Potreba da se u Nišu ostavi jak utisak

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.02.19. | 10:35

A da se ono najjače ipak ostavi za završnicu Jadranske lige...

Povratak u Niš posle godinu dana od poraza koji je indirektno najavio pad sa trona Jadranske lige Crvenoj zvezdi sada daje potpuno novu perspektivu. Nije isti trener, mahom ni igrači i stručni štab, ali želja je uvek ista - da se peharom začini početak godine i pronađe novi izvor energije i motivacije pred najvažniji deo sezone.

Mada nema dileme da bi svaki plasman slabiji od borbe za Žućkovu levicu u niškoj tvrđavi došao kao pravo iznenađenje, sa Malog Kalemegdana stigla je jasna i oprezna poruka:  „Idemo korak, po korak“.

Izabrane vesti

Možda ovaj model izražavanja zvuči kao fraza, ali u Crvenoj zvezdi veruju da je zaista potrebno ostati smiren i istrajan, a pre svega biti spreman za ono što sledi... Utakmica protiv beogradskog Dinamika (TV Arenasport, 19.30) prva je na meniju i u timu vlada jedinstven stav da je fokus isključivo na sledećem protivniku, ne na borbi za pehar.
„Nećemo ići dalje od petka i utakmice sa Dinamikom, poučeni iskustvom od prethodne godine. Spremamo se za tu utakmicu kao da je finale, kao i za svaku sledeću ako do nje dođe. Skoncentrisani smo samo na našu igru i naš tim. Drago mi je da je tim reagovao sa tri uzastopne pobede nakon Evrokupa i da smo uspeli da održimo dobru atmosferu.  Idemo utakmicu po utakmicu, ponavljam najvažniji je Dinamik“, poručio je tek oporavljeni kapiten Branko Lazić.

Otkako je ušla u 2019. godinu, Crvena zvezda je prošla dugačak put. Od dobrih izdanja protiv Limoža u Beogradu i Krke u Novom Mestu, preko četiri uzastopna poraza u TOP 16 fazi i eliminaciji iz Evrokupa, do tri odlične utakmice, gde su Olimpija, Unikaha i Mornar preslišani i ostavljeni na minusu od gotovo 26 poena u proseku. Težak poraz od Cedevite u Jadranskoj ligi jeste zaboleo navijače, ali je donekle i realnost gledajući momenat u kojem se srpski šampion našao, ali i činjenice da je do tog momenta nanizao šesnaest regionalnih trijumfa.

Uprkos svemu, nije pogrešno konstatovati da Crvena zvezda svoj nastup na Kupu Radivoja Koraća dočekuje u dobrom raspoloženju. Trener Milan Tomić imao je nimalo lak posao kada je određivao spisak putnika za Niš. Kako Majkl Odžo nije uspeo da završi proceduru za dobijanje srpskog pasoša zbog toga što je imao nastup za mlađe kategorije Nigerije - prema nekim informacijama čak se nije ni ulazilo u proceduru - Tomić ga je ostavio u Beogradu zajedno sa pridošlicom Kej Sijem Riversom i iskusnim krilnim centrom Mohamedom Fajeom. Veliko poverenje ukazao je Tomić nakratko precrtanom Nemcu Majku Cirbesu. Uprkos evidentnom padu forme, Cirbes je i dalje centar na koga Tomić može najviše da očekuje u napadu, mada se Dušan Ristić sve više nameće i zasigurno će biti važna karika u budućnosti. Džo Regland, Bili Beron i Stratos Perperoglu neizostavni su šrafovi Zvezdine mašine i kao takvi svoje mesto u autobusu unapred su rezervisali.

Milan Tomić pred večerašnji okršaj s Dinamikom veruje u vrlo neizvestan turnir, gde će svako imati svoje ambicije.
„Draž Kupa je što svako ima svoju šansu i želju da osvoji to takmičenje. Naša jedina želja i plan je da idemo utakmicu po utakmicu, i da odigramo dobru košarku u Nišu. Puno je dobrih ekipa. Mega, Dinamik  i FMP kao mlade i ambiciozne ekipe, Borac je uvek neugodan, predvođen sa nekoliko vrlo iskusnih igrača... Branilac trofeja je Partizan, koji u dobrom trenutku dočekuje Kup nakon pobede nad ekipom Budućnosti, pritom je doselektirao sastav tokom sezone. Momcima iz Žitišta svaka čast, dok je Novi Pazar i kroz srpsku ligu pokazao svoje ambicije“, rekao je Tomić.

Marko Kešelj se nada da će ovogodišnja bitka za Žućkovu levicu biti mnogo uspešnija od prošlosezonske.  
„Prva utakmica protiv Dinamika je i najvažnija, i ne želimo preko toga da razmišljamo. Imali smo dovoljno vremena da treniramo, da se osvežimo i da se spremimo u prethodnih par dana i spremni putujemo u Niš. Svako na kupu ima svoje ambicije, imamo ih i mi, imamo dobru atmosferu u timu, i željno iščekujemo start turnira“, smatra Kešelj.

Iako se to ne ističe u prvi plan, Crvena zvezda ima potrebu da u Nišu ostavi jak utisak. Partizan jeste u velikom naletu, Mega, FMP, Borac i Dinamik imaju svoje planove, ali Zvezda bi dobrim izdanjem u Čairu dobila mnogo na jačanju timskog duha, pogotovo jer od marta kreće ono najvažnije - polufinale Jadranske lige...

ČETVRTFINALI PAROVI:

Četvrtak:
FMP - Sveti Đorđe 112:58
Partizan -
 Novi Pazar 102:72

Petak:
17.00: Mega Bemaks - Borac Čačak
19.30: Crvena zvezda - Dinamik 

Polufinalni mečevi su u subotu od 17.00 i 19.30, a finalni susret je u nedelju od 17.00*
(Termin finala podložan promeni)

Foto: star Sport


tagovi

Milan TomićKup Radivoja Koraća 2019

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara