Poslednji raport pred Unikahu: Želimo da nastavimo pobednički trend u Španiji...

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.01.19. | 21:46

“Bio sam gost kod mog prijatelja Nemanje Nedovića. Bio sam za Novu godinu kod njega ranije, tako da znam kakva atmosfera ovde može da bude. Verujem da će biti jako lepa utakmica, pošto je ovo košarkaška sredina”, kaže Filip Čović

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Malage)

Kada ledom okovani Beograd zamenite suncem okupanom Malagom, uz standardnu opremu jednostavno morate da ponesete i kofer dobrih emocija. Kako i ne biste, minus na skali gotovo u jednom potezu obrišete prolećnim plusom i ambijentom koji je svakom u ovim zimskim danima potreban.

Izabrane vesti

Dobro raspoloženje, vedra lica, šale, doskočice… Ekspedicija Crvene zvezde bila je sinhronizovana poput najkvalitetnijeg švajcarskog sata. I svi na umu imaju istu stvar – da se iz Unikahinog doma vrate s desetom uzastopnom pobedom u rukama. Dvadeset i petom otkako je sezona počela.

Čarter let koji su odgovorni na Malom Kalemegdanu organizovali kako bi skratili vreme provedeno u avionu dodatno je pomogao. Bila je osetna doza olakšanja na licima igrača Crvene zvezde, jer su bili svesni da ih neće čekati dosadna presedanja, transferi iz aviona u avion, već da će moći da otputuju u srce Andaluzije bez razmišljanja o drugim obavezama. Mogli su da budu fokusirani isključivo na košarku.

Dolazak u Malagu bio je zakazan za 17.30. To je ostavilo dovoljno prostora da se ekipa smesti u hotel lociran u neposrednoj blizini mesta gde će se odigrati predstojeći dvoboj (TV Sportklub, 20.45), a onda i da se tim posveti ispitivanju terena. Dvorana ostavlja bez daha. Pravi košarkaški hram, sa oko 11.000 mesta. Sve je u potpunom skladu, s dozom poznatog andaluzijskog šarma. Ipak, igrači nisu mogli da oproste to što lopta na određenim mestima, uglavnom u reketu, ne odskače kako treba. Poznat problem koji nastaje kada se parket često sastavlja i rastavlja…
“Jedna od važnijih utakmica, ne najvažnija. Nama je bitno da smo TOP 16 otvorili pobedom protiv Limoža na našem terenu. Sada nas čeka jedan od favorita za osvajanje Evrokupa. Vrlo iskusna ekipa, koja je zadržala okosnicu iz prošle sezone i dovela Robertsa i Vildžera, koji su igrali u Olimpijakosu. Da, izgubili su prošle dve utakmice, ali će tražiti reakciju protiv nas”, rekao je Tomić novinarima u dvorani Hoze Marija Martin Karpena uoči početka treninga u 20.30, pa nastavio:
“Mi smo spremni za to, tako da nam je potrebno da 40 minuta kontrolišemo utakmicu, da trčimo dobro, da budemo koncentrisani, da trčimo pravovremeno u kontru... Kontrolisati igru nije samo ne praviti greške u napadu, već da uzimamo i najbolje šuteve, kako bismo odgovorili na njihovu tranziciju koja je jako dobra, pogotovo na njihovom terenu”.

Ono što ohrabruje Tomića pred ovaj meč jeste da će na raspolaganju imati praktično sve snage, zbog čega je na put u srce Andaluzije pošlo 13 igrača. Svi izuzev rovitog Alekse Radanova i Nemanje Nenadića, koji je ispao iz kombinacije za sastav.
“Bitno nam je da je situacija sa igračima dobra pred ovu utakmicu, da nema nikakvih zdravstvenih problema. Svi su spremni”.

Ono što krasi Zvezdinu Grupu G u TOP16 fazi Evrokupa jeste kvalitet protivnika. Tri nekadašnja evroligaša, jedan bivši šampion Evrope i dva osvajača Evrokupa…
“Dobro je što možemo da odmerimo snage sa takvim protivnicima. Ne treba zaboraviti da je naš tim i dalje relativno nov, da smo letos promenili deset igrača, da je došao i nov trener. Po meni je bolje igrati ovakve utakmice, protiv evroligaških ekipa, nego da, ne bih da potcenjujem nikog, igramo protiv rivala koji nisu tog nivoa”.

Priznao je Tomić da mu se ambijent u dvorani dopada, pošto je kao trener u stručnom štabu Olimpijakosa dolazio veliki broj puta…
“Sigurno sam 30 puta bio ovde”, osmehom će Zvezdin strateg. “Bilo je pobeda, ali i poraza… Ne možete da budete gost ovde toliko puta i da nikada ne izgubiš…”

O onima koji će istrčati na parket u utorak uveče – nije želeo. Samo je kratko otkrio da će tokom dana odrediti sastav koji će napasti Unikahu.

Filip Čović dodaje da je dobra stvar za ekipu to što su imali pogodnost čarter leta
“Prija nam, iskreno, jako. Imali smo više vremena da odmorimo, da se spremimo za trening i da poradimo na još nekim detaljima vezanim za utakmicu”, kaže nam Čović.

U ovoj hali dosad nije igrao, ali je kao gledalac upoznat sa čarima iste…
“Bio sam gost kod mog prijatelja Nemanje Nedovića. Bio sam za Novu godinu kod njega ranije, tako da znam kakva atmosfera ovde može da bude. Verujem da će biti jako lepa utakmica, pošto je ovo košarkaška sredina”.

Prešli smo na one važnije teme, vezane za samu utakmicu. Šta očekivati protiv jednog od favorita za osvajanje Evrokupa?
“Biće jako teško. Svi to znamo, za to se i spremamo. Ozbiljna su ekipa, evroligaška godinama unazaad. Mi smo se spremali dobro za ovo, imaju dobre pojedince. Poraženi su u poslednje dve utakmice, ali to ne znači da će nam biti lako. Pokušaće da protiv nas nađu pobedu”.

Crvena zvezda je godinama unazad znala da izvuče dobre rezultate u okršajima protiv španskih selekcija. Ipak, Filip Čović poziva na oprez i otpisuje sve ono što je nekada bilo, već želi da ovaj tim uspostavi svoj pobednički ritam na Iberijskom poluostrvu…
“Jeste, to je tačno. Ali, niko ne može da garantuje da će se to nastaviti u utorak. Opet, ni da neće… Mi ćemo uraditi sve da se taj pozitivni trend nastavi”.

Foto: MOZZART Sport


tagovi

Milan Tomić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara