Partizanova osveta Mornaru, Gagiću su Laktaši talija! Pejdž pakovao, Zagorac radio sve, Lendejl se razmahao

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.09.18. | 19:42

Parni valjak overio plasman u polufinale Superkupa ABA lige

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Laktaša)

Porazi na turniru u Taragoni su prošlost, vreme je došlo da se upisuju pobede! I to onda kada je mnogo bitnije. Partizan se plasirao u polufinale Superkupa ABA lige pošto je u prvom četvrtfinalnom susretu nadigrao Mornar rezultatom 91:77 (22:18, 25:26, 20:19, 24:14).

Izabrane vesti

Parni valjak je tako stigao svojevrsne osvete zbog prošlogodišnjeg poraza u istoj fazi premijernog izdanja ovog takmičenja, kada je Mornar bio za nijansu bolji na parketu dvorane u Baru.

Neizvesno, tesno, napeto... Takva je utakmica bila u dobrom delu! Ali, kada je kriza dolazila po svoje, Partizan je znao pravilno da reaguje i odbije svaku ofanzivu takmaca! Tako je bilo u dva navrata - u prvom delu treće četvrtine, kada je Mornar preko Uroša Lukovića čak nakratko poveo (52:51), a onda i na početku završne deonice. Partizanu je vođstvo ponovo „visilo“, ali je reakcija bila jaka, pobednička! Sve je krenulo vezanim poenima Alekseja Nikolića, na šta su se odlično nadovezali Rade Zagorac i Vanja Marinković sigurnim hicima! To je donelo seriju 14:0, kojom je Partizan i definitivno slomio rivala i stigao do nedostižne razlike. 

Prvi četvrtfinalni susret imao je pravu težinu bitke za takmičarski, viši cilj - plasman u polufinale i korak napred u borbi za prvi pehar u sezoni. Partizan je pokazao da je u ovom trenutku spremniji da napadne isti, uprkos tome što u timu nije bilo rovitog kapitena Novice Veličkovića i povređenog Bondže Sija.

Gledaoci u košarkaškoj dvorani u Laktašima imali su priliku da vide sudar dve različite filozofije, sa istim zajedničkim imeniocem - izostankom prave igre u odbrani. Zato je i viđeno dosta poena na obe strane, ali je na kraju pristup beogradskih crno-belih doneo uspeh. Dok je crnogorski šampion najviše živeo od pogodaka sa distance, Partizan je svoju igru bazirao na rešenjima unutar i u neposrednoj blizini reketa i to se pokazalo kao prava stvar. Istina, nije bilo nimalo lako. Mornar je na otvaranju nove sezone ponovo istakao kandidaturu za visoki plasman u Jadranskoj ligi i nije tako lako želeo da preda trijumf rivalu, dok je u određenim momentima neiskustvo mladih košarka Partizana. Na kraju je Parni valjak uspeo da „ispegla“ sve nedostatke, pregrmi krizu iz rane faze treće četvrtine i overi trijumf. 

Nije momenat za donošenje velikih zaključaka, ali Nenad Čanak ima razloga da bude zadovoljan igrom tandema u nastajanju: Lendejl - Gagić! Mladi centar iz Australije pokazao je da bi mogao ove sezone da bude pravo osveženje ispod koša, iako je jasno da mu još nedostaje sirove snage. Taj minus kompenzovao je dobrom saradnjom s Markusom Pejdžom, ali i solidnim reakcijama ispod koša. Čak je podelio i dve vrlo lepe asistencije i tako razmradao svoje saigrače. Uostalom, meč je otvorio sa sedam uzastopnih poena i tako najavio odličnu partiju do kraja.

Ipak, teško da bi njegovih 15 poena imali tu težinu da kraj sebe nije imao odlično raspoloženog Đorđa Gagića. Sjajnu rolu u ovom duelu imao je Partizanov starosedelac. Stavio je svoje iskustvo u službu tima, a najviše iskoristio lošu defanzivnu postavku Mornarovih centara da zatrpa koš kad god mu se ukazala prilika. Dobro je pratio kretnje svojih organizatora, ponajviše Markusa Pejdža i dolazio do prilično lakih poena u reketu. Na kraju je skupio 23 poena i šest skokova i još jednom se pokazalo da su Gagiću Laktaši prava talija. 

Velike pohvale zaslužio je Rade Zagorac, koji je sveukupno odigrao najraznovrsniju partiju. Na kraju je skupio devet poena i po šest skokova i asistencija, uz četiri ukradene lopte. Vanja Marinković je iskoristio svoj uticaj da iz drugog plana ubaci 16 poena. 

Mornar je praktično sve vreme jurio zaostatak i ta jurnjava nije imala srećan kraj. Barani su očigledno dobili ogromno pojačanje u liku Kadina Karingtoga, čiji je debitantski nastup u regionalnoj košarci ostao ubeležen sa 20 poena (7/11 iz igre, 4/5 za tri), ali i porazom. Mornaru je mnogo toga nedostajalo da ove večeri po četvrti put zaredom uzme meru Partizanu. Uroš Luković je tek u naletima podsećao na igrača koji je prošle sezone dominirao Jadranskom ligom i tako zaslužio mesto u idealnoj petorci. Nije bio loš, daleko od toga. Imao je dvanaest poena i šest skokova, ali je energičnom centru nedostajao kontinuitet u igri da bi njegova uloga imala pravu težinu. Falilo je treneru Mihailu Pavićeviću i malo više rapsoloženih šutera na parketu. Nemanja Vranješ nije bio u pravom raspoloženju kada je Mornaru bilo najpotrebnije, Đorđe Drenovac je pokazao da će biti dobra opcija u igri, ali i da mu nedostaje još malo rada sa ekipom. Novajlije Šepard i Konig su zajedno ubacili 18 poena, ali Mornar nije imao dovoljno snage da ponovi uspeh iz prošlosezonskog sudara. 

Partizan sada čeka pobednika susreta Budućnost - Igokea. Polufinale je na programu u subotu.

SUPERKUP ABA LIGE - ČETVRTFINALE

Četvrtak: 

Mornar - Partizan 77:91

20.30: (1,55) Budućnost (14,5) Igokea (2,70)

Petak:

18.00: (1,03) Cedevita (28,0) Zadar (12,0)
20.30: (1,07) Crvean zvezda (25,0) Olimpija (8,50)

Foto: ABA liga


tagovi

Kadin KaringtonRade ZagoracĐorđe Gagić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara