Pitanje svih pitanja: Derbi u polufinalu?

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.03.19. | 09:57

Crvena zvezda igra za kritično podizanje samopouzdanja i jačanje svih redova, Partizan za što bolju poziciju uoči doigravanja i potvrdu dobrih igara

Jučerašnji fudbalski večiti derbi završen je uz utisak da je moglo i moralo više. Navijači su progutali gorku pilulu i prihvatili da će 159. sudar dva najveća srpska kluba biti upamćen po sumnjivim odlukama arbitra Danila Grujića, da je Partizan do vođstva stigao posle situacije koja je podigla ogromnu prašinu i da je Crvena zvezda na krilima Milana Pavkova dobila spektakularan izjednačujući gol, ali iz jednog od retkih šuteva ka golu Vladimira Stojkovića.

Jutro posle, dok se još sabiraju utisci, u glava je počela da se vrti još jedna misao - na predstojeći košarkaški derbi (TV Arenasport, 18.00) gde će ulogu domaćina opet poneti Crvena zvezda. Ovog puta uz apsolutno minimalno prisustvo gostujućih pristalica... Ova utakmica mogla bi lako da nam odgovori da li u polufinalu Jadranske lige opet gledamo sudare večitih ili tri ekipe kako grabe ka jedinoj „slobodnijoj“ poziciji koja garantuje prednost domaćeg terena u polufinalu.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je tu brigu prebrinula još i pre puta u Niš, odakle se vratila s ambicijom da se večeras revanšira najvećem takmacu i potvrdi dominaciju u ligaškom delu Jadranske lige. Cedevita je košarkašku javnost u regionu neprijatno iznenadila porazom na teškom gostovanju Krki, čime je teoretski otvoren lov na drugo mesto na tabeli. Hrvatski šampion u ovom momentu ima pobedu i utakmicu više od Partizana i Budućnosti, što nesumnjivo komplikuje situaciju do kraja. Parni valjak ima jasnu sliku - ne stoji dobro posle dvoboja sa Cedevitom, ali ima bolji skor protiv Budućnosti. Veliku ulogu u razrešavanju novonastale dileme imaće upravo Crvena zvezda večeras. Ako bi slavili, izabranici Milana Tomića će gotovo sigurno zakazati nove termine sa komšijom iz Humske 1. Sve pod pretpostavkom da Budućnost dobije sve do kraja, a da Cedevita ne bude poražena u Ljubljani od Olimpije ili Mornara u Zagrebu. Budućnost ima relativno lak raspored i susrete protiv Zadra i Cibone u Morači, između čega je usađeno i putovanje u Sremsku Mitrovicu košarkašima Mega Bemaksa. U suprotnom, na konačni odnos snaga u polufinalu sačekaćemo da se spusti zavesa na ligaški deo takmičenja. 

Crvenoj zvezdi je reprezentativna pauza zbog finiša reprezentativnih kvalifikacija za Mundobasket izuzetno prijala. Ne samo da je Milan Tomić dobio priliku da psihički rastereti svoje igrače, već je imao i dovoljno vremena da u sastav implementira iskusnog šutera Kej Sija Riversa i nađe mu mesto u timu. Srpski šampion biće nesumnjivo jači u odnosu na ono dramatično finale Kupa Radivoja Koraća i poraz koji je ponovo ustalasao strasti u košarkaškoj Srbiji.
"Treba da uđemo u utakmicu bez ikakvih razmišljanja da li ćemo pobediti ili ne, bez ikakvih kalkulacija. Važno je da uđemo čvrsto u utakmicu, i iskoristimo energiju koju će nam dati naši navijači. Derbi je takva utakmica da je uvek uzbudljivo i neizvesno, tako je svuda, ali navijači Crvene zvezde pred kojima sam igrao i ranije, su efinitivno naš šesti igrač i to treba da iskoristimo kao dodatno motivaciju", rekao je debitant Rivers.

Osim nekadašnjeg igrača Kraljevskog kluba, stručni štab crveno-belih moći će da računa na Majkla OdžaMohameda Fajea, te potpuno spremnog Branka Lazića, što će igri Crvene zvezde dati potpuno novu dimenziju. Šutersku opciju više kroz prizmu kvaliteta šampiona Evrolige sa Realom 2015. godine, odnosno čak dve mogućnosti više u reketu, što je timu sa Malog Kalemegdana tako nedostajalo u Nišu pre dve sedmice...
"Derbi je specifična utakmica, o kojoj se priča danima pre nego što počne. Mi znamo koji je naš cilj u ovom meču, znamo koliko je ova utakmica važna i za naše navijače i za nas. Kod nas nema kalkulacija, ni nula odsto! Prvi smo na tabeli, obezbedili smo prednost domaćeg terena pred plej of, za to smo se borili od oktobra meseca, ali ćemo se boriti na ovoj utakmici kao ništa nismo osigurali ili obezbedili. Potrebno je da odigramo borbeno, čvrsto, ali sa mnogo pameti u oba smera, imaćemo halu u kojoj će bit naši navijači, i želimo da iskoristimo tu ogromnu energiju sa tribina", rekao je strateg crveno-belih.

Partizan ovaj večiti derbi dočekuje uz nejasnu situaciju oko toga koliko će Stefan Janković i Rade Zagorac moći da pruže i da li će Aleksej Nikolić uopšte biti u sastavu. Nekadašnji krilni centar Crvene zvezde nedavno se povredio, ali je normalno radio prethodna dva dana, zbog čega se veruje da će biti u timu. Stanje bivšeg kapitena Mege je jasno - oporavio se od svih povreda koje su ga mučile, ali kako više od mesec i po dana nije u takmičarskom ritmu, ostaje velika dilema za trenera Andreu Trinkijerija. Prema svemu sudeći Nikolić će derbi propustiti jer već neko vreme nije u pogonu, nije bio ni na otvorenom treningu u petak, što više ukazuje da će meč ispratiti ili u civilu, ili sa klupe, ali bez minutaže.
"Nismo svi zdravi, ali bićemo svi zdravi", s osmehom je poručio Trinkijeri i dodao:
"Mi ćemo dati sve, sve, i ono što nemamo ćemo dati. Jedina stvar koju ne mogu predvideti je rezultat".

Na reči italijanskog stručnjaka nadovezao se zamenik kapitena Vanja Marinković.
"Dosta je prošlo od finala Kupa Radivoj Korać, prošlo je 15-16 dana... Oni će da se potrude da poprave utisak iz finala. Mislim da smo spremni, da smo imali dobar period iza nas. Verujem da su i oni dobro odradili pripremu tako da će biti interesantno, pogotovo što igramo pred njihovim navijačima. Očekujem dosta bolju Zvezdu sigurno. Pokušaće da pokažu da finale Kupa nije bilo njihovo pravo lice, a mi ćemo da nastavimo da igramo kao u Nišu", rekao je Marinković i potom naglasio:
"Nama je glavni cilj ovo što se igra za vikend, derbi i ABA liga".

Crvena zvezda igra za kritično podizanje samopouzdanja i jačanje svih redova, Partizan za što bolju poziciju uoči doigravanja i potvrdu dobrih igara. Važno je! Uvek je važno...i jednima i drugima...

ABA LIGA - 20. KOLO

Subota

Igokea - Mornar 81:60
/Vilijams 16 - Rebić 17/

Krka - Cedevita 82:71
/Mavra 35 - Pulen 17/

Nedelja
18.00: (1,45) Crvena zvezda (15,0) Partizan (3,05)
20.00: (1,45) Cibona (15,0) Mega (3,05)

Ponedeljak
18.00: (1,80) FMP (14,5) Olimpija (2,15)
21.00: (1,10) Budućnost (23,0) Zadar (7,50)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

Milan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara