Pobeda kao obaveza i signalna raketa za navijače

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.01.19. | 10:55

Naravno, pod uslovom da je četvrtfinale Evrokupa i dalje u mislima igrača Milana Tomića

Svanuo je dan kada će se košarkaši Crvene zvezde pogledati u ogledalo i suočiti s pitanjem - da li je četvrtfinale Evrokupa i dalje prioritet ili ne?

Poznajući mentalitet ekipe s Malog Kalemegdana i trenera Milana Tomića, dok i teorija igra ulogu crveno-beli će tražiti svoju šansu da obezbede plasman u nokaut fazu Evrokupa. A, utakmica protiv Valensije (TV Sportklub, 19.00) važi za onu u kojoj Crvena zvezda drži sve u svojim rukama. U slučaju pobede, ujedno i revanša za prošlonedeljni poraz, srpski šampion će se i dalje ozbiljno pitati za konačni plasman na tabeli. Poraz bi doneo nimalo prijatnu situaciju u kojoj će Malaga i Limož određivati Zvezdinu sudbinu u poslednja dva kola. U tom slučaju mnogo bi toga moralo da se poklopi da bi beogradski sastav nastavio takmičenje.

Izabrane vesti

Valensija je svoje karte otkrila prošle nedelje u dvorani Funte de San Luis. Crvena zvezda je videla šta su vrline i gde su mane Slepih miševa. Ako želi da se revanšira trostrukom osvajaču Evrokupa za sve ono što se desilo pre sedam dana, Zvezda će morati dosta toga da promeni u oba polja. Da izbegne zamke koje će puleni Haumea Ponsarnaua sigurno postaviti na parketu dvorane Aleksandar Nikolić. Valensija je dobro čitala Zvezdin napad i kada je zaključala reket i tako ograničila manevarski prostor Džou Reglandu i Majku Cirbesu, napad je stao. Bez raspoloženog Bilija Berona, koji se u prvoj utakmici mučio s povredom kolena i njegovim oscilacijama u šutu, Zvezda nije imala mogućnost da pumpa energiju iz drugih izvora. Veliki teret na poneo je Statos Perperoglu, ali ni njegova leđa, ojačana s tri evroligaške titule i brojnim peharima u karijeri, nisu bila dovoljno jaka da izdrže. 

Sve je, zapravo, počelo, onog trenutka kada je Valensijina odbrana Reglandu ostavila dovoljno prostora da sam rešava akcije, ne i da u delo sprovede sve ono što se mesecima vežbalo na treninzima, ili uigravalo pred sam okršaj na istoku Španije. Igrači Zvezde su osetili možda i nepotrebnu dozu olakšanja kada su loptu predali u ruke prekaljenog Grka i računali da će on, kao i svaki put dosad, u teškim momentima naći dobitnu formulu. Zvezda je tada prebrzo istrošila Perperoglua, a "Plan B" nije postojao. Ni za izostanak Perperogluovih poena, ali i nemogućnost da se probije Valensijin odbrambeni bedem. Pogotovo jer šut sa distance nije služio crveno-bele. 

Što se odbrambenog dela tiče, Crvena zvezda je Valensiji u prošloj utakmici olako dozvolila da lopta kruži oko reketa, što je tadašnjem domaćinu otvorilo prostor za dosta otvorenih šuteva, ukupno 22 timske asistencije i mogućnost da čak petorica imaju dvocifreni učinak, odnosno da čak devetorica igrača imaju bar sedam poena. Zato je Zvezdi potrebna dobra reakcija u odbrani, odnosno da natera igrače Valensije da se prilagode uslovima koji budu diktirani, ne da i sami postavljaju uslove. 

Ova utakmica dolazi i kao signalna raketa pravo sa Malog Kalemegdana. U Crvenoj zvezdi su svesni važnosti predstojeće utakmice, zbog čega su uputili otvoreni apel navijačima da ispune tribine do poslednjeg mesta. Poruka je stigla do glavešina najvatrenijih pristalica crveno-belih i prema sadašnjim informacijama, tifozi Crvene zvezde trebalo bi da budu na gledalištu i pruže glasnu podršku igračima. Podsetimo, oni su ove sezone sa tribina jedino ispratili Zvezdinu utakmicu protiv Galatasaraja u grupnoj fazi. Ona je, ipak, imala poseban značaj zbog tragične smrti navijača Marka Ivkovića

Crvena zvezda bi, dakle, imala sve uslove da Valensiju odvede do prvog poraza u TOP 16 fazi i tako sama ostane u najozbiljnijoj trci za četvrtfinale. Još bolje vesti donose klupski lekari, koji su potvrdili da će praktično najjači sastavi napasti Valensiju. Bili Beron, Majk Cirbes, Mo Faje, Filip Čović i Marko Kešelj zalečili su svoje povrede, a sa terena jedino će izostati kapiten Branko Lazić, koga ćemo u igri opet videti kroz dve ili tri nedelje. 

EVROKUP - ČETVRTO KOLO:

Utorak

Monako - Partizan 68:71
/Lakomb 23 - Renfro 20/

Alba - Lijetuvos Ritas 87:85
/Hermanson 25 - Bendzius 16/

Asvel - Frankfurt 75:52
/Sloter 15 - Klark 13/

Sreda

18.00:  (1,15) Lokomotiva Kubanj  (20,00)  Ulm (6,00) 
19.00:  (1,60) Crvena zvezda  (14,50)  Valensija (2,55) 
19.30:  (3,50) Cedevita  (16,00)  Uniks (1,35) 
20.00:  (1,60) Andora  (14,50) Zenit (2,55) 
20.30:  (2,55) Limož  (14,50)  Unikaha (1,60) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

FotoStar Sport


tagovi

EvrokupValensijaMilan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara