Crnogorci bi opet da se raduju
Crnogorci bi opet da se raduju

Poslednji voz ulazi u stanicu: Meč lopta Crne Gore protiv Letonije, Hrvati u domenu teorije

Vreme čitanja: 6min | čet. 21.02.19. | 12:47

Kalkulacije uoči poslednja dva kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci

Kvalifikacije za Mundobasket u Kini ove sedmice dobiće završni čin. Iz evropske grupe za odlazak u najmnogoljudniju zemlju sveta konkuriše još tuce selekcija, ali karata neće biti za sve. Svega pet reprezentacija obezbediće učešće na najvećoj planetarnoj košarkaškoj smotri.

Za početak, Grupa L u kojoj se nalazi Srbija. Grci i Nemci su još davno obezbedili plasman, a ekipi Aleksandra Đorđevića je dovoljna jedna pobeda da bi im se priključila, bilo protiv Estonije u Talinu ili protiv Izraela u Beogradu.

Izabrane vesti

Srbija može da se plasira dalje i u slučaju da zabeleži dva poraza, ali tada bi joj bio neophodan bar jedan poraz Gruzije i Izraela u poslednja dva kola. Izrael bi tad morao da izgubi Nemačke na svom terenu, dok bi Gruzini morali da kiksnu ili protiv Estonije ili protiv Grčke.

U slučaju da Srbija zabeleži dva poraza, a Gruzija trijumfuje oba puta, selekcija sa Kavkaza preskočila našu i plasirala bi se na planetarnu smotru. Sa druge strane, ukoliko Srbija zabeleži dva poraza, Gruzija ostvari jednu pobedu, a Izrael trijumfuje u oba meča, stvorio bi se krug od tri selekcije gde bi sve tri imale skor 2:2. Tad na scenu stupa koš-razlika, naša selekcija trenutno najbolje stoji i jedino bi je baš ubedljiv poraz od Izraela u Beogradu izbacio iz trke. Poslednja kombinacija je da Izrael trijumfuje u oba duela, a Srbija i Gruzija izgube obe utakmice, tad bi Izrael prošao dalje, zbog boljeg međusobnog skora protiv naše selekcije sa kojom bi bio poravnat na tabeli.

Nadamo se, ipak, da će naša selekcija sve dileme rešiti već večeras  u duelu protiv Estonije. Pa da možemo ponovo da mirno sanjamo da „naša zemlja bude opet prvak sveta“...

Najzanimljiviji rasplet mogli bismo da gledamo u Grupi I, Crna Gora, Letonija i Ukrajina imaju šansu da ugrabe poslednje mesto koje vodi na Prvenstvo svbeta, a Španci i Turci su mirni pred poslednji prozor. Mnogo toga biće rešeno u direktnom okršaju između južnih komšija i Letonaca u poslednjem kolu, ali bi Ukrajinci mogli da nenadano umešaju prste i pomrse račune dvema selekcijama.

Ekipa koju sa klupe predvodi Zvezdan Mitrović će igrati protiv direktnih rivala za plasman, pošto će u petak gostovati u Ukrajini, a u poslednjem kolu dočekatće Letonce. Crnogorci drže sve konce u svojim rukama, pošto ih pobede u poslednja dva kola vode na završni turnir. U slučaju poraza od Ukrajine, a potom trijumfa nad Letonijom, kao i pod uslovom da Ukrajinci trijumfuju u Sloveniji u poslednjem kolu i Letonci zabeleže pobedu protiv Španije, stvara se zbrka. Tada će međusobni skor ove tri reprezentacije odlučivati o plasmanu na svetski šampionat.

Zasad, Crna Gora i tu najbolje stoji, trijumfovala je protiv Ukrajine na domaćem parketu sa šest razlike u prvom dvoboju, dok je protiv Letonije u Rigi slavila sa devet poena. Uzimajući u obzir navedeno, Crnogorci bi tada u krugu ove tri selekcije imali skor 3:1, Ukrajina 2:2, a Letonci 1:3, pa bi prošli kao najbolji iz te grupe selekcija.

Ukoliko bi Španci trijumfovali protiv Letonaca, gledao bi se isključivo međusobni skor Crne Gore i Ukrajine, a Slovenija bi mogla dodatno da pomogne Đetićima, pošto bi u slučaju pobede nad Ukrajinom u poslednjem kolu spasla Crnogorce bilo kakvih kalkulacija.

Bilo bi zanimljivo i u slučaju da Crna Gora prvo slavi protiv Ukrajine, a potom izgubi od Letonije. Tada bi Ukrajina bila eliminisana, ali bi Letonija mogla da prođe dalje, pod uslovom da pre toga trijumfuje protiv rasterećene Španije. Obe ekipe bi tada imale isti skor posle 11 kola (7:4), pa bi Letoncima bila neophodna bilo kakva pobeda za prolaz dalje. Ukoliko bi Letonci prvo izgubili od Španije tad bi im bila neophodna pobeda od najmanje deset razlike.

Ukrajina može dalje samo pod uslovom da dobije oba meča, pri čemu mora da bude bolja od Crne Gore u međusobnom skoru. Za to je neophodna pobeda od šest ili više poena, ali ni tu ne bi bio kraj kalkulacijama. Morali bi Ukrajinci da drže palčeve da rasterećena Turska dobje bar jedan od preostala dva susreta.

U Grupi J četiri reprezentacije još imaju bar teoretske šanse za plasman na Mundobasket: Italija, Poljska, Mađarska i Hrvatska, dok su prolaz obezbedili Litvanci.

Šta će biti sa Italijanima?

Italijani drže pol-poziciju i neophodna im je samo jedna pobeda kako bi overili plasman. Da sve bude zanimljivije, igraju protiv Mađarske koja se trenutno nalazi na četvrtom mestu i zaostaje dve pobede za selekcijom sa Apeninskog poluostrva. Azuri samo moraju da vode računa da eventualni poraz ne bude ubedljiviji od šest poena, koliko su trijumfovali u prvom međusobnom okršaju u Mađarskoj. Italijani bi prošli dalje i ukoliko Mađari budu poraženi od Hrvata u poslednjem kolu.

Poljaci imaju dva „zicera“ za plasman na Mundobasket, igraju protiv dve poslednjeplasirane selekcije u grupi. U prvom meču gostuju  Hrvatskoj, a potom će dočekati Holandiju. U slučaju da trijumfuju, bili bi sigurni učesnici Svetskog prvenstva. Ukoliko bi slavili protiv Hrvatske, a potom izgbili od Holandije, a pritom Mađarska ostvarila dve pobede, tad bi međusobni skor odlučivao o poslednjem putniku iz ove grupe. I Poljaci i Mađari imaju po pobedu u međusobnom okršaju, ali Poljaci imaju bolju koš-razliku, pa bi išli dalje.

Ukoliko bi Poljaci, nekim čudom, izgubili oba susreta, a Mađari trijumfovali oba puta, severne komšije bi senzacionalno izborile plasman. Takođe, ukoliko Mađari izgube od Italije, a pobedei Hrvate, poslali bi Poljsku na Svetski šampionat.

Tomislav Zubčić

Hrvati imaju teoretske šanse, ali bi morali da trijumfuju u oba poslednja duela i nadaju se da Poljaci neće zabeležiti nijednu pobedu, kao i da Mađari neće trijumfovati u oba poslednja duela. Ako bi Mađari bili poraženi u oba susreta, tada bi Poljska i Hrvatska bile poravnate na tabeli i međusobni skor izm bi odlučivao o poslednjem putniku. Zasad, bolje stoji Poljska, Hrvatska bi u međusobnom okršaju morala da slavi sa šest ili više poena razlike.

U slučaju da Mađari ostvare pobedu nad Italijanima i potom dožive poraz od Hrvata, tada bi se stvorio krug od tri selekcije. Hrvati bi u tom slučaju imali skor 3:1, Poljaci 2:2, a Mađari 1:3, pa bi Hrvatska prošla dalje.

U K grupi, sve se svodi na duel između Rusije i Finske, međutim, Baćuške mogu da se nađu na planetarnoj smotri i u slučaju poraza od Finaca. Plasman iz ove grupe su već obezbedili Francuska i Češka. Dve pobede sigurno vode Ruse dalje, ali bi i slavlje nad Bugarskom moglo da bude sasvim dovoljna. Tada bi navijali za pobedu Francuske u duelu protiv Finaca. U slučaju da Finci trijumfuju u pretposlednjem kolu protiv Galskih petlova, sve bi se rešavalo u poslednjem duelu.

Rusi su zabeležili pobedu u prvom duelu sa Fincima, ali posle produžetaka, pa bi se Finci u slučaju pobede našli na trećem mestu. Zanimljiva situacija mogla bi da se desi i u slučaju da Češka zabeleži dva poraza, Rusija pobedi samo Bugarsku, a Finci zabeleže dve pobede. Tada se stvara krug od tri selekcije među kojima najslabiji skor imaju upravo Finci, pa bi Rusi otišli dalje.

KVALIFIKACIJE ZA SP (EVROPA) - 11. KOLO

Četvrtak
17.00: (4,40) Bugarska (17,0) Rusija (1,25)
18.00: (1,10) Češka (23,0) BiH (7,50)
18.00: (1,60) Finska (14,5) Francuska (2,55)
18.00: (1,85) Estonija (hendikep 21,5) Srbija (1,85)
18.30: (1,85) Izrael (14,0) Nemačka (2,10)
19.30: (1,25) Grčka (17,0) Gruzija (4,40)

Petak
17.00: Turska - Slovenija 
18.00: (2,30) Ukrajina (14,5) Crna Gora (1,70)
18.00: Hrvatska - Poljska 
18.30: (1,45) Letonija (15,0) Španija (3,05)
20.00: (3,05) Holandija (15,0) Litvanija (1,45)
20.15: (1,10) Italija (23,0) Mađarska (7,50)

* Kvote su podložne promenama

 

 

PIŠE: Srđan Todorović
FOTO: FIBA Basketball


tagovi

FIBAMundobasket 2019košarkaška reprezentacija Crne Gorekošarkaška reprezentacija Italijekošarkaška reprezentacija RusijeKošarkaška reprezentacija Hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara