Pecarski i Petrušev: Ovo je verovatno naše poslednje prvenstvo u mlađim kategorijama, želimo medalju

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.07.19. | 08:35

Srpski košarkaši pričali su o dosadašnjem iskustvu na Kritu

Košarkaško leto za sada ide po planu za naše nacionalne selekcije. Ženska reprezentacija je ušla u samu završnicu Evropskog šampionata, a mladi košarkaši do 19 godina starosti nalaze se na korak od borbe za medalje na Svetskom prvenstvu. Danas će u Heraklionu u četvrtfinalu igrati protiv selekcije Litvanije, koja je imala dosta problema u dosadašnjem toku takmičenja.

Srbija će, naravno, imati prednost u vidu sjajnog para koji čine Marko Pecarski i Filip Petrušev. Dva košarkaša su se prethodne godine zajedno sa reprezentacijom osvojila zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina, a ove godine žele da odu korak dalje i postanu šampioni čitavog sveta.

Izabrane vesti

I do sada im prilično dobro ide. Tako kaže statistika, a to nam govore i rezultati naše selekcije. Jedini problemi viđeni su protiv Portorika gde je došlo do nepotrebnog opuštanja nakon velikog vodstva stečenog u prvom poluvremenu. Ipak, i tada je sreća bila na strani naše selekcije, pa smo na kraju došli do trijumfa. Ali kako kažu - sreća prati hrabre.

Filip Petrušev

Pecarski i Petrušev su kombinovano na ovom prvenstvu u proseku dolazili do 42,6 poena po meču, okruglo 20 skokova, kao i 2,3 asistencije i tri blokade.
„Sve ovo nas dodatno motiviše. Poslednje dve godine su bile fantastične, na minula dva Evropska prvenstva smo došli do zlatne medalje. Velika je to stvar za sve nas, ali ne želimo tu da se zaustavimo. Ovo je naše poslednje prvenstvo za mlade na kojem ćemo biti zajedno, tako da želimo da sve završimo na najlepši način i okitimo se novom zlatnom medaljom“, rekao je Petrušev.

Svoju reč je imao Marko Pecarski, koji je na prošlom Evropskom prvenstvu proglašen za najkorisnijeg igrača čitavog turnira. Zajedno se sa Filipom Petruševim našao u najboljoj startnoj petorci šampionata održanog u Letoniji. Košarkaš crno-belih kaže da je motivisan da donese Srbiji drugu titulu prvaka sveta u ovom uzrastu, nakon što se to već desilo 2007. godine.
„Igramo Svetsko prvenstvo, nije ista stvar. Iako je uspeh na Evropskom prvenstvu veliki, jasno je da je dosta drugačije igrati na Mundobasketu. Želimo da pokažemo da smo stvarno dobri, a igrajući protiv selekcija kao što je SAD je pravo ostvarenje sna“, izjavio je Pecarski, čiji je otac Miroslav sa Jugoslavijom osvojio titulu šampiona u ovom uzrastu 1987. godine.

Heraklion će verovatno biti poslednja stanica na kojoj će zajedno u mladim selekcijama nastupati Pecarski i Petrušev. Prvi put su u timu zajedno bili 2015. godine, kada su bili u potpuno drugom planu na Evropskom šampionatu za igrače do 16 godina.
„Počeli smo da igramo kao veliki rivali sa samo 10 godina, ali smo se sjajno uklopili istog trenutka kada smo krenuli da igramo zajedno u nacionalnom sastavu. Videli smo da smo dominantni i da to moramo da iskoristimo“.

Marko Pecarski

Pecarski je na tom turniru u proseku beležio 12 poena, 8,9 skokova i 1,6 asistencija, dok je Petrušev na svom kontu imao 3,8 poena i 5,6 skokova.
„Jasno je da dosta doprinosimo timu. Mislim da nijedna reprezentacija na ovom turniru nema par igrača kao što smo mi. Moraćemo to maksimalno da iskoristimo i da igramo svoju igru, te da ne budemo sebični. Uveren sam da će uspeh tako sigurno doći“, izjavio je Marko Pecarski.

Naš dvojac je još više motivisan da na ovom turniru dođe do uspeha, pošto je propustio nastup na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina 2016. godine nakon što je srpska reprezentacija propustila da se tamo kvalifikuje zbog lošeg plasmana na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 16 godina.
„Tada smo imali samo 15 godina i bila nam je zaista velika motivacija da odemo na Mundobasket. Tada smo stalno ponavljali da moramo iskoristiti narednu priliku za plasman na ovaj turnir i to smo i ispunili“, zaključio je košarkaš crno-belih.

Kompanija Mozzart je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI - U19 (HERAKLION, GRČKA)

Petak
12.00: (1,25) Mali (17,00) Portoriko (4,40)

14.30: (3,50) Litvanija (16,00) Srbija (1,35)
17.00: (1,60) SAD (-18.5) Rusija (2,19)
19.30: (4,40) Kanada (17,00) Francuska (1,25)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba World Cup - U19


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara