha, onda će Partizanu porasti šanse. Pored Albe, u igri su i Darušafaka (klub koji je već igrao više puta na specijalni poziv Evrolige), kao i ruski timovi koji se ne plasiraju na osnovu plasmana u VTB ligi (CSKA ima zagarantovano mesto).

Pored konkurencije drugih timova, Partizan bi imao i velike finansijske izazove jer bi morao da spremi budžet od oko pet miliona evra. I tu bi bio samo početak. Na kraju, crno-belima u smislu dobijanja vajld karda ne odgovara to što je Crvena zvezda izborila pravo da igra Evroligu sledeće sezone kao tim iz istog grada.

Specijalna pozivnica se često daje na osnovu širenja tržišta, a to u Partizanovom slučaju ne bi bilo baš tako. Crno-beli imaju pravo da se nadaju, imaju pravo da se bore, a čini se da je prevashodno za Partizan važno da Alba izbori Evroligu na terenu. To bi bio samo početak konačne realizacije.

U slučaju da Alba ne osvoji nemački šampionat, niti uđe u eventualno finale s Bajernom, onda bi po sadašnjim informacijama ona dobila vajld kard, a Nemačka bi imala tri predstavnika.

Foto: Star Sport


tagovi

Stefan Peno

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara